İzmir Emlak Komisyoncuları Odası, mesleği yapanların yaşadığı sıkıntılara çözüm arayışlarını sürdürürken diğer yandan da emlakçılık sektörünün değişen ve gelişen koşullarına uyum sağlamayı hedefliyor. Bu bağlamda konuşan Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, sektöre gelen standartlar ile emlakçılık sektörünün belirli bir düzene oturduğunu söyledi. Güleroğlu,"Standarda göre; her emlakçının ofisinde iki adet bölme ve bir adet tuvalet bulunması zorunlu. Ayrıca kapısının önünde hizmet aracı bulunan ve bilgisayar, internet sistemiyle standartlara uygun bir ofis yapısı belirlendi. Bunu yasal bir zorunluluk haline getirdik" dedi.
REKABET EDEBİLİR HALE GELDİ
2004 yılında TS 11816 adlı emlakçılık standartlarının gelmesi ile hem emlakçıların daha iyi bir çalışma ortamına kavuştuğunu hem de müşteriye daha iyi hizmet sunulduğunu dile getiren Güler, "Odalara kayıt olmak zaruri. Bununla ilgili yasal zorunluluklar var. Sektöre gelen standartlar ile emlakçılık bir adım ileriye gitti. Standarda göre; her emlakçının ofisinde iki adet bölme ve bir adet tuvalet bulunması zorunlu. Ayrıca kapısının önünde hizmet aracı bulunan ve bilgisayar, internet sistemiyle standartlara uygun bir ofis yapısı belirlendi. Bunu yasal bir zorunluluk haline getirdik. Yaklaşık 4 yılda meslektaşların kendini bu işe adapte edilmesini sağladık. Buradaki amacımız emlakçıların 15 metre ofislerinden ziyade daha büyük ofislerde işlem yapması, kendini geliştirmesi, yurtdışından ülkemize gelen emlak firmalarıyla daha rahat rekabet ortamında bulunması ve kazançlarının da artmasını sağlamaktı. İlk önce emlakçılar arasında çok doğru karşılanmadı. Yurtdışından gelen emlak firmaları fazlalaştığında Mesut Başkan doğru söylüyor dediler ama o dönem çok sorun yaşadık. Tehdit telefonları alıyorduk. Eğitim ve sistem değişikliği sayesinde rekabet yapılabileceğini biliyorduk. Öyle de oldu" dedi.
EMLAKÇI KAZANDI
İzmir Emlakçılar Odası olarak bir çok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Güleroğlu, "Ara ara toplu yemeklerimiz oldu. Birçok bankayla özel anlaşma yaptık. Benim emlakçım müşteriyi bankaya götürdüğünde para kazandı. Tabu Kadastro Genel Müdürü ile yaptığımız anlaşma ile yetki belgesi, oda kayıt belgesi ve odanın vermiş olduğu TİP sözleşmelerle gittiğinde ön havale sisteminde alıcı ve satıcı olmadan işlem yapabilmesini sağlayacak pozisyon yarattık. Hizmet içi eğitimlerimiz oldu. Eğitim almak isteyenlere ücretsiz eğitim verdik. Diğer il odalarıyla iyi istişarede bulunduk" dedi.
YASAL ZORUNLULUK VAR
Emlakçı olabilmek için belirli yasal zorunlulukları yerine getirmenin şart olduğunu dile getiren Güleroğlu,"Yaklaşık 12 yıldan beri emlak danışmanları yasa taslağını bu hükümete ve bundan önceki hükümetlere verdik. İzmir Ticaret Odası'nda bir toplantı yaptık. Aynı yasa taslağına imza atıldı. Bu taslakta dört yılık üniversite mezunu olma zorunluluğu var. Kaçak emlakçılar ve emlakçı hatasında para ve hapis cezası var. Bu yaptırımlarla ilgili şuanda yasa taslağımız mecliste. Mevcut emlakçıyı da koruduk. Bir emlakçının oda kaydı, sicil kaydı, vergi kaydı ve milli eğitimden onaylı belgesi varsa bu konuyla ilgili üniversite mezunu olmadan lisans belgesini direkt kendisine verebileceğiz" diye konuştu.
Kaynak: İlkses