Eviniz Depreme Karşı Dayanıklı Mı? İşte Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar

Bir evin depreme dayanıklılığı hakkında bilgi sahibi olmak için dikkat edilmesi gereken belli başlı konular var. Binanın zemin etüdü, projeye uygunluğu, bina yaşı gibi belli başlı özellikler deprem dayanıklılığı hakkında ipuçları veriyor.

Deprem felaketinin ardından çok sayıda vatandaş yaşadıkları evlerin deprem karşısında durumlarını merak etmeye başladılar. Evlerde deprem dayanıklılığı için ön bilgilerin nasıl elde edilebileceğine dair ayrıntılar merak ediliyor. Öncelikle bir evin depreme dayanıklı olup olmadığı hakkında kesin hükme varabilmek için uzman incelemesi gerekmektedir. Buna karşın bazı detaylar da depreme karşı dayanıklılık konusunda bazı ipuçları vermektedir.

BİNANIN YAŞI ÖNEMLİ!

Deprem dayanıklılığı konusunda bina yaşının oldukça büyük bir önemi bulunuyor. Binanın yapıldığı tarihte hangi deprem yönetmeliğinin uygulamada olduğu bilinmelidir. Türkiye’de 2000 sonrası yapılan binalar depreme daha dayanıklıdırlar. Ancak bu binaların deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Yönetmelik hükümlerine uyulmadığında sonucu son depremde tüm Türkiye acı bir şekilde öğrendi.

ZEMİN HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUNMALI

Bir bina ne kadar kaliteli malzeme ile üretilirse üretilsin inşa edildiği zemin deprem konusunda belirleyici olacaktır. Dere yatağı, doldurulmuş alanlar, yumuşak zeminler deprem tehlikesine davetiye çıkarmaktadır. Bir binanın zemini ne kadar sertse o kadar iyidir. Ayrıca temelde yer altı suyu olup olmaması da önemlidir. Yer altı suyu boşaltılsa bile sonradan yeniden dolacağı için risk oluşturur.

PROJEYE UYGUNLUK ARAŞTIRILMALI

Bir yapının inşa edilebilmesi için hazırlanan proje hem deprem yönetmeliğine hem de ilgili mevzuata uymak zorundadır. Ancak asıl sorun hazırlanan proje ile yapılan inşaat arasında uyum olup olmamasıdır. Projeye uygun olarak yapılmayan binaların zarar görmesi olağandır. Bunun için de deprem riski projeye uyumluluk ile doğru orantılıdır.

TAŞIYICI SİSTEMİN DURUMU NASIL?

Binalarda yükü taşıyıcı sistem denilen kolonlar ve kirişler çeker. Bunlarda herhangi bir çatlak veya kırık oluşması büyük bir tehlikeye işaret etmektedir. Kontrol edilip taşıyıcı sistemde çatlak görülmemesi depreme güvenli anlamına da gelmez. Gözle görülmeyecek zayıflıklar, hatalar, eksiklikler olabilir. Bunun için uzman incelemesi şarttır.

RUTUBET RİSKİ ARTTIRIR!

Binalarda rutubet olması o binanın sağlamlığının zaman içinde zayıflamasına neden olur. Dört dörtlük bir şekilde inşa edilmiş olsa bile bodrum katta rutubet varsa zaman içerisinde binanın taşıyıcı sistemleri zarar görebilir. Rutubet ile karşılaşılması veya su kaçağı olması durumunda önlem alınmalıdır.

MALZEME KALİTESİNE DİKKAT!

Deprem riskinde belirleyici olan bir durum da yapıda kullanılan malzeme kalitesidir. Örneğin standart dışı bir kalitede beton kullanılmışsa o bina büyük bir deprem riski ile karşı karşıya kalacaktır. Beton kalitesini ise ancak uzman kişiler test edebilirler.

DEPREM RİSKİ ANALİZİ YAPTIRIN!

Deprem riski analizi yapılarak evlerin depreme dayanıklı olup olmadığına dair kesin sonuca varılabilir. Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay verdiği kurumlara başvurarak bu işlem yapılabilir. Hazırlanacak rapor ile evin depreme karşı durumunu net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasası 2024’ü Nasıl Kapattı, 2025’te Ne Olabilir?
Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti