Emlak Vergisi Ödemelerinde Muafiyet Koşulları!

Emlak vergisinin 2020 ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek. Peki kimler emlak vergisi ödemeyecek? Emlak vergisinden kimler muaf tutuluyor?

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri sürüyor. Bu ödemeler milyonlarca emekliyi çok yakından ilgilendiriyor. Emekliler, ev kadınları, 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaf. Ödeyenler de 5 yıl boyunca ödediği paralarını iade alabiliyor.

Emlak Vergisi alınmayan kişiler şu şekilde:

- 12.5 milyon emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,

-Hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,

-Gaziler,

-Şehitlerin dul ve yetimleri,

-Engelliler.

Emlak vergisi muafiyeti hakkından faydalanmak isteyen kişilerin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede bulunan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe ile beyan etmesi gerekmekte. Emlak vergisi ilgili konutun yer aldığı ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartıyla ödenebilir.

Emlak vergisi muafiyet koşullarını taşıyan kişiler emlak vergisinden ödemiyor. Aranılan emlak vergisi muafiyeti koşulları ise şu şekilde: 

"Söz konusu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmaması kaydı ile hiçbir geliri olmayan ev hanımları, emekliler, 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri."

40 BİN TL SINIRI

Sıfır oranlı Emlak Vergisi şartını taşıyanların gelirine de bakılıyor. Muafiyet kapsamında olan kişilerin yıllık 40 bin lirayı aşan faiz ve kâr payı gibi geliri söz konusuysa, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulanmıyor. Altındaysa hak yanmıyor.

KİRAYA VERİP KİRADA OTURAN

Sıfır oranlı Emlak Vergisi için konutta bizzat oturmak gerekmiyor. Evi kiraya verip, kendisi başka evde kirada oturanlar vergiden muaf. Yazlıklar için ise indirimli vergi uygulanmıyor. Tabi bunun da istisnaları var. İkametgahı yazlık dışında evi olanlar, sürekli yazlık evde kalanlar ve yazlık evi dışında olmayanlar Emlak Vergisi ödemiyor. Kira gelir vergisi ödeniyor.

AYNI EV İKİ KİŞİNİN ÜZERİNDEYSE NE OLACAK?

200 metrekarelik konut için emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa emlak vergisi ödemek zorunda olmuyor.

YURT DIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR DA FAYDALANIYOR MU?

Vergi muafiyetinden Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor.

SIFIR BİNADA İNDİRİM

Bu yıl alınan evin Emlak Vergisi’ni satıcı öder. Alıcı vergi ödemeye 2021’de başlar. Ayrıca, iskanlı yeni evlerde, inşaatın sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren 5 yıl süreyle vergi değerinin yüzde 25’i oranında indirim (muafiyet) uygulanıyor. Örneğin; 300 lira yerine 225 lira ödeniyor. Zamanında ödenmeyen Emlak Vergisi için yüzde 1.6 gecikme cezası uygulanır.

YENİ EMEKLİDE DURUM

2020’de emekli olanlar, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunan emekli, 2021’den itibaren sahip olduğu tek konut (iskanı olmasa dahi) nedeniyle vergi ödemeyecek. 2019’da emekli olanlar bu yıldan itibaren vergi ödemiyor. Birden fazla (eşten, babadan) emekli maaşı, muafiyetten yararlanmaya engel değil. Emekli olduğu halde çalışmaya devam edenler ise muafiyetten yararlanamıyor.

ARSASI OLAN EMEKLİ DE YARARLANIR MI?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli sayılıyor. İşyeri olanlar da faydalanamıyor.

KAT İRTİFAKI FARK EDER Mİ?

Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer koşulları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NEREDEN YAPILIR?

Emlak vergisi, ilgili konutun olduğu ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartıyla ödeniyor.

NASIL HESAPLANIR?

4 yılda bir takdir komisyonlarınca emlak değerleri yeniden belirleniyor. Son olarak 2017’de tespit edilen değerler, 2021’e kadar geçerli. Bu tarihe kadar her yıl yeniden değerleme oranında artış oluyor. Bu yıl için yüzde 11.29 uygulanarak hesaplandı. Buna göre; örneğin bir konutun Emlak Vergi değeri geçen yıl 150 bin liraysa 2020’de 166 bin 935 liraya çıktı. Bunun binde 1’i 166 lira (1000 liraya kadar olan kesirler hesaba dahil edilmiyor). Konut büyükşehir sınırları içindeyse vergi iki katı yani 332 TL olacak.

GERİYE DÖNÜK 5 YIL İADE

Şimdiye kadar şartları taşıdığı halde vergi ödeyen varsa, geriye dönük 5 yıllık ödemelerin iadesini talep edebilir. Bu yıl başvuranlar 2016’dan bugüne kadar muaf sayılır. Başvurunun olmaması muafiyetten yararlanılamayacağı anlamına gelmez. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli oluyor.

Emlak vergisi muafiyeti hakkından faydalanmak isteyen kişilerin bunu taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede bulunan tapu dairesine giderek verdiği dilekçe verip beyanda bulunması gerekiyor. Yine bu kişinin daha önceden ödemiş olduğu emlak vergisi varsa fazla ödenen emlak vergisi iade alınabiliyor. Burada zaman aşımı 5 sene olarak uygulanıyor ve 5 yıllık ödenen emlak vergisi tutarı toplu para olarak iade ediliyor.

Vergi-Kredi Haberleri

2025 Yılı Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları
Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?
Faiz Kararı Öncesi 6 Banka Konut kredisi Faizlerini Düşürdü
Konut Kredileri 'Yapılandırma' Düşüncesiyle Hareketlendi
3 Milyon liralık Konut Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?