Türkiye'nin en acı gerçeklerinden bir tanesi deprem olarak biliniyor. Fay hatları üzerinde olan ülkede, çoğu zaman orta büyüklükte zaman zaman da yüksek büyüklükte depremler meydana gelebiliyor. Her ne kadar kentsel dönüşüm ile bina güçlendirme çalışmaları yapılıyor olsa da yapılan çalışmalar ne yazık ki yetersiz kalıyor ve her deprem, can ve mal kaybına sebep oluyor.
Avustralya'nın Melbourne kentinde hizmet veren Swinburne Üniversitesi bünyesinde çalışmalarına devam eden bilim insanları, bükülebilir beton geliştirdiler. WebTekno'dan Eray Kalelioğlu'nun haberine göre, geleneksel beton karışımlarına farklı maddeler ekleyen bilim insanlarının geliştirdiği yeni beton türü, klasik betonlardan 400 kat daha fazla bükülebiliyor.
Bilim insanları şimdi, yeni bir beton türü geliştirdiler. Bu yeni beton türü, olası depremler için oldukça fazla dayanıklı bir yapıya sahip, çünkü klasik betonlardan 400 kat daha fazla bükülme özelliğine sahip. Bilim insanları, böyle bir beton türü geliştirebilmek için tarihten örnek aldılar. Bundan yüzyıllar önce yapılan binaların hala nasıl ayakta olduğunu araştırıp incelemeler yapan bilim insanları, elde ettikleri bulguları kullanarak bu bükülebilir beton çeşidini geliştirdiler.
Çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından geliştirilen bükülebilir beton, klasik beton karışımlarına farklı malzemelerin eklenmesiyle ortaya çıkarıldı. Bilim insanları, bükülebilen betonu geliştirebilmek için yanan kömürlerden arta kalan uçucu külleri ve sentetik elyafları kullandı.
Bükülebilir betonun üretilmesinde önemli bir rolü olan Behzad Nematollahi, konuya ilişkin açıklama yaptı. Yeni nesil bükülebilir betonun geleneksel betonlara oranla 400 kat daha fazla bükülebildiğini belirten Nematollahi, depremlerin görüldüğü yerlerde bu tür betonların kullanılması gerektiğine ve böylece depremin yıkıcı etkisinin azaltılabileceğine dikkat çekti.
Yeni nesil betonun tek yararı, deprem anında bükülebilir olmasıyla sınırlı değil. Bilim insanları, bu tür bir betonun üretim sürecinin daha fazla çevre dostu olduğunu belirtiyorlar. Yapılan açıklamalara göre, bu betonu geliştirebilmek için kireç taşını ısıtmak gerekmiyor. Bu da enerjiye duyulan ihtiyacı yüzde 36 azaltıyor ve üretim süreci sırasında yüzde 76 oranında daha az karbondioksit yayılımıyla üretilebiliyor.
SEKTÖRÜN GELECEĞİNİ ETKİLEYECEK
Bilim insanları, bükülebilir betonların inşaat sektörünün geleceğini etkileyeceğini ve ana akım haline geleceğini ifade ediyorlar. Betonun üretim sürecinde kullanılan maddelerin hemen hemen her ülkede yaygın olarak bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle fay hatları üzerinde bulunan ülkelerin bu beton türü üzerinde çalışmaları gerektiğini ifade ediyorlar.