TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, uzun zamandır devam eden çalışmaları sonrasında deprem için 268 maddelik yol haritası hazırladı. CNN Türk'te yer alan habere göre; raporda öne çıkan önerilerden biri depremin şiddetini Kandilli Rasathanesi’nin değil, AFAD’ın açıklaması talebi oldu. TBMM Başkanlığı’na sunulacak olan, “deprem raporu”nda yer alan tespit ve önerilerden bazıları şu şekilde:
Deprem risklerinin indirilmesi ve etkin çözümler sunmak için TBMM çatısı altında daimi olarak görev alacak “Deprem Risklerinin Azaltılması Komisyonu” kurulmalı.
"Deprem verileri standart bir formatta AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi’nde depolanarak internet üzerinden paylaşılmalı"
"Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından zaman zaman deprem büyüklüğünün farklı ölçek ve değerde açıklanmasının, özellikle büyük depremler sonrası toplum nezdinde farklı yorumların yapılması ve medyada tartışma yaratması nedeniyle, deprem bilgilendirmesi sadece AFAD tarafından yapılmalı."
6,7 milyon binanın kentsel dönüşümü hızlandırılmalı. İstanbul il sırada olmak üzere deprem riskinin çok olduğu, nüfusun ve sanayi kuruluşlarının yoğun bulunduğu kentlerde başlanmalı.
Afete yaşanan bölge kararı alınan alanlarda, diri fayların sakınım zonlarında ve donatı alanlarında kalan okul, hastane gibi kamu binaları öncelikli olmak üzere mevcut binaların kentsel dönüşüm kapsamında rezerv yapı alanlarına dahil edilmeli.
Bina envanter kayıt sistemi acil olarak uygulanmalı. Dinamik şekilde güncellenebilen bir bina envanter kayıt sisteminin oluşturulması amacıyla yapıların mevcut durumlarına yönelik olarak kat, bağımsız bölüm sayısı, yapı sınıfı, yapı malzemesi ve taşıyıcı sistem gibi bilgilerin netleştirilerek deprem riski değerlendirme çalışmaları yapılmalı.
Genellikle 2000 senesi öncesinde inşa edilen yapıların tümü incelenmeli ve riskli binaların yıkımı gerçekleştirilmeli.
Güçlendirme stratejileri hazırlanmalı, özellikle tahliye yolu ve ana arterlerdeki binalar ilk sırada yer almalı Kriterleri karşılamayan riskli binaların yıkımı yapılmalıdır.
Yapı denetimi daha sık zamanlarda yapılmalı Kaliteli çipli beton sistemi, çelik donatılar için de uygulanmalı. Bina kimlik sistemi devreye alınmalı.
Periyodik denetimler neticesinde belirlenen yıkılacak derecede riskli binalar ile periyodik denetimlerin sonuçlarının otomatik olarak tapu sistemine iletilerek tapuya şerh düşülmeli ve alım-satım konuları engellenmeli.
Doğal afet sigortası(DASK) sisteminde tahsil edilen poliçe bedelinin üzerine dahil edilecek en az yüzde 5’lik tutar, deprem fonu için kullanılmalı.