Denetlenen Binaların Yüzde 95'i Depreme Dayanaksız

AFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, İstanbul'da 700 bini aşkın eski yapıya karşılık henüz 72 bin binanın kentsel dönüşüm sürecinde olduğunu söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (AFAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan depremle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Milliyet'te yer alan habere göre,  "Üniversitemizdeki laboratuvara gelen binaların yüzde 95'i riskli çıkmıştır" diye konuşan Altan, riskli yapılar için daha hızlı adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

500 YILDA 23 DEPREM YAŞANDI

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan yaptığı açıklamada, "Bir yıl içinde meydana gelen 500 bin depremden sadece 100 bini insanlar tarafından hissediliyor. Türkiye'de 500 yılda büyük kayıpların yaşandığı 23 deprem meydana geldi. Türkiye'de afetlerin yüzde 70'ine yakını depremlerden kaynaklıdır. Türkiye'de 550 fay hattı mevcuttur. Bir an önce yapılarımızı güvenli hale getirmeliyiz" diye konuştu

İSTANBUL'DA KAÇ KİŞİ DEPREME DAYANIKSIZ BİNALARDA YAŞIYOR?

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "İstanbul'da 700 bini aşan yaşlı yapı stoğu var. 2021 yılı verilerine göre 72 bin binanın kentsel dönüşümde olduğunu görüyoruz. Kentsel dönüşümde yüzde 11 başarı var. İstanbul'da 7 milyon insan depreme dayanıksız binalarda yaşıyor. Riskli yapı tespitinden önce binaların ya güçlendirilmesi ya da yıkıp yeniden yapılması gerekiyor. Daha hızlı adımlar atmamız gerekiyor" diye konuştu.

Son zamanların dikkat çeken konusu kentsel dönüşümde en çok talebin 2 bin konutla Esenyurt'tan geldiğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan şöyle konuştu: "Esenyurt'tan sonra 1617 konutla Küçükçekmece, 1500 konutla Kadıköy kentsel dönüşümde en çok binanın dönüştüğü ilçeler. Depreme dayanıksız Fatih, Eyüp, Üsküdar, Pendik ve Kartal gibi riskli bölgelerimizin de bir an önce kentsel dönüşümü hızlandırmaları gerekmektedir.  İzmir, İstanbul'dan sonra en çok binanın dönüşüme girdiği şehir. 4 bin konutun dönüşüme girdiği İzmir'i, 3 bin 86 konutla  Ankara ve 1551 konutla Antalya takip ediyor"

7 MİLYON YAPI RİSKLİ

AFAM Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "2000-2010 yılları ve 2010 – 2020 yıllarını karşılaştırdığımız zaman hemen hemen aynı rakamları görüyoruz. Kentsel dönüşüm bu tarihler arasında ivme kazanmamış aynı seviyede gitmiş" dedi.

Ülkemizde 2000 yılı öncesinde inşa edilen binalarda kontrolün kaybedildiğini dile getiren AFAM Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan şunları söyledi: "Bu yapıların 7 milyonu riskli yapıdır. Üniversitemizdeki laboratuvara gelen binaların yüzde 95'i riskli çıkıyor. Eski yapı stoklarına baktığımız zaman İstanbul'da bir deprem yaşanmadan bile binalar yıkılıyor. Yıkılan binalarda 4D dediğimiz özellikler görüyoruz. 4D binaların dökme beton, denetimsizlik, deniz kumu ve düz demir dediğimiz özellikleri görüyoruz. 2000 yılı öncesi yapılarda kontrolü kaybetmiş durumdayız. Bu binaların hemen hemen hepsini riskli yapı stoku olarak görmemiz gerekiyor. 2000-2007 arasını da önemle incelememiz gerekiyor."

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!