AK Parti İzmir Milletvekili ve Deprem Araştırma Komisyonu üyesi Necip Nasır, SonSöz TV'de, Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtladı. 30 Ekim depreminde etkilenen alanda uzun süre görev yapan Nasır, çok önemli açıklamalarda bulundu
ÖNEMLİ OLAN DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN YAPI STOKU YAPMAK
"İnşaat sektöründe yıllarca faaliyet gösterdim. Bayraklı'da çöken binaların hepsi, 99 depreminden önceki yönetmeliğe tabii binalar... Orada hocalarımız çalışmalarını devam ettiriyor ama ben şunu gördüm; Barış apartmanında etriye dediğimiz noktaları normal yapmış. O dönemde hazır beton yoktu. Zemin etütleri de yapılmıyordu. O betonun dökümü anındaki demir iyi ama beton keserle kolayca kırılıyor. Çok düşük dozlu betonlar var. 1989’da oralar hep tarlaydı. Alüvyonlu zemine sahip bir alan, zeminin kötü olması, malzemedeki, uygulamadaki hatalar, kontrolsüzlük bu sonuçları doğurmuş oldu. Depremin vurduğu ivme, İzmir depremi olsaydı, altından kalkmak çok zor olurdu. Her deprem, şamar gibi suratımıza iniyor ama gerçekleri unutursak, bir sonraki depremde aynı acıları yaşadır, belki daha kötüsünü yaşarız. Herkes bir ders çıkarmalı. Koordinasyonu sağlayarak İzmir’le ilgili gerekli çalışmaları yaparsak, inşallah bir daha böyle bir sorunla karşılaşmayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem çalıştayı yapıyor. Deprem çalıştayları güzel ama şu günler, o çalıştayın yapılacağı bir zaman değil. Bizim artık uygulamaya geçmemiz lazım, uygulamaya geçme zamanı. İzmir’in eksiklikleri var. İstanbul, bu konuda hazırlıklı ama koordinasyon var mı? Pilot il olarak İzmir’i seçelim, diyorum. Çünkü İzmir'de hiçbir koordinasyon yok. Yapılması gereken hiçbir şey İzmir’de yok. İnşaat mühendisi olarak, İzmir’in yapı stokunu çok iyi bilen biri olarak, TBMM’de o konuşmayı yaptım. Arkadaşlarımızla önerge verdik, altında benim de imzam var, Türkiye gerçeğiyle ilgili. Yüzde 70'i deprem kuşağında olan bir ülkeyiz. Hükümet, önlemleri alıyor ama çok daha hızlı çözüm üretmemiz gerekiyor. Seferihisar'da mesela, Sisam depreminde, denetimli hiçbir yapıda sorunla karşılaşılmamış. Küçük bir ivmeyle İzmir’e yansıyan bir depremde, denetimli binalarda çatlak bile yok. Burada önemli olan, deprem yönetmeliğine uygun yapı stoku yapmak. Deprem, bir saniye sonra olacakmış gibi önlemler alınmalı. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı. İnşallah Meclis'te oluşturulan Deprem Araştırma Komisyonu, inşaallah yeni acılar yaşamamızı engeller. Hükümet olarak bir şeyi daha yaptık; gerçekten de müteahhitlerin disiplinize edilmesi gerekiyordu. 27’nci dönemde, müteahhitlerin sınıflandırılması yapıldı. İyi şeyler olacak."
DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NDA İZMİRLİ ÜÇ VEKİL VAR
"TBMM’de Deprem Araştırma Komisyonu kuruldu. 22 tane komisyon üyesi seçildi ve 3'ü İzmir’den. Bu komisyon, ciddi bir araştırma yapacak, sonucu da paylaşılacak. İnşallah büyük katkıları olacak. Konuya hakim üyeler var, faydalı olacağını düşünüyorum. Mesela bu depremde, acil ağır yıkılacak bina olarak 4 bin 239 bağımsız bölüm tespit edildi. Bu arada 109.921 binada, 586.565 bağımsız bölümün tespiti yapılmış, 103.785 binada 520.162 hasarsız bağımsız bölüm, 5.119 binada 55.235 az hasarlı bağımsız bölüm, 511 binada 6.929 orta hasarlı bağımsız bölüm, 449 binada 3.241 ağır hasarlı bağımsız bölüm, 24 binada 152 yıkık bağımsız bölüm, 33 binada ise 846 acil yıktırılacak bağımsız bölüm tespiti yapılmıştır. Ağır hasarlı 14, orta hasarlı 24 okul binası; ağır hasarlı 8, orta hasarlı 14 cami binası; ağır hasarlı 16, orta hasarlı 20 kamu binası tespit edildi. Hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup muhtarlıklarda ve online olarak internet ortamında ilan edildi. Afetzede vatandaşların sonuçlara itiraz talepleri, genel hayata etkili kabul edilen 4 ilçenin Bayraklı, Bornova, Karaburun ve Seferihisar tamamında ve 20 ilçenin belirlenen mahallelerinde toplam 54 hasar tespit itiraz noktası kuruldu. 30 gün boyunca itirazlar kabul edilecektir. Bakanlığın şu anda deprem etkisiyle etkilenen, bütün binaları tahkik edildi. Buradaki tespitler; depreme yönelik sonuçların analizidir. Bu demek değildir ki, benim binam çürük değildir. Bu afete karşı vatandaşın durumunun tespit edilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışmadır. İzmir’in sosyal yapısı da göz önünde bulundurularak bakanlık yerinde dönüşüm kararı aldı. Depremin enkazı kaldırılırken, hemen yan tarafta sondaj çalışmaları başlatıldı, zemin etütleri yapıldı."
ESKİ PROJE, YENİSİNİN YANINDA UCUBE KALDI
"Bazı yapılarda emsalden, mevcut yönetmeliklere göre dönüşümler oldu. Eski projeyle yeni proje karşılaştırıldığında, eski proje ucube gibi kaldı. TOKİ, çok hızlı çalıştı. Hemşehrilerimizin kendi binalarında, kendi yerlerinde dönüşüm olacak. Bakan Murat Kurum, hak sahiplerini bölüm bölüm çağırarak projelerini sunacak, planlarını gösterecek. Bazı daire sahiplerinde mükerrerlikler oldu. 15 dairesi varsa mesela orada bir daire orada, geri kalan kısmı rezerv alanda, tamamen kayalık zeminde hakları verilecek. Rezerv alanın da sondaj çalışmaları yapıldı. İzmir’in gelecekteki en güzel yeri olacak, rezerv alan. Zemin artı 5'i geçmeyecek bir şekilde, sosyal donatılarıyla yeni bir şehir oluşacak. Mükerrer daire sahiplerine hakkaniyet çerçevesinde hakları verilecek. Bina yıkılmış, o binayı orada yapması, hemen mümkün değil. Rezerv alandan verecek ama vatandaşın arazisi kendisinde kalacak. Bir yıl içinde Bayraklı'daki vatandaşlar, yaşanabilir yerlere sahip olacak. Çevre Bakanımız sorunu anında çözen bir yapıya sahip. Bazı yerlerde orta hasarlı binalarda o bina bir yıl içinde güçlendirmesi gerekiyor. Vatandaş güçlendirmeyi yapmadığı takdirde, o bina ağır hasarlı sınıfına geçecek ve bir yıl içinde yıkılması gerekecek. O zaman hiçbir hak talep edemeyecek. Yok, ben burayı kentsel dönüşüme sokmak istiyorum, derse, kentsel dönüşüm için Çevre İl Müdürlüğüne giderek, bunu da yaptırabilir. Orta hasarlı evi olan vatandaşlarımız, bunu fırsata çevirebilir."
TOKİ, O BİNALARI BİR YIL İÇİNDE YAPAR, BEN İNANIYORUM
"Bakanlık, 6306 yasa kapsamında bunlara da kira desteği verecek, kredi avantajları ve harçlardan muafiyetleri olacak. Rezerv alan, İzmir’in yeni yaşam alanı olacak. Toplu Konut İdaresi, Şehir Hastanesi'nin üstünde yapılması gündemde olan evleri bir yılda yapar. Ben TOKİ'ye güveniyorum. Başardığını hep beraber göreceğiz. Bakanımız bugüne kadar ne dediyse, ne söylediyse, hepsi oldu. Konteyner kent, 20 günde teslim edilecek, dedi. Henüz 13 gün oldu bunu söyleyeli. Önümüzdeki günlerde konteynerler, depremzedelere teslim edilecek. Tabii ki müracaat olursa...
İZMİR'DE DASK, TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA
"DASK, çok önemli. Depremin bir gün sonrası bakanımız, DAASK genel müdürlerini çağırdı ve ofis açıldı, DASK sigortası yaptıran depremzedelere para ödemeleri başladı. Yaklaşık bir daireye, hasar niteliğine göre değişen 130 bin lira ödeme yapılacak DASK tarafından... Türkiye'd e DASK, yüzde 67 civarı. İzmir’de ise yüzde 58'lik bir DASK sigortası oranı var. Bu oran, Türkiye ortalamasının altındadır. Mal canın yongası, ekonomik olarak devlet gerekeni yapıyor ama mağduriyetin önlenmesi için DASK’a önem verilmeli. DASK’ın primleri az, vatandaşı etkileyecek bir miktar değil."