Son dönemde kiralık ev ve işyeri fiyatlarında yaşanan rekor artışlar vatandaşı köşeye sıkıştırırken işyeri olanlara kritik uyarı geldi. Pek çok kişi yapılan yasal düzenleme sonrası işyeri kira serbestisi konusunda ikileme düşerken "işyeri kira artış oranı neye göre hesaplanır?" sorusu bir kere daha gündeme geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yasal kira artış oranı olarak ilan edilirken işyeri ve dükkan sahipleri bu oranı mı kullanacaklarını yoksa kira serbestisi hakkından mı yararlanacaklarını merak ediyordu. Merak edilen soruya Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu yanıt verdi.
İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI SERBESTİ Mİ, İŞYERİ KİRA SÖZLEŞMESİ ZAM ORANI TÜFE Mİ?
İşyeri kira sözleşmesi serbestisi için açıklamalarda bulunan Bursa Barosu avukatlarından Olcay Göçüm “Kira parasının tespit ve ödenmesine ilişkin kiralardaki artışı TÜFE oranı ile sınırlayan düzenleme (Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi) yasa ile (6353 sayılı yasa) ‘kiracının tacir ve kiralayanın işyeri olması’ şartıyla sekiz yıl süreyle ertelenmişti. Yasada öngörülen bu sekiz yıllık erteleme süresi 1 Temmuz 2020’de sona erdi" diyerek söz konusu kira serbestisi uygulamasının bittiğini açıkladı.
Yani işyeri kira artış oranı için de artık o ay için TÜİK tarafından açıklanan enflsyano rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yasal sınır olarak kullanılacak. İşyeri sahipleri kiracılarına en fazla bu oran kadar zam yapabilecek. Bu oranın üzerinde kira zammı yapmak isteyen işyeri sahipleri ile mahkemeye başvuruda bulunarak kira uyarlama davası açacak.