Devlet Katkılı Konut Hesabı Nasıl Açılır?

Devlet destekli konut hesabı açanlar birikim oranına ilaveten yüzde 20’ye yakın destek alıyor. Peki konut hesabı nedir, nereden ve nasıl açılır?

Türkiye'de en ciddi sorunlarından birisi haline gelen maddi imkansızlıklar, insanların temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında zaman zaman önemli olumsuzlukları meydana çıkarmıştır. Tam da bu sebepten ötürü, bireylerin konut alma hayalini gerçeğe dönüştürmek için, devlet destekli konut hesapları oluşturulmuştur. Bu hesapları kullanım şekli ise bireylerin yapmış oldukları tasarrufları bankada açtıkları konut hesabına yatırmaktan geçiyor. Devlet ise yapılan birikim oranına ilaveten yüzde 20’ye yakın destek sağlıyor.

Konut hesabı hangi bankadan açılır

Konut hesabı kavramını açıkladıktan sonra, bu hesabın detaylarına bakmakta yarar var. Ülkemizde faaliyet gösteren hem kamu hem de özel bankaların tamamı konut hesabı açmaktadır. Ancak buradaki temel husus bu hesaba sürekli para aktarımı yapılmalıdır. Tüm bankaların taban ödeme tutarı birbirine farklılık gösterse de, aylık en az 250 TL ödeme yapılması mecburidir. Biriktirmiş olduğunuz tutarların üzerine verilecek olan devlet katkısının herhangi bir üst limiti bulunmamaktadır.

Konut hesabı açmanın detayları

Aylık yapmış olduğunuz tasarruf doğrultusunda bankaya o kadar para yatırabilirsiniz. Hesaba aktarmış olduğunuz para, en az 3 yıl boyunca hesapta kalır ve daha sonraki süreçte çekilebilirsiniz. Eğer ki 3 yıl tamamlanmadan paranızı çekmek ve konut hesabınızı kapatmak isterseniz, bu devlet desteğinden mahrum kalacağınız anlamına gelir. Minimum 3 sene ödeme yapabileceğiniz bu hesapta, süreyi daha da yukarı çekebilirsiniz. Şimdilik sabitlenen yüzde 20 devlet desteği yapmış olduğunuz ödeme tutarı ve sıklığına paralel olarak daha da artabilir.

Devlet destekli konut hesabı

Bu bilgiler doğrultusunda konut hesabı nedir ve nasıl açılır gibi insanların en çok merak ettiği soruların cevabını vermiş oluyoruz. Devlet destekli konut hesabı ile ilgili üzerinden durulması gereken bir diğer konu ise şudur. Devlet desteği ile yapılan işlemlerin tamamı, KOSGEB merkezlerinden gerçekleştirilmektedir. Ancak bu uygulamadan yararlanmanız için KOSGEB’e başvuru yapmanız veya KOSGEB tarafından açılan kurslara katılma yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.

Vergi-Kredi Haberleri

2025 Yılı Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları
Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?
Faiz Kararı Öncesi 6 Banka Konut kredisi Faizlerini Düşürdü
Konut Kredileri 'Yapılandırma' Düşüncesiyle Hareketlendi
3 Milyon liralık Konut Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?