1926'da kurulan Emlak ve Eytam Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası unvanı ile yeniden faaliyete geçti. 1.1 milyar liralık özkaynak, 750 milyon lira sermaye ile yeniden kurulan EmlakBank'ın ilk hedefi emlak sektöründe işleyişi değiştirmek. EmlakBank Genel Müdürü Deniz Aksu, en çok tartışılan konut stoku tartışmalarına da açıklık getirdi. Sektörde tüm paydaşlarla görüştüklerini dile getiren Aksu, “Konutta atıl kalmış stok yok. Şu anda inşaatta mevcut stokların hepsi bankalarda teminatta. Teminatta olmayan konut stoku yok” dedi.
Aksu, bankanın faaliyete başlaması dolasıyla gazetecilerle buluşup, sorulara cevap verdi. 4 ay gibi kısa sürede günde 16 saat çalışarak bankayı yeniden faaliyete geçirdiklerini söyleyen Aksu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan faaliyet iznini 27 Şubat’ta aldıklarını hatırlattı. Emlak sektörüne yeni çözümler sunmak için bu yıl 2-3 milyar liralık gayrimenkul yatırım fonu ihracı yapmayı planladıklarını söyleyen Aksu, finansman ihtiyaçları için de aralık ayında 1 milyar liralık sukuk ihracı hedeflediklerini belirtti. Aksu ayrıca yıl sonunda bilanço büyüklüklerinin 5 milyar liraya ulaşacağını ifade etti.
KONUT UCUZLAMALI
Aksu, “Konut fiyatının ucuzlaması lazım; maliyetleri düşürmek için tüm paydaşlarla işbirliği yapacağız, imalatın daha ucuz olmasını sağlayacağız” diyerek inşaatçıların maliyette belirsizliği fiyatlayarak maliyeti yani konut fiyatını belirlediğini kaydetti. Herkesle işbirliği yapacaklarını söyleyen Aksu, “Yürüyen merpen ve asansör alanında iş yapan iki Alman firması ile anlaşma imzaladık; bu şirketler Türkiye’de üretim yapacak, biz de finansman ayağına katılacağız. Şu anda varlıkların fiyatı ile ilgili anlaşmazlık var, stoklarla ilgili değil” açıklamasında bulundu.
18 KAMYON TMSF’YE
Bankanın kuruluş faaliyetlerine başladıktan sonra tasfiye sürecindeki 7 bin 229 dosyayı incelediklerini ve 18 kamyon dolusu hukuki evrakı kısa bir sürede TMSF’nin desteğiyle bir TMSF iştiraki olan Birleşim Varlık Yönetimi AŞ’ye devrettiklerini ifade eden Aksu, “Söz konusu devir ile bankamıza temiz bir sayfa açtık” dedi. 31 Aralık 2018 itibariyle bu devri yaptıklarını belirten Aksu, böylelikle temiz bir bilançoyla işe başladıklarını ifade etti. Devir edilen alacaklarla ilgili Aksu şu açıklamalarda bulundu: “1 milyar 278 milyon TL’lik tasfiye olacak alacak, avukatlık ücretleri ile birlikte 3 milyar liranın üzerinde bir rakama çıkıyor. Bizim koyduğumuz yasal faizle birlikte rakam 7.7 milyar liralık büyüklüğe ulaşıyor. 14 kişi 2 ay farelerin çıktığı depolarda çalıştı dosyaları inceledi.”
10 MİLYON DOLARA BANKA
Tüm entegrasyon süreçlerini tamamlayarak 21 Mart’ta tarihinde merkez şubelerinde hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Aksu, yıl sonuna kadar 15 şubeye ulaşmayı planladıklarını söyledi. Şu an 146 olan çalışan sayısının ise 2019 sonuna kadar 426 kişiye ulaşacağını kaydeden Aksu, “10 milyon dolara banka kurduk” dedi. Tüm şubelerin farklı bir yapıda olacağını özel müşteri tanımını yok ettiklerini dile getiren Aksu, “Herkes eşit, sınıfsız bankacılık yapacağız” diye konuştu. 2019 yılında yedi coğrafi bölgede olacaklarını ifade eden Aksu, 5 şubenin imzasını attıklarını ve başka bankaların boşalttıkları şubelere girdikleri için daha az masrafla işi yönettiklerini söyledi.
EMLAKBANK’IN YENİ YÖNTEMLERİ
Aksu, kısa vadede uygulamaya geçecekleri yeni yöntemlerini şu şekilde anlattı:
-Tedarik zinciri finansman modeli
- Uzun vadeli TL piyasası
- Varlıkların yönetimi
- Alım hakkına dayanan kira sertifikası
- Gayrimenkul yatırım fonu
- İpotek sertifikası
-Tapu müdürlükleri ile entegrasyon
- Yabancıya satış için yeni model
- Yapı tasarrufu sandığı sistemi
- Kira kayıt sistemi