İstanbul Eyüp’e bağlı Akşemsettin, Karadolap, Çırçır, Yeşilpınar Mahallelerinin gündeminde kentsel dönüşüm projeleri var. Silivri’de meydana gelen depremde bazı yapıların hasar görmesi üzerine 6 bin 500 konutu içeren bir proje hazırlandı. Proje yaklaşık 30 bin kişiyi etkiliyor.
Proje’ye ilgili açıklamalarda bulunan İBB Meclis Üyesi Ali Haydar İşkar, “Bu mahallelerde iki temel sorun var. Birincisi 6306 sayılı Kanun’la riskli alan ilan edilen yerler, diğeri de bu bölgeler dışında kalıp en son İstanbul Büyükşehir Belediyesi (iBB) Meclisinden geçen saçak parsel meselesi. Saçak parsel; oturulan alan mülk sahiplerinde, geri kalan yol, otopark ve yeşil alanlar İBB’nin mülkiyetinde kalan alanlara deniliyor” diye konuştu.
Silivri depremiyle saçak parsellerde yer alan binalarda ciddi hasarlar görüldüğüne dikkat çeken İşkar, “Bu değişikliğin içerisinde 6 bin 500 hane kalıyor ve nüfusa çevirdiğimizde ise 30 bin kişiyi etkileyen bir değişiklik demek. Bu aşamadan sonra burada oturanların isteklerine göre yüklenici firmalarla görüşüp mülk sahipleri kararı verecek” diye konuştu.
"AMAÇ SAĞLAM VE GÜVENLİ YAPILAR"
Seçim sonrası bölgede imar ofisleri açıldığını belirten İşkar, “Vatandaşımızdan beklenti analizleri yapıyoruz. Kaç kişinin oturduğu, gelir durumlarının ne olduğu, hak ettiği alan ne kadar, yeni binalar yapılırsa ne tipte isteniyor; yani beklentileri analiz etmeye çalışıyoruz. İBB’nin görüşü burada bir dönüşüm projesi yapıldıktan sonra donatı alanları tam, sağlam ve güvenli yapılar elde etmek ve gecekondu bölgesi bırakmamak” diye konuştu.
İBB’nin mağduriyet yaratmamak için vatandaşı bilgilendirmeye çalıştığına vurgu yapan İşkar, “Halkımızın acele ettirilmesine gerek yok. Uzman kişilerle görüşülüp en uygun tercihin seçilmesine bakılmalı” dedi.
"KİMSE BİZİMLE PLANI KONUŞMADI"
Bölgede kentsel dönüşüm tartışmalarının başladığı yıllarla ilgili konuşan Akşemsettin Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İnci Güdü Salman ise “Öğretmenler Sitesi ve altında bulunan gecekondu bölgesinde kentsel dönüşüm yapılacağını daha önce öğrenmiştik. 2018’de bu bölge Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. 45 blokluk site içerisinde sadece 14 yapı riskli olarak belirlendi. İlerleyen süreçte bunun sıkıntı yaratacağını düşündüğümüz için dava sürecini başlattık. Süreç halen devam ediyor henüz bir karara bağlanmış değil. Dava sürecini takip edebilmek için hasarlı gösterilen 336 hanede yaşayanlar olarak dernek kurduk” şeklinde konuştu.
14 Ekim tarihli saçak parsellere ilişkin İBB’den yeni karar çıktığını kaydeden Salman, ancak bu değişiklik notunun Öğretmenler Sitesi bloklarını kapsamadığını ifade etti. Hem İBB hem de Eyüp Belediyesine tek tek dilekçe verdiklerini belirten Salman, “Fakat burada planlanan dönüşüm süreci ile ilgili hiç kimse bizimle gelip ne yapılacağını konuşmadı” şeklinde konuştu.
Oturdukları dairelerin 88 metrekare olduğunu belirten Salman, görüşmelerde 60 metrekarelik evlere razı olurlarsa aynı yerde kalabileceklerini; fakat daha geniş ev isteyenlere aşağı bölgelerden ev verileceği bilgisi verildiğini dile getirdi.
Salman, “Komşuluk ilişkileri korunarak yerinde bir dönüşüm yapılmasını istiyorum. Bu alandaki kooperatifleşme sürecindeki insanlar buranın tüm zahmetini çekmiş insanlardır. Şimdi burası değerli bir arazi haline gelince hak sahiplerinin fikrini sormadan karar alınmaya çalışılıyor. Yani adil ve güvenli dönüşüm istiyoruz” diye konuştu.