Dünyanın En Yüksek 6 Binası!

21 yüzyılda yapı teknolojisinin gelişmesi ile beraber gökdelen sayıları zirveye ulaştı. Dünyanın her yanında binlerce gökdelen inşa edilmeye başlandı. Peki dünyanın en yüksek gökdelenleri kaç katlı? İşte dünyanın en yüksek 6 binası ve özellikleri...

Dünyanın en yüksek insan yapımı yapısı Mısır'daki Gize Piramitleri'ydi ve 1311'de İngiltere'de Lincoln Katedrali'nin inşasına kadar 3 bin yıldan fazla bir süre bu unvanı elinde bulundurdu.

Avrupa'da en yüksek binalar ise kilise ve katedrallerdi. İlk gökdelenler Chicago'da inşa edildi ve ABD, 1998'de Petronas İkiz Kuleleri'nin tamamlanmasına kadar 20. yüzyıl boyunca dünyanın en yüksek binalarına ev sahipliği yaptı. Bugün itibariyle Burç Halife bu unvanı elinde tutuyor.

Burj Khalifa, 828 Metre

Burj Khalifa , Hymenocallis (Örümcek Zambağı) çiçeğine benzeyecek şekilde tasarlanmış 828 metre (2716.5 fit) yüksekliğiyile dünyanın en yüksek binası konumunda yer alıyor. dünyanın en yüksek binası olma rekorunu elinde tutmasının yanı sıra , altı dünya rekorunu daha elinde tutuyor. Burj Khalifa aynı zamanda, dünyanın en fazla kat sayısına, dünyanın en yüksek dolu katına, dünyanın en yüksek açık hava gözlem güvertesine ve en uzun seyahat mesafesi olan asansöre sahip.

Shangai Tower, 632 Metre

Spiral şeklinde tasarlanan kule , Çin’in finansal güç olarak ortaya çıkışını simgeliyor. Şanghay Kulesi dünyanın ikinci yüksek yapısı olarak kabul edilmektedir. 632 metre (2073 feet) yüksekliğinde ve 137 kata sahiptir. Yüksek enerji verimliliği üzerine tasarlanmıştır. 120 derecelik açıyla yükselen cam cephe binanın rüzgar yükünü yüzde 24 azaltmıstır. Bunun sonucunda, ihtiyaç duyulan inşaat malzemesi miktarı azaltılmıştır. Şanghay Kulesi’nin yapımında, benzer yükseklikteki geleneksel bir tasarımın ihtiyacına göre yüzde 25 daha az yapısal çelik kullanılmıştır. Malzeme maliyetlerinden yaklaşık 58 milyon dolar tasarruf edilmiştir.

Ping’An Finans Merkezi, 600 Metre

Çin’in ikinci en yüksek binası olan 600 metre uzunluğundaki Ping’An Finans Merkezi, dünyanın en uzun dördüncü binasıdır. Yerel hava koşullarına dayanıklılık için tasarlanan bu kulenin konikcephesi rüzgar yüklerini yüzde kırk azaltır ve paslanmaz çelik ayakları yıldırım çarpmalarına karşı koruyucu bir ağ oluşturur.

Lakhta Center, 462 Metre

Lakhta Center 462 metre yüksekliğinde Rusya’nın en yüksek ve Avrupa’ nın 2. en yüksek binasıdır. Konumu itibariyle Dünya’nın en kuzeyindeki göktelendir. Lakhta Center standartların üzerinde olan yüksek sağlamlık baz alınarak tasarlanmıştır. Göktelenin 10 kolunu çökmüş olsa bile bina çekirdeğinin üzerinde dik durmaya devam edebilir. Ayrıca binanın çekirdeği yangına 4 saat dayanabilir.

Özgürlük Kulesi, 541 Metre

Özgürlük Kulesi New Yorkta inşaa edilen 541 metre (1,776 fit) yüksekliğindeki binasıdır. Bu bina Batı Yarıküre’nin en yüksek, dünyanın ise en yüksek dördüncü binasıdır. Bu binanın yüksekliği fit biriminde Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’nin imzalandığı yıla denk gelir.

Petronas İkiz Kuleleri, 452 Metre

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan 452 metre yüksekliğindeki ikiz kuleler, 170 metre yükseklikte 41. ve 42. katlar arasındaki çelik köprü ile birbirine bağlıdır. Uzunluğu 58 metre olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır. Her iki kule de eşit karakteristik özellikler göstermektedir. Mimar César Antonio Pelli, İslam mimarisini temel alarak tasarlamıştır.

Düzenleyen: Burkay Adrian - Azu Mimarlık

Emlak Gündemi Haberleri

Nef Arsa, 33’üncü Ofisini Mersin’e Açtı
Konuta Erişim Her Geçen Gün Daha Zor Hale Gelecek
Kamukent Çiğli Yapı Kooperatifi İlk Projesine Çiğli Yakakent’te Başlayacak
Almanya’da 1 Daireyi 5’e Bölüp Kiralayan Emlak Şirketine Yargı Freni
Yapay Zekaya Göre Konut Almak İçin Uygun Zamanda Mıyız?