Dönüşümde 3 Önemli Kriter: Yerinde, Gönüllü ve Süratli

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşümde hızlı ve kararlı bir şekilde yol almaya devam edeceklerini söyledi. Kurum dönüşümde üç kritere dikkat çekti: Yerinde, gönüllü ve süratli dönüşüm.

Artvin'de Yusufeli Barajı projesi kapsamındaki kamulaştırma çalışmaları hakkında vatandaşları bilgilendiren Bakan Kurum, şehir merkezinin daha güvenli bir alana taşınma sürecinde hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini vurguladı.  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut ile yeni yerleşim alanında TOKİ tarafından inşa edilen konutları inceleyen Bakan Kurum, yeni Yusufeli'nin, depreme dayanıklı, sağlıklı evlerin inşa edildiği, altyapısı, sosyal ve ticari alanlarıyla yeni istihdam imkânı bulunan örnek bir yerleşim olacağını belirtti.

Kentsel dönüşümü hızlı ve kararlı bir şekilde gerçekleştireceklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dönüşümde üç kritere dikkat çekti: Yerinde, gönüllü ve süratli dönüşüm.

Bölgede 334 konutun ihalesinin gerçekleştirildiğini ve gelecek aylarda 800 konutun daha ihale edileceğini aktaran Kurum, "2020'ye kadar tüm ihaleleri yaparak inşaatlara başlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. Barajın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifaden eden Kurum, yeni yatırımlarla Yusufeli'nin daha ileriye gideceğini kaydetti. Bakan Kurum, Artvin’e millet bahçeleri, atık su arıtma ve düzenli depolama tesisleri gibi çevre dostu projeler çerçevesinde 5 milyon TL'lik yeni yatırım olmak üzere toplamda 26 milyarlık yatırım yapıldığını aktardı.

TRABZON ARAKLI'YA TOKİ ELİYLE SAĞLAM VE GÜVENLİ KONUTLAR

Trabzon Araklı'da sel ve heyelan felaketinin yaşandığı bölgeye giden Bakan Kurum, dokuz binanın yıkıldığını, 12 binada ağır hasar olduğunu ve 11 binada hafif hasar tespit ettiklerini belirtti.

Afetlere karşı şehirlerin, köylerin ve ilçelerin altyapısını güçlendirmek amacıyla tedbirler alacaklarını vurgulayan Bakan Kurum, "Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'da dere güzergâhı üzerindeki binaların tespitini 1 ay içerisinde yapacağız. Tespitlerin tamamlanmasına müteakip TOKİ eliyle bu dört ilimizde dere güzergâhında yaşayan vatandaşlarımızın taşınması amacıyla hemen sağlam ve güvenli konutlar üreteceğiz" dedi. Kurum, ayrıca iklim Değişikliğiyle Mücadele Eylem Planı’nda önceliği yağışlardan en çok etkilenen Karadeniz'e verdiklerini söyledi.

İSTANBUL GAZİOSMANPAŞA'DA GÜVENLİ KONUTLAR

İstanbul Gaziosmanpaşa'da TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Bakan Murat Kurum, yaklaşık 4 bin 400 hak sahibinin bulunduğu alandaki dönüşümün hızla tamamlanarak yeni ve güvenli konutların vatandaşlara teslim edileceğini söyledi.

Kurum, "Burada Gaziosmanpaşa Belediyemiz sahada olacak. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz de işin içerisinde olacak ve uygulamaları TOKİ Başkanlığımız yürütecek. Etaplar hâlinde süreci tamamlayarak Gaziosmanpaşa'da ne kadar riskli ve acil dönüştürülmesi gereken alan varsa hepsinin dönüşümünü yapacağız" açıklamasında bulundu.

ESENLER’DE ÖRNEK ŞEHİRCİLİK PROJESİ

Esenler'de kentsel dönüşüm kapsamında üretilecek 2 bin 46 rezerv konut ve 78 dükkânın inşaat alanını gezen Kurum, "Bugüne kadar bin 72'sinin ihalesini gerçekleştirdiğimiz, 964’ünü ise ihale aşamasına getirdiğimiz evleri gelecek yılın sonunda tamamlayacağız" dedi.

Esenler Baştapya-Topkule Kışlası’nda 1 milyon 800 bin metrekaresi millet bahçesi olacak şekilde tasarlanan proje alanını yerinde inceleyen Bakan Kurum, riskli bölgeler için rezerv konutların üretileceğine dikkat çekti. Kurum, "Yaklaşık 30 bin konutu bölge belediyelerimizle rezerv konut olarak kullanılması suretiyle bu dönüşümü hızlı bir şekilde yapacağız" diye konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLI VE KARARLI BİR ŞEKİLDE YAPACAĞIZ"

İstanbul'un tüm ilçelerinde kentsel dönüşümü hızlı ve kararlı bir şekilde yapmak istediklerini dile getiren Kurum, Kâğıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde 176 binanın bulunduğu 42 bin metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla 98 riskli yapı tespitini tamamladıklarını ve bugüne kadar 19 binanın yıkımını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Kurum, Kartal Orhantepe Mahallesi'nde çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın bulunduğu bölgede yıkılan yapıların yatay mimar yaklaşımla yenilenmekte olduğunu belir terek, süreci vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde yönettiklerini söyledi. Yıkımının ardından 48 gün sonra 125 yeni bağımsı; bölümün inşaatına hızlı bir şekilde başladıklarını ve yıl sonuna varmadan konutları vatandaşlara teslim edeceklerini kaydeden Kurum, her yıl 300 bin konut yapmak suretiyle hızlı bir şekilde dönüşüm sürecine girdiklerini anımsattı.

FİKİRTEPE'DE DÖNÜŞÜME DESTEK

Kurum, Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm alanındaki inşaatlarda çalışmaların hızlanması için her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Hak sahipleri ve yüklenicilerle bir araya gelen Kurum, taraflarla kira ile faiz desteği ve fesih sözleşmesine ilişkin görüştüklerini dile getirdi. Feshi düzenleyecek ve kolaylaştıracak düzenlemeyi Meclis'e gönderdiklerini ifade eden Kurum, "Devlet ve Bakanlık olarak hiçbir kâr elde etmeksizin Büyükşehir Belediyesi, Kiptaş, TOKİ, Emlak Konut ve iller Bankası ile fiilen sahadayız" diyerek, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanına her türlü desteği vereceklerini söyledi.

TEK TARAFLI FESİH

Kentsel dönüşüm projelerinde yapılacak düzenlemeyle vatandaşlara veya yükleniciye tek taraflı fesih hakkını getireceklerini kaydeden Kurum, "Bu düzenleme çerçevesinde eğer vatandaşımız bir müteahhitle anlaşmış ancak müteahhit edinimini yerine getirememişse, buradaki süreden kaynaklı ihtarları çekmek ve olaya Bakanlığın tespitini yapmak suretiyle tek taraflı fesih hakkını getireceğiz. Biz İstanbul'umuzun tüm ilçelerinde kentsel dönüşümü hızlı, kararlı bir şekilde yapmak istiyoruz" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN MODELİ

Türkiye Emlak ve Katılım Bankası'yla sektörün tamamına hitap eden finansal çözümler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Kurum, Emlak Katılım Bankası'nın ana hedefinin Türkiye'de sürdürülebilir gayrimenkul finansman modellerini yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı. Kurum, katılım bankacılığı prensibiyle üretime ve sanayiye alternatif finansman yöntemleri geliştirmeyi amaçladıklarına da dikkat çekti. Bu hedefin 2023 vizyonu çerçevesinde katılım bankacılığının pazar payının yüzde 15'e ulaştırılması hedefiyle örtüştüğünü dile getiren Kurum, "Emlak Katılım Bankası, sanayi üretiminin yerelleştirilmesini de kendi misyonunun temel öğelerinden biri olarak belirlemiştir" ifadesini kullandı.

Geçici çözümler yerine sektöre kalıcı finansman modelleri kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Kurum, "Sermaye piyasaları ürünleriyle inşaat sektöründeki finansman ihtiyacına çözüm geliştirilerek sürdürülebilir bir yapı ortaya koymak istiyoruz. Bu yapıyla aynı zamanda inşaat maliyetlerinin kontrol altına alınması ve erişilebilir konut fiyatlarının oluşmasını hedefliyoruz" dedi.

DÖNÜŞÜMDE GÖNÜLLÜLÜK ESASI

İstanbul Beykoz Tokatköy Mahallesi'nde bin konutluk gönüllü dönüşüm sürecini başlattıklarını belirten Bakan Kurum, Sancaktepe'de dönüşüm sürecini mağduriyet oluşturmadan yürüteceklerini, mülkiyet sorunlarının giderilmesini takiben tapularını alan vatandaşların evlerinde huzurla oturacaklarını söyledi.

Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nde de vatandaşların imarla ilgili taleplerini almak için bir iletişim ofisinin kurulacağını söyleyen Kurum, mahalledeki imar planlarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. "Vatandaşımızın istemediği hiçbir dönüşüm projesini hayata geçirmeyeceğiz" diyen Kurum, Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi'nde gönüllülük esasına dayanan 2 bin 275 konutluk kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulundu.

OKMEYDANI'NDA 1,5 MİLYON METREKAREDE DÖNÜŞÜM

1,5 milyon metrekarelik alanda yaklaşık 8 bin 300 binanın, 25 bine yakın bağımsız bölümün yer aldığı Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlatacaklarını ifade eden Kurum, Bağcılar'da 10 farklı bölgede acilen dönüşmesi gereken 8 bin 200 bağımsız bölümdeki ihtiyacın TOKİ vasıtasıyla karşılanacağını aktardı.

Bağcılar, Esenler ve Sultangazi ilçelerinin sınırları içerisinde bölgede büyük bir millet bahçesi kuracaklarını açıklayan Kurum, "Dönüşüm çalışmalarımızı bölgedeki yoğunluğu azaltacak, park, kreş gibi donatıları genişletecek şekilde planlıyoruz" dedi.

Kurum, İstanbul Bahçelievler'de başlatılacak kentsel dönüşümle ilçenin sosyal donatı ve yeşil alanlarının artırılıp otopark sorununa çözüm bulunacağını ve imar sorunlarının hakkaniyetle çözüme kavuşturulacağını söyledi.

İSTANBUL'DA DÖNÜŞÜME 1 MİLYAR 885 MİLYON TL DESTEK

İstanbul Güngören Tozkoparan Mahallesi'nde yerinde dönüşümü esas alan, yatay mimariye uygun, kapalı otoparkları ve sosyal donatı alanları olan örnek projenin vatandaşın rızasıyla hayata geçirileceğini dile getiren Kurum, "Yaklaşık 6 bin 500 bağımsız bölümü içeren mahallemizdeki dönüşümü başlatıyoruz" dedi. Proje için Bakanlık, TOKİ ve Güngören Belediyesinden temsilcilerin yer alacağı bir ofis kurularak çalışmalara en kısa sürede başlanılacağını kaydetti.

Kentsel dönüşüm yol haritasında önceliği İstanbul'a verdiklerini belirten Kurum, Bakanlık olarak şimdiye kadar İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına 1 milyar 885 milyon lira destek sağladıklarını, vatandaşlara 1 milyar 394 milyon lira kira yardımı yaptıklarını ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ GERÇEĞİ DÖNÜŞÜM"

İstanbul’da bazı dönüşüm projelerinde inşaatları yarım kalan ve mağdur olan vatandaşlarla görüşen Bakan Kurum, tüm Türkiye'de yaklaşık 100 bin vatandaşın bu süreçten olumsuz etkilendiğine dikkat çek ti. Kurum, "Esenyurt bölgesinde ise ifade edilen rakam yaklaşık 30 bin. Bakanlık olarak bir irtibat ofisi kuracağız. Bu irtibat ofisi içerisinde öncelikli olarak vatandaşların yüklenicilerle veya arsa sahipleriyle yapmış oldukları sözleşmeleri kendimiz inceleyeceğiz" dedi.

Arazi ve tapu sorunlarını konuşmak üzen Eyüpsultan'da Sakarya, Silahtarağa ve Karadolap Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya gelen Kurum, yerinde dönüşüm çalışmalarının belediyeyle birlikte mahalle ölçeğinde sürdürüleceğini, önceliklerinin mülkiyet problemlerini halletmek olduğunu kaydetti.

DÖNÜŞÜMÜN ÜÇ TEMEL KRİTERİ

Ataşehir Yenişehir Mahallesi'nde imar bilgilendirme toplantısında vatandaşlarla buluşan Kurum, söz konusu bölgede bin 90 bağımsız alan olduğunu belirterek yoğunluğu artırmadan yatay mimari uygulamalara devam edileceğini ve kültürel yapıyla uyumlu projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

Kentsel dönüşümde üç temel kritere vurgu yapan Bakan Kurum, şöyle konuştu: "Birincisi yerinde dönüşüm. O proje bittiği zaman aynı komşularınızla, arkadaşlarınızla yine aynı mahallede yaşayacaksınız. İkincisi gönüllü dönüşüm. Sizin rızanız çerçevesinde, sizinle birlikte dönüşümü yapacağız. Üçüncüsü ise süratli dönüşüm. En kısa zamanda sizi riskli binalardan kurtarıp kira yardımlarınızı yapacağız, misafir edeceğiz ve yine en kısa zamanda sizi yeni konutlarınıza yerleştireceğiz."

ARNAVUTKÖY'E TOKİ İŞ BİRLİĞİYLE SANAYİ SİTESİ

Bakan Kurum, İstanbul'un farklı ilçelerinde de vatandaşlarla bir araya gelerek sağlam, güvenilir, sosyal donatı imkânları olan projeler yapacaklarını anlattı. Çatalca'ya yeni sanayi bölgesi kazandıracaklarını aktaran Kurum, Arnavutköy'de yaklaşık 240 adet küçük ölçekli imalat yapan atölyeyi TOKİ vasıtasıyla Haraçcı'da bulunan 104 dönümlük hazine mülkiyetindeki alana taşıyacaklarını, Arnavutköy Küçük Sanayi Projesi'yle ilçeye modern bir sanayi sitesi kazandıracaklarını açıkladı.

"ATATÜRK HAVALİMANI'NA YAPACAĞIMIZ MİLLET BAHÇESİNİN DENİZE KIYISI OLACAK"

Atatürk Havalimanı'nın bulunduğu alana yapılacak millet bahçesi projesinin hazırlık çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kurum, iki etaptan oluşan ve denize kıyısı olan millet bahçesi projesinin ilk etabına bu yıl başlamayı hedeflediklerini söyledi. Millet bahçesinde 14 milyon metrekare alanda bahçeler, kıraathaneler, yürüyüş ve bisiklet yolları olacağını anlatan Kurum, "Bu projeyi Bakırköy Sahili'nde Büyükşehir Belediyesinin yaptığı millet bahçesiyle birleştireceğiz. İstanbul'un yeşil koridoru olacak" diye konuştu.

DÖNÜŞÜMÜNDE YEREL YÖNETİMLERLE İŞ BİRLİĞİ

Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısında daha güçlü bir Türkiye'nin yolunun sağlıklı ve kimlikli şehirlerden geçtiğine dikkat çeken Bakan Kurum, belediyelerle iş birliği içinde şehirlerin 100 yılının planlanması gerektiğine vurgu yaptı. Çarpık kentleşmenin Türkiye'nin en önemli sorunları arasında bulunduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, bu sorunun çözülmesinde stratejik planlama mantığının önemli olduğunu vurguladı.

Murat Kurum, "Bundan sonraki süreçte planlı hareket edip şehri bir binalar topluluğu olarak değil de çevresiyle, doğasıyla, yerleşik nüfusuyla ve iktisadi yapısıyla planlamak durumundayız" dedi. Kurum, kentlerin çevresel ve mekânsal strateji planlamasında son aşamaya gelindiğini söyleyerek, tüm belediyelerin 1/100000 ölçekli planı hazırlaması ve uygulamasıyla ülke çapında bir ahengin ortaya çıkacağına dikkat çekti.

Son 6 yılda Türkiye genelinde 1 milyon 273 bin konutun dönüşümünün başlatıldığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, kentsel dönüşümün vadedilen tarihlerde bitmesini sağlayacak teknik, mali ve hukuki düzenlemeleri yapacaklarını belirterek, "Yıllık 4 milyar liraya kadar yüzde 50 faiz desteği vermek suretiyle kentsel dönüşüme katkı yapıyoruz. Acil öncelikli dediğimiz 3 bin konutu her yıl dönüştürmek istiyoruz. En az 50 bin konutu aynı anda başlatacağız, tüm Türkiye'de riskli binaların dönüşümüne ilişkin süreci belediye başkanlarımızla yapmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

10 MİLYON KİŞİ İMAR BARIŞINDAN FAYDALANDI

imar barışı süreciyle ilgili güncel verileri de paylaşan Kurum, talepler doğrultusunda daha önce iki kez uzatılan imar barışı başvurularının 15 Haziran itibarıyla sona erdiğini ve tüm süreçte yaklaşık 10 milyon 250 bin kişinin imar barışından faydalandığını belirtti.

En fazla başvuru gelen illerin; 1 milyon 747 bin başvuruyla İstanbul, 811 bin 452 başvuruyla  İzmir  ve 469 bin başvuruyla  Ankara  olduğunu aktaran Bakan Kurum, düzenlemeyle 19 milyar 300 milyon TL gelirin elde edildiğini belirtti.

Kurum, "Vatandaşımızla devletimiz barışacak. Bundan sonraki süreçte hem bu barış üzerinden hem de şehirlerimizdeki riskli yapılar üzerinden belediye başkalarımızla birlikte kentsel dönüşüm seferberliğini, gönüllü kentsel dönüşümü hep birlikte yapacağız" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ YENİ YÖNETMELİK

Resmi Gazete’de yayımlanan kentsel dönüşüm yönetmeliğini değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeterliliği bulunan firmaların kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürebileceğini belirterek, düzenlemeyle mağduriyetlerin giderilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Firmaların kentsel dönüşüm inşaatlarını üstlenmelerine ilişkin düzenlemeye değinen Kurum, şunları aktardı: "Müteahhitlerimizi 9 yeterlilik kriterine ayırdık. Bu yeterlilik kriterleri kapsamında da kentsel dönüşümde teknik ve mali açıdan yeterlilikleri olan firmalar bu işlere girebilecekler. Kentsel dönüşüm projelerinin yarım kalmaması adına yine bu işe girecek firmalarımızın belli oranda teminat göstererek; yaklaşık maliyetinin yüzde 10'u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla dönüşüm projelerine katılabilecekler ve bu işleri belediyelerimizle yürütebilecekler. Böylelikle yüklenici ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önleyerek dönüşümleri hızlıca gerçekleştirebileceğiz."

5 YILLIK DÖNÜŞÜM PLANI AÇIKLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bakanlığın kentsel dönüşüm kapsamında tüm illere gönderdiği acil öncelikli riskli alan bilgisinin kendilerine ulaştığını aktaran Kurum, kentsel dönüşüme ilişkin 5 yıllık eylem planını açıklayacaklarını söyledi. Kurum, İstanbul'un 39 ilçesinde acil öncelikli alanların tamamında kentsel dönüşüm projelerinin gönül birliği içinde yapılacağını dile getirdi. Kurum, "Artık il ve ilçelerin hangi noktalarında dönüşüm yapmamız gerektiğini biliyoruz ve aynı anda 50 bin konutu başlatmak suretiyle dönüşüm seferberliğini yürüteceğiz" dedi.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!