Dolandırıcılardan Yeni Yöntem! 'Uygun Kiralık Daire' İlanlarına Dikkat

emlak sitelerini mesken haline getiren dolandırıcılar, yeni yöntemler bularak vatandaşları mağdur etmeyi sürdürüyor. Dolandırıcılar, bu kez de ‘uygun kiralık daire’ ilanlarıyla ev arayanları dolandırıyor. Kaporayı alan dolandırıcılar ortadan kayboluyor.

Ev kiralarında yaşanan yükselişleri fırsat haline getiren dolandırıcıların yeni yöntemi kapora oldu. 

Kiralık konut dolandırıcılıklarına bir yenisi eklendi. Fırsatçı dolandırıcılar, kaporayı aldıktan sonra ortadan kayboluyor ve ev kiralayacaklar durumu fark ettiğinde artık geç kalınmış oluyor. 

Dolandırıcıların yeni başvurduğu yöntemin işleyişi ortaya çıktı. Bu kapsamda dolandırıcılar, emlakçı ya da ev sahibi kimliğiyle internet sitelerinde uygun kiralık konut ilanları yayınlıyor. 

Sahte ilanı gören kişiler, ev için dolandırıcılarla telefondan iletişim kuruyor. Vatandaşın ‘daire hangi sokakta, fotoğraflardaki gibi mi, konumu ve adresi nerede, çevreye bakalım, nasıl bir yer, aileye uygun mu” sorularıyla karşı karşıya kalan dolandırıcılar, “Detaylı bilgi veremem. Eğer daireyi görmek istiyorsanız opsiyonlama ücreti yani kapora göndermeniz gerekiyor. 3 bin lirayı gönderin adresi atayım” yanıtını veriyor. Bu durumda uygun fiyatlı evi tutmak isteyenler, dolandırıcıların verdiği IBAN’a istenilen ücreti yolluyor. 

Kaporayı yollayan vatandaşlar, evin adres bilgileri gelmeyince yeden ilanı verenle iletişime geçmeye çalışıyor. Fakat kaporayı alan dolandırıcılar, telefonlarını kapatarak ortadan kayboluyor. Dolandırıcıların bu yöntemle yüzlerce vatandaşı mağdur ettiğine dikkat çekilirken, dolandırılan vatandaşların da suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. 

Vatandaşların “Sitenizde dolandırıcılar var, insanları mağdur ediyor. Bir şeyler yapmanız gerekmiyor mu” sorularına, internet sitelerinden farklı yanıtlar veriliyor. Öeneğin, sitelerinin yalnızca ilan hizmeti verdiğine ve alım satım veya kiralama aracısı olmadığına, yasal sorumlulukları bulunmadığına dikkat çekiliyor. 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, dolandırıcılığa aracılık eden internet sitelerinin vatandaşın güvenliğinin sağlamasının gerekli olduğuna vurgu yaptı. "Adres, tapu gibi bilgileri net olmalı ve kimlik bilgilerinin site tarafından doğrulanması gerekiyor" ifadelerini kullanan Aziz Koçal, vatandaşların bu sitelerin ismine, prestijine güvenip ona göre hareket ettiğine, ilan verdiğine ya da ev kiralıp satın aldığına dikkat çekti. Koçal, devletin bu konuda yeni bir sistem getirmesi önerisinde bulundu ve  "Bilgilerin doğrulatılması ve denetim şart" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Emlak Gündemi Haberleri

Kiralık Konut Arzı Yükseliyor, Satılan Konut Sayısı Artıyor
Müteahhitler Yurt Dışında Teminat Mektubu Sorununa Çözüm Bekliyor
Seferihisar’da Hobi Bahçeleri Yıkılıyor
İnşaat Firmalarının Düşen Proje Gelirleri Gelecek Yıl Telafi Edilecek
ABD'de Konut Başlangıçları Güçlü Artış Gösterdi