e-Devlet'ten Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden hazırlanacak. İlk etapta ev sahibi, kiracı ve kefiller hizmeti kullanabilecek. Peki sistem nasıl işliyor, sözleşme oluşturmak için hangi bilgiler gerekiyor, nasıl onay veriliyor? İşte merak edilenler...

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmet geçtiğimiz günlerde kullanıma açıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemeyi “Kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden hızlı, kolay ve güvenilir şekilde hazırlanabiliyor” diyerek duyurdu. Uygulamadan ilk aşamada, 18 yaş üzerinde olan e-Devlet kullanıcıları faydalanabiliyor. Hizmet gerçek kişiler arasında düzenlenecek kira sözleşmesinde kullanılabiliyor. İşlem tarafları arasında tüzel kişi varsa hizmetten yararlanılamıyor.

EV SAHİBİ, KİRACI, KEFİL... 

Peki sistem nasıl kullanılıyor? E-Devlet üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘Kira Sözleşmesi İşlemleri’ hizmetine girdiğinizde, karşınıza şu 3 seçenek çıkıyor:
* Sahibi/hissedarı olduğum taşınmaz için işlem yapmak istiyorum.
* Kiracı olarak işlem yapmak istiyorum.
* Kefil olarak işlem yapmak istiyorum.
Yani sistem ile sahibi/hissedarı olduğunuz taşınmazlar için kira sözleşmesi oluşturabiliyor, kiracı veya kefil olarak hazırlanan kira sözleşmelerine onay verebiliyorsunuz

BİLGİLER İŞLENİYOR 

Ev sahibi olarak işlem yapmak istediğinizde ‘Yeni Kira Sözleşmesi Oluştur’ diyerek kiraya verilmek istenilen mülk seçiliyor. Ardından daireye ait adres bilgileri, oda sayısı, metrekare bilgileri, asansör, otopark, aidat gibi bilgiler sisteme işleniyor. Daha sonra kiracıya ait T.C. kimlik numarası, doğum tarihi gibi bilgiler girilerek sorgulama yapılıyor. Aynı işlem kefil için de uygulanıyor. Devamında sözleşme bilgileri, taşınmaz durum bilgileri, genel ve özel şartlar sisteme işleniyor. Böylece sözleşme oluşturuluyor. İşlem yaklaşık 10 dakikada tamamlanıyor.

3 GÜN İÇİNDE ONAY ŞART 

Ev sahibi sözleşmeyi oluşturduktan sonra kiracı ve varsa kefilin e-Devlet üzerinden sözleşmeyi onaylaması gerekiyor. Onay için 3 gün süre veriliyor. 3 gün içerisinde onaylanan sözleşmeler için barkodlu belge oluşturuluyor. Hisseli taşınmazlarda ise öncelikle hissedarların 3 gün içerisinde sözleşmeyi onaylaması bekleniyor. Eğer 10 hissedar varsa sistemden faydalanılamıyor. Hissedarların onayının ardından kiracı ve kefil için onaylama süresi başlıyor.

FAYDALARI NELER? 

* Kira sözleşmeleri, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapılabilecek.
* Tüm süreç dijital ilerleyeceğinden ev sahibi ve kiracının aynı ortamda buluşmasına gerek kalmayacak. Mekandan bağımsız sözleşme düzenlenebilecek.
* Taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda, olası mahkeme süreçlerinde bilgi ve belge temini hızlanacak.
* Sahte imza ile yapılan kira sözleşmeleri, alt kiralamalar ile yapılan usulsüz kiralamalar, olası dava aşamalarında imza reddi gibi olumsuzluklar son bulacak.

EMLAKÇILAR YIL SONUNDA DEVREYE GİRECEK 

Hizmeti şu anda yalnızca mülk sahipleri kullanabiliyor. Yıl sonundan itibaren emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler de sözleşme hazırlayıp taşınmaz sahibi ve kiracının onayına sunabilecek.

ORTALAMA BEDELLER ORTAYA ÇIKACAK 

Sistem sayesinde Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası’nın oluşturulması için veri temin edilecek. Böylece çevredeki ya da benzer özellikteki kiralık mülklerin ortalama bedelleri hakkında fikir oluşacak. Sonuçta piyasadaki fahiş fiyatların önüne geçilebilecek, piyasa şartlarına uygun kira fiyatları oluşabilecek. Böylece kira piyasası şeffaflaşacak. Ayrıca bu veriler, kira bedellerinin tespitine ilişkin davalarda da kolaylık sağlayacak.

VERGİ KAYBINI ÖNLEYECEK 

Kira geliri elde eden mükellefler, bunun için vergi ödüyor. Son dönemde kira gelirlerinin beyan edilmesine yönelik önemli çalışmalar yapılıyor. Elden kira ödeyerek vergi kaybına neden olunması durumunda artık kiracılara da ceza uygulanacak. E-Devlet sayesinde kira sözleşmeleri de kayıt altına alınacak. Böylece kayıtdışılığın önlenmesi ve bu alandaki vergi kaybının önüne geçilmesi de sağlanacak.

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasasında Amortisman Süreleri Dip Seviyelerde
Siltaş Yapı Genel Koordinatörlük Görevine Fisun Kapki'yi Getirdi
İstanbul'da 16 Bin Liranın Altında Kiralık Yok
İzmir Büyükşehir 25 Bin Konut İnşa Edecek
Tapu Devir İşlemlerinde Yeni Dönem Başlıyor