Emlakçılık Yetki Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Emlakçılık yetki belgesi başvuruları başladı. Peki emlakçılık belgesi almak isteyenlerin nereye başvurması gerekir. Emlakçılık yetki belgesi nereden alınır. Yetki belgesi başvurusunda ücret alınacak mı? İşte detaylar...

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre, emlak işletmelerinin taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi için,  işletme adına yetki belgesi almaları gerekiyor. Yetki Belgesi başvurularının yapılacağı Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi https://ttbs.gtb.gov.tr  adresinden hizmete açıldı.

Son Tarih 05 Aralık 2019

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdür Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki belgesi başvurularında herhangi bir ücret alınmayacak. Yetki belgesi başvuruları Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden yapılacak ve yetki belgesi de sistem üzerinden Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilecek. Sistem üzerinden yapılmayan başvurular da kabul edilmeyecek. 05 Haziran 2018 tarihinden önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmesi için en geç 05 Aralık 2019 tarihine kadar yetki belgelerini almaları gerekiyor” dedi.

Bilgi Sistemi Uygulaması Gayet Kolay

Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) sayfasının kullanımının gayet kolay ve pratik olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Yetki belgesi başvurusu sayfasında nüfus cüzdanındaki bilgiler ile öncelikle üyelik yapılması gerekecek. Girilen bilgilerin doğruluğu kimlik paylaşım sisteminden kontrol edilecek. Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra, Yeni Başvuru, Onaylanan Başvurularım ve Reddedilen Başvurularım menüsü gelecek. Emlak işletmeleri bu sayfada Yetki Belgesi Başvurusu linkini kullanarak, Ticari yada Esnaf işletmesi tercihlerine göre MERSİS üzerinden kendi yetkili oldukları işletmeleri görüntüleyebilecek. Bu sayfada, işletmenize ait herhangi bir yanlış bilgi olması durumunda, işletmenizin bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvurmanız gerekecek. Diploma, taşınmaz ticareti sertifikası ve meslek odası kayıt belgelerinin yüklenmesi gerekecek. İlgili belgeler yüklendikten sonra “Başvuruyu Tamamla” butonuna tıklanarak başvuru incelenmek üzere ilgili Ticaret İl Müdürlüğüne gönderilecek. Onaylanan ve reddedilen başvurular gene bu sayfa üzerinden takip edilecek” dedi.

7 Gün İçinde Yerinde Tespit Yapılacak

Özelmacıklı “Yetki belgesi başvuruları, emlak işletmesinin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Bilgi Sistemi üzerinden takip edilecek. Başvuru sonrasında emlak işletmesinin yeter şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde Ticaret İl Müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilecek. Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilecek. Yetki belgesi talebi reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile gene sistem üzerinden bildirilecek. Yetki Belgesi, her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek, devredilemeyecek ve beş yıl geçerli olacak” dedi.

Denetim ve Ceza Kapsamı Geniş

Yönetmeliğe göre yetki belgesi almayanlara işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeyeceğini de dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü “Artık emlak işletmelerinin belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmesi için, yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Hatta belediyeler tarafından yapılan denetimin sonuçları da, denetimin sonuçlandığı tarihten itibaren on beş gün içinde Ticaret il müdürlüklerine bildirilecek. Ayrıca Bakanlık ve Ticaret İl Müdürlükleri de doğrudan denetim yapabilecek. Yetki belgesinin verilmesinde aranan şartlardan en az birinin taşımadığının tespiti halinde, uygun hale getirmeyen işletmelerin yetki belgesi aynı gün iptal edilecek” dedi.

Emlak Gündemi Haberleri

Konak Damlacık’ta 10 Tarihi Yapı Restore Edilecek
3. Çeyrek İş Gücü Girdi Endeksinde İnşaat Sektörü Büyüme Kaydetti
Akiş Gayrimenkul’ün Derecelendirme Notu Açıklandı
Emlak Konut Hissesi Faiz İndirimi Beklentisi İle Yükseldi
İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak