Depremzedelere 600 Bin Konut

Depremin yol açtığı hasarların giderilmesi ve bölgedeki vatandaşların ihtiyaçları için bu yıl bütçede 1 trilyon 28 milyar liralık kaynak ayrıldı. Bölgede konut seferberliğiyle de toplamda 600 bin 41 afet konutu depremzede hak sahiplerine teslim edilecek.

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından, felaketin en yıkıcı etkisini gösterdiği 11 ilde fiziki hasarın giderilmesi, şehirlerde ekonomik ve sosyal yaşamın en kısa sürede normale döndürülmesi amacıyla yatırım seferberliği başlatıldı. 2023 yılında büyük bölümü deprem harcamaları için kullanılmak üzere ek bütçe çıkarılırken, 2024 yılı bütçesinde de depremin yol açtığı hasarların giderilmesi ve bölgedeki vatandaşların ihtiyaçları için 1 trilyon 28 milyar liralık kaynak ayrıldı. 2024 Yatırım Programı’nda ise yine bölgedeki 3 bin 799’u ana proje olmak üzere 12 bin 41 projeye yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek tahsis edildi. Programa göre, deprem illerinde çelik yapılı okul inşası için 7.5 milyar liralık yatırımın hayata geçirilmesi planlanıyor. Konut seferberliğiyle de 456 bin 770 kalıcı konut ve 143 bin 271 köy evi ile birlikte toplamda 600 bin 41 afet konutu yapılacak.

6 Şubat depremlerinin ardından, depremin yaralarının sarılması için seferberlik başlatıldı. Temmuz ayında kabul edilen ek bütçenin önemli bir bölümünü deprem harcamaları oluşturdu. 1.1 trilyonluk ek bütçede, afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi için 482.8 milyar lira kaynak ayrıldı. Sağlık Bakanlığı için de 17.9 milyar lira ek kaynak öngörüldü. Bunun 1.5 milyar lirası bölgedeki sağlık tesislerine ilaç ve tıbbi malzeme alımı için ayrıldı. 2024 yılı bütçesinde de deprem hasarlarının giderilmesi ve bölgedeki vatandaşların ihtiyaçları için 1 trilyon 28 milyar liralık kaynak ayrılırken, deprem bütçesinin GSYH’ye oranını yüzde 2.5’e ulaştı.

Deprem döneminde başta KOBİ’ler olmak üzere, işletmeler de bölgenin yeniden ayağa kalkması için desteklendi. 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde Deprem Acil Destek Kredisi’nden bugüne kadar 6 bin 924 işletme 2.37 milyar lira kredi kullandı. Bu kredinin 566 milyon liralık kâr payı veya faiz giderinin tamamı KOSGEB tarafından geri ödemesiz şekilde karşılandı. Desteğin açıklandığı 31 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar ise 39 bin 680 işletmeye 12.8 milyar lira ödeme yapıldı. Destek programıyla, depremzede işletmelere ilk 24 ayı ödemesiz olmak üzere 36 aylık faizsiz kredi imkânı sağlandı.

Borç yapılandırma

KOBİ’lerin faaliyetlerinin aksamaması için KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında “Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği” ile “Afet Dönemi İşletme Desteği” programları da yürürlüğe konuldu. Bu programlar kapsamında bugüne kadar bin 414 işletmeye toplam 108.2 milyon lira destek verildi.

Depremin ardandan, son yılların en kapsamlı borç yapılandırma paketi de TBMM’de kabul edildi. Yapılandırma paketiyle, vatandaşların belediyeler dahil devlet kurumlarına olan her türlü borcu kapsama alındı. Bazı borçlar silinirken, borç ana parasına indirim yapıldı. Daha önceki borç yapılandırmalarda 36 ay olan üst sınır 48 aya çekilirken, yapılandırılan borç idari para cezası yüzde 25’e çekildi. Yasayla, vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşa ödenmemiş borcun cezaları iptal edilirken, tutarı 2 bin lirayı aşmayan borçlar silindi.

Çelik yapılı okullar için 7.5 milyar TL

Depremden etkilenen illerde eğitim ve kültür yatırımları da yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgede çelik yapılı okul inşası için 7.5 milyar liralık yatırımı hayata geçirmesi planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın deprem bölgesindeki kültürel varlıkların bakımı, onarımı, çevre düzenlemesini içeren projeleri için bu yıl 1.4 milyar lira ayrıldı. Programa göre Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana’daki hasarlı müzeler onarılacak. Ayrıca; Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Osmaniye’de toplamda 66 bin 800 metrekarelik kütüphanenin onarımı da gerçekleştirilecek. Söz konusu çalışmalar için bu yıl 200 milyon lira harcanması öngörülüyor.

Depremde zarar gören tren rayları onarılıyor.

12 bin proje

2024 Yatırım Programı’nda da deprem önemli bir yer tuttu. Programdaki 3 bin 799’u ana proje olmak üzere 12 bin 41 projeye yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek tahsis edildi. Bu projeler kapsamındaki 2024 yılı ödeneklerinin yaklaşık yüzde 28’i eğitim, yüzde 23’ü sağlık, yüzde 13’ü ulaştırma-haberleşme sektörüne ayrıldı. Projelerin 980’i çok yıllık, 3 bin 128’i ise bir yıl içerisinde tamamlanacak projeler olarak belirlendi. Öngörülen yatırımların yüzde 71.5’inin Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 36’sının KİT’ler ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 1.8’inin ise döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi planlandı. Programa göre, depremlerden etkilenen bölgede bu yıl tarım, imalat, eğitim, ulaştırma, turizm ve konut gibi birçok alanda 46 milyara yakın yatırım yapılacak. Tarım alanında, taşkın koruma işlemleri kapsamında, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce 11 ilde yürütülecek deprem onarımları için 2 milyar lira ayrıldı.

Emlak Gündemi Haberleri

Akfen İnşaat’ta Talep Toplama Süreci Tamamlandı
Emlak İlanlarında Sosyal Medya Yasağı ve Süreç Nasıl İşliyor?
Güncel İnşaat Demiri Fiyatları Belli Oldu
Fenercioğlu’ndan Nitelikli Yatırımcıya Geniş Çaplı Projelere Yatırım Yapma İmkanı
Gayrimenkul Sektöründe Yeni Dönem: 1 Milyar Dolarlık Tokenizasyon Anlaşması İmzalandı