Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün yapılan bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul ile ilgili “Biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ediyoruz” sözleri sert tartışmalara neden oldu.
CHP’li Ali Şeker, heyelan bölgesine 30-40 kat konut izni verilerek buraların depremi de beklemeden yıkılıp insanlara mezar olacağını iddia etti. Bakan Murat Kurum'un ise Şeker'e yanıtı gecikmedi.
İstanbul’da heyelan bölgelerine yapılan toplu konutların fotoğraflarını gösteren CHP’li Ali Şeker, şu açıklamalarda bulundu: “İhanetçi belediyecilik örneklerini bakanlık olarak maalesef seyrediyorsunuz. Bunlar yapılırken Şehircilik Bakanlığı niye bunları seyretti? Normalde 2 kat imar olmayan yerlere, heyelan bölgesi olan yerlere 30 kat, 40 kat konutlar yapıldı. Heyelan bölgesine 12 emsal yer yaptırdınız. Bunlar deprem bile beklemeden insanlara mezar olacak. Şehircilik Bakanlığı bu ihanetin önüne niye geçmedi? Beylikdüzü’nde, Büyükçekmece’de, Esenyurt’ta, Ataköy’deki o konutlar maalesef zemin sıvılaşması tehlikesinin olduğu yerde. Yüz binlerce insanımızın ölümüne niye seyirci kalıyorsunuz?”
Bakan Kurum ise, bakanlığına yöneltilen soru ve eleştirilere şu şekilde cevap verdi: “Bugüne kadar gelinen süreçte bizler de hatalar yapmışızdır, sizler de yapmışsınızdır. Önemli olan, gördüğümüz hatalardan bir an önce dönmektir ki Sayın Cumhurbaşkanımız da aslında bunu ifade etmeye çalıştı. ‘İstanbul’a ihanet ettik’ demesi süreç içerisinde yaşanan hatalardan dönme erdemliğini gösterdi. Bizim mekânsal strateji planı yapmamız gerekiyor, buna başladık. ‘Çorlu’da organize sanayi bölgesi yapıyoruz, yeri doğru mudur? Yapılan sanayi üretimi tarıma zarar veriyor mudur? Acaba başka bir yerde mi yapılmalıdır? Lojistik olarak doğru bir alan mıdır’ çalışmasını başlattık.
20 KATLI BİNA İSTEMİYORUZ
Tabii ki bu dönüşümde biz gecekonduların yerine, sayın vekilimizin gösterdiği, 15 katlı, 20 katlı binalar veya 5 emsal, 10 emsal -ki 10 emsal yönetmelik gereği zaten verilemiyor ama- projeleri istemiyoruz. Ki buna ilişkin de inşallah çok yakın zamanda biz depremle, kentsel dönüşümle alakalı stratejimizi de yayınlayacağız. Yani bunu çok samimi bir şekilde söylüyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yöndeki talimatı da bize böyledir. Yeni yapılacak alanlarda 4-5 katı geçmeyecek, mevcutta binalar varsa çok az emsal artışıyla -ki bu emsal artışı yüzde 20-25’i geçmeyecek ve yüksekliği de 8 katı geçmeyecek - bir planlama süreci içerisindeyiz. Dönüşümü de değer esaslı yapacağız. Bağdat Caddesi’nde insanlara yeni bina yaparken dönüşümden hiçbir şekilde işin içine girmedikleri bir sürece de müsaade etmeyeceğiz.”