Güleroğlu, “18 yıl süren mücademizle artık emlakçılık saygın bir meslek haline geldi. Şimdi hedefimiz ise mesleğimizi uluslararası hale getirip küresel gayrimenkul sektörünün vazgeçilmezi yapmak” dedi.
İZEKO'yu 10 Mart 1999 yılında 216 emlakçının bir araya gelmesiyle kurduklarını hatırlatan Mesut Güleroğlu, “Oldukça zorlu bir süreç geçirdik. Hiçbir şey kolay olmadı. Ama durmadık ve tüm engelleri tek tek aştık. 2004 yılında TSE 11816 sayılı uyulması zorunlu mesleki etik kurallarını yasallaşmasını sağlayıp emlakçılığın standartlarını oluşturduk. Böylece eğitim zorunluluğu getirdik. Sektör bunun yansımasını kısa sürede gördü” dedi.
GÜVEN VERİYORUZ
Gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin en güvenli yatırım aracı olarak tüm çevrelerden kabul gördüğüne dikkat çeken Güleroğlu, “Dünyada paranızla belki her şeyi yapabilirsiniz ama sadece güveni parayla satın alamazsınız. Güven duygusu ahlakınız, karakteriniz, doğru olmanız, sözünüzün eri olmanız, yaptıklarınınızın yapacaklarınızın teminatı olmasıyla oluşur. Biz Türkiye'de bu sektörün güvenli yatırım aracı olmasını başardıysak, tüm bunları hep birlikte doğru iş yaptığımız, ahlaklı iş yaptığımız, sözümüzün eri olduğu için omuz omuza yaptık. O yüzden sırtımız asla yere gelmez, yeter ki bu birlikteliği koruyalım çizgimizden asla taviz vermeyelim” diye konuştu.
GELECEĞİN EMLAKÇILIĞI
Emlakçılığın eskisi gibi bir masa ve sandalye ile yapılabilecek meslek olmadığını söyleyen Güleroğlu, hazırladıkları Emlak Danışmanlığı Kanun Taslağı'nı hükümete sunduklarını, son dönemde ise tüm girişimlerinin meyvelerini teker teker aldıklarını açıkladı. Güleroğlu, sektörün “Yasa tasarısı”, “Tapuda web dönemi” ve son olarak da Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı ile tarihi bir dönemece girdiğini belirterek, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği sistemle artık tapu işlemleri internet üzerinden yönetilebileceğini belirten Güleroğlu, “Web Tapu sistemi ile mülkünü satmak isteyen vatandaş, gittiği emlakçıyı e-devlet üzerinden yetkilendirmesi halinde emlakçının mülk ile ilgili tüm aşamaları satış anına kadar online sistem üzerinden takip edebilir hale gelecek. Yatırımcı ve emlakçı tapuya sadece imza atmaya gidecek. Bu her iki tarafada büyük bir zaman kazandıracak” dedi.
HAKKIMIZI KORURUZ
Yönetmelik taslağında alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaz maddesi bulunduğunu söyleyen Güleroğlu, “Biz emlakçıların hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Bu konuda hiçbir şüpheniz olmasın. Bu maddenin, değiştirilmesi için 81 oda ve dernek başkanıyla hemen irtibata geçtik. Toplantılar yaptık ve hizmet bedeli oranının azami olarak alıcıdan yüzde 3+KDV, satıcıdan yüzde 3+KDV olarak uygulanması yönünde karar aldık. Bunu da bakanlığımıza bildirdik. Bunu daha çok kazanmak, cebimize daha çok para girsin diye yapmadık. Bunu yaptık çünkü gayrimenkul sektörünün Türkiye'de güvenin adresi olarak devam etmesi için yaptık. Bunu kendimiz için değil Türkiye için yaptık” dedi.
HEDEF ULUSLARARASI EMLAK
Genel kurulun 2 Ocak'ta çoğunluk sağlanamazsa 9 Ocak 2018'de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde gerçekleşeceğini ifade eden Mesut Güleroğlu, “Güçlü bir ekiple adayız. Hedefimiz ise mesleğimizi uluslararası normlara uygun hale getirmek. Bunu neden istiyoruz? Çünkü, ülkemizde bir çok küresel emlak şirketi boy gösteriyor. Güçlü olarak piyasa giriyorlar. Buna seyirci kalma lüksümüz yok. Bu işi onlara bırakmayacağız. Türkiye'nin gayrimenkulunu, yabancıya verirseniz, çocuğunuzun gideceği okulu, hastaneyi, üniversiteyi, işi de ona vermiş olursunuz. Çünkü yabancı vergisini Türkiye'ye vermiyor, kendi ülkesine götürüyor. Kendi çocuğuna o vergiyle bakıyor. Buna izin vermeyiz. Biz de güçleneceğiz ve onların ülkesine gideceğiz. Bunun için yol haritamız hazır” diye konuştu.
Karşıyaka Deniz Baykal Kültür Merkezi'ndeki Tapuda web dönemi ve Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı hakkındaki bilgilendirme toplantısında görüşlerini açıklayan Güleroğlu, katılımcılardan alkışlarla destek aldı.