Emlak vergisi bedelleri, takdir komisyonları tarafından 4 senede 1 belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerlerlerinin hesaplanmasıyla tespit ediliyor.
2021'de de 2022, 2023, 2024 ve 2025 senelerinde uygulanacak olan emlak vergisi tutarında esas alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri açıklandı.
Emlak vergisi için bu hesaplama ile takdir edilen değerler eğer olması gerekenden çok fazla olursa, dava açılma imkanı bulunuyor. Ancak dava açılıp iptal kararı alınmazsa 4 sene boyunca geçerli değerler bunlar olacak. 4 sene boyunca yıl geçişlerinde fiyatlara artış oranları da uygulanacak.
Takdir komisyonu tarafından hesaplanan arazi ve arsa değerleri her sene yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılıyor.
2012 yılına kadar mükelleflerin arsa ve arazi birim bedellerine dava açılma hakkı bulunmuyordu. Anayasa Mahkemesi tarafından ilgili hükümle iptal kararı verildi ve gayrimenkullerin malik ve hak sahiplerine dava açma hakkı tanındı.
Takdir komisyonlarının belirlediği değerlere, mükellefler, kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları onbeş gün süreyle ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açma hakkına sahip.
Davanın vergi mahkemesinde ve genel dava açma süresi olan 30 günlük sürede açılması gerekiyor.
Bu süre, takdir işlemlerinin sona erdiği ve takdir komisyonu kararların ilgililere tebliği edildiği 30 Haziran 2021'den itibaren başladı.
Dava açmak için son gün 30 Temmuz 2021 olarak açıklanmıştı ancak bu tarihin adli tatile denk gelmesi nedeniyle davalar için; adli tatilin sona erişinden itibaren 7 gün içinde de açılması imkanı sunuldu. Yani son tarih 7 Eylül olarak belirlendi.
Davalar, ilgili belediye başkanlığı taraf gösterilerek takdir komisyonu kararının iptalini isteyerek vergi mahkemelerinde açılabiliyor. Her mahalle, sokak ya da apartmanda bir vatandaş tarafından dava açılması yeterli oluyor; dava açmayan kişiler de açılan davada verilen kararlardan faydalanabiliyor.