Emekliler Ödediği Emlak Vergisini Geri Alabiliyor

Emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu yasal düzenlemeden haberi olmayan ve emlak vergisi yatırmış olan emekliler ödedikleri emlak vergilerini iade alabiliyor.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul, on binlerce kişiyi ilgilendiren çok önemli emlak vergisi muafiyet şartlarını kaleme aldı;

Emekli vatandaşlar, yaşadıkları kendi evleri için emlak vergisi ödemiyor. Düzenlemeyi bilmeyen emekliler için ödedikleri vergiyi geri almak da mümkün. Emlak vergisi muafiyeti şartlarına uyduğu halde düzenlemeden haberdar olmayan emekliler, son 5 yıl için ödedikleri emlak vergisiyle ilgili iade talebinde bulunabiliyor.

Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklileri, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisi ödemiyor. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için emeklinin başka bir işten geliri olmaması şartı aranıyor. Yani emekli olduktan sonra çalışmama şartı bulunuyor. Emekli aylığı dışında sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, ticari, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri olanlar da düzenleme kapsamı dışında kalıyor.

Muafiyet için emeklinin evde bizzat oturma şartı bulunmuyor. Yani evini kiraya verenler de vergiden muaf, ancak bu kez kendi oturduğu evin de kiralık olması gerekiyor. Üzerine iki konutu bulunan emekliler vergi muafiyetinden yararlanamıyor. Sahibi olduğu tek evi iş yeri olarak kiraya veren emekliler de muafiyet hakkını kaybediyor.

200 metrekareyi geçmeyen konutlar için sağlanan muafiyetten hisseli sahipler de yararlanıyor. Bu durumda emekliler, konuttaki hissesi oranında emlak vergisi ödememe olanağından yararlanıyor. Ancak birden fazla konutta hissesi olanlar uygulamadan yararlanamıyor. Yazlık evler, yayla evleri ve devremülkler gibi konutlar da ikinci konut sayıldığı için muafiyet dışında kalıyor. 

Başka kimler yararlanıyor?

Emlak vergisi muafiyetinden ev hanımları, dul ve yetimler, gaziler ve şehit yakınları ile engellilerden de sahip oldukları ve oturdukları tek konut için emlak vergisi tahsil edilmiyor.

Yararlanmak için ne yapmak lazım?

Gerekli şartları taşıyan emekliler, belediyeye dilekçe vererek emlak vergisi muafiyeti kazanıyor. Başvuru olmadan muafiyet sağlanmıyor. Belediyeye başvuruda bulunan emekliler; maaştan başka gelirleri olmadığına dair belgeleri de belediyeye sunmakla yükümlü.

Yurtdışından emekli olup Türkiye’ye gelenler muafiyetten faydalanamıyor. Sadece Türkiye’de kurulu sosyal güvenlik kurumlarından Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur’dan emekli olanlar muafiyetten yararlanabiliyor. Vergi muafiyetinden yararlanan emekliler, bu şartları kaybettikleri halinde bildirimde bulunmak zorunda. Aksi durumda cezayla karşılaşıyorlar.

Emlak vergisi muafiyeti şartlarına uyduğu halde düzenlemeden haberdar olmayan emekliler, son 5 yıl için ödedikleri emlak vergisiyle ilgili iade talebinde bulunabiliyor.

Vergi-Kredi Haberleri

2025 Yılı Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları
Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?
Faiz Kararı Öncesi 6 Banka Konut kredisi Faizlerini Düşürdü
Konut Kredileri 'Yapılandırma' Düşüncesiyle Hareketlendi
3 Milyon liralık Konut Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?