Ev Sahibinin Sorumlulukları ve Kiradan Düşülebilecek Masraflar

Kiralık ev tutulduğunda nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı gibi birçok masrafla da karşılaşılıyor. Peki, ev tadilatında tüm masrafları kiracı mı karşılamalı? Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları bilmediği için ev sahibiyle sorunlar yaşayabiliyor

HANGİ MASRAFLAR KİRADAN DÜŞÜLÜR?

- Taşındıktan sonra karşılaşabileceğiniz durumlardan biri, apartman yönetimi tarafından alınan kararlar neticesinde gerçekleştirilen dış cephe boyası, mantolama, izolasyon gibi onarım ve yenileme işlemleridir. Böyle işlemler uygulanmaya başlandığında ve sizden de işlem sonucu payınıza düşen meblağ talep edildiğinde ödemenizi yaparak ödeme karşılığında aldığınız makbuzu, ev sahibinize ileterek ilgili masrafı kiradan düşebilirsiniz.

- Taşındığınız evde su ya da ısıtma tesisatında sorun varsa ya da kiraladığınız ev eşyalı olmasına karşın evdeki beyaz eşya ve elektrikli ev eşyaları arızalıysa, ev sahibinizle görüşmeniz gerekir. Çünkü tüm bu aksak yönlerin tamiratı ve yenilenmesi de ev sahibinizin sorumluluğundadır.

- Bunların haricinde, kullanımınız esnasında arızalanan aygıtlar varsa ve bu aygıtlar kombi, buzdolabı, ocak gibi sürekli kullanım gerektiren ürünlerse, bunların tamiratını siz yaptırabilir, faturanızı ev sahibinize ibraz ederek yaptığınız masrafı kiranızdan düşürebilirsiniz. Ev sahibiniz sizin yaptığınız bu tür tamirat masraflarını ödemeyi reddederse, mahkemeye başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.

EV SAHİBİ VE KİRACILARIN HAKLARI NELERDİR?

Borçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca belirtilen ev sahibi hakları ve yükümlülükleri şöyle sıralanabilir:

- Ev sahibi, evini kiracıya teslim etmeden önce kullanıma uygun hale getirmeli ve sözleşme boyunca da bu şekilde kalmasını sağlamalıdır. Ayrıca ev sahibi, hazırlanan sözleşmede bu konuyla ilgili olarak kiracının aleyhinde bir düzenleme yapamaz.

- Ev ile ilgili zorunlu vergi ve sigorta gibi yükümlülükleri ev sahibi karşılar.

- Ev sahibi, kendisinin ya da üçüncü kişilerden kaynaklanan yan giderleri karşılar.

- Ev sahibi, kiraya verdiği evin herhangi bir kusuru olmadığını ispatlayamadıkça evde bulunan sorunlardan kaynaklanan zararı kiracıya ödemekle yükümlüdür.

- Ev sahibi, kiracının kira bedelini zamanında ödememesi durumunda ceza bedeli talep edemez ya da biriken borçların peşin ödenmesine dair talepte bulunamaz.

Yine Borçlar Kanunu’nun maddelerinde belirtilen kiracı hakları ve yükümlülükleri de genel hatlarıyla şöyledir:

- Kiracı, oturduğu evin bedelini düzenli olarak ödemekle yükümlüdür.

- Kiracı, kira bedelini ve varsa yan giderleri her ayın sonunda ya da en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.

- Kiracı, kira bedelini ve varsa yan giderlerini ödemezse, ev sahibi, kiracıya yazılı olarak bir süre tanıyıp bu süre dahilinde ödeme olmaması halinde kira sözleşmesini feshedeceğini bildirebilir.

- Kiracı, ev sahibinin yazılı izniyle kiraladığı evde yenilik ve değişiklikler gerçekleştirebilir.

- Kiracı, ikamet ettiği konutun; ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanım giderlerini ödemekle yükümlüdür.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız