Ev Alırken Kriterler Değişti!

Artan depremler ev alanların önceliğinin değişmesine neden oldu. Vatandaşlar artık estetik veya daire büyüklüğü yerine yapının sağlamlığına ve malzeme kalitesine dikkat ediyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, vatandaşların konut alırken, dış cephe estetiği, büyüklük gibi unsurlardan ziyade binanın yapı ve malzeme kalitesini sorgulaması gerektiğinden bahsederek, "Deprem bilincini tüm topluma yaymak mecburiyetindeyiz." diye konuştu. 

Koloğlu, yaptığı yazılı açıklamada 21 yıl önce meydana gelen 17 Ağustos depreminin Türkiye'nin gördüğü en büyük doğal afetlerden birisi olduğundan bahsetti.

Türkiye'nin sınırlarında Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatlarının yer aldığından bahseden Koloğlu, uzmanların değerlendirmelerine göre ülkenin yüz ölçümünün yüzde 42'sinin birinci derece deprem kuşağı üzerinde, büyük şehirlerin de 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde kurulu olduğunun altını çizdi. 

Koloğlu, konut tercihinde daha bilinçli ve dikkatli olmasının öneminden bahsederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Deprem bilincini tüm topluma yaymak mecburiyetindeyiz. Ülkece maddi manevi daha çok bedel ödemeden toplumun tüm kesimleri üzerimize düşen vazifelerin farkına varmalı ve harekete geçmeliyiz. Depremle mücadele, sadece devletin ya da yapıları inşa eden müteahhitlerin sorumluluğu değildir. Deprem konusunda sorumluluk yapı sahibinden, yapı müteahhidine, yapı denetim kuruluşları ve denetçilerden tüketiciye kadar hepimizindir. Vatandaşlar, konut tercih ederken, dış cephe estetiği, mutfağı, banyosundan, büyüklüğünden ziyade binanın yapı kalitesini ve malzeme kalitesini sorgulamalıdır."

"Kentsel dönüşüm süreci hayati bir fırsattır"

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kapsamında 1,5 milyon konutun güvenli ve çevreye duyarlı yapılar olarak dönüşümünün sağlanmasının amaçlandığını söyleyen Koloğlu, " Deprem ile yaşamak zorunda olduğumuz bir coğrafyada nitelikli, sağlam, güvenli ve sürdürülebilir yapılar inşa edilmesinin gerekliliği kaçınılmazdır. Yeni konutları depreme dayanıklı inşa ederken diğer yandan mevcut yapıları da depreme dayanıklı hale getirmek mecburiyetindeyiz. Kentsel dönüşüm süreci bu anlamda hayati bir fırsattır." açıklamasında bulundu.

Koloğlu, mesleki yetkinlik kontrolü ve yapı denetiminin kentsel dönüşüm sürecinin olmazsa olmazı olduğundan bahsetti.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız