İnşaat sektörü birçok sektörü etkilediği gibi birçok sektör de inşaatı etkiler. İnşaat sektörü sadece bina inşa etmek değildir. Üretilen binaların satılması için bazı sektörlerle işbirliğine ihtiyaç duyulur.
Bu sektörlerin başında da finans kurumları gelir.
Türkiye’de sıfır konutların yarısından fazlası ipotekli satış olarak gerçekleşiyor.
Finans sektöründeki avantaj/dezavantaj oluşturacak bir durum doğrudan inşaat sektörünü etkiliyor.
2018 yılının başından bu yana yükselen konut kredisi örneğinde bunu net olarak gördük. Faizlerin artmasıyla ipotekli satışlar yüzde 35-40 düzeyinde gerileme gösterdi.
Hükümetin 0,98 faiz kampanyasında da bunun tam tersini bir durum var. Faiz kampanyası başladığından bu yana ipotekli konut satışında gözle görülür bir artış var.
***
Konut kredisinde 0,98 faiz kampanyası dün itibariyle tamamen sona erdi. Halk Bankası ve Vakıfbank’tan sonra Ziraat Bankası da kampanyayı sonlandırarak oranları 1,25’e çıkardı.
Faiz kampanyasının bitmesi faizde genel bir yükselişi de beraberinde getirdi… Merkez bankasının dövizi indirmek için faiz artırımına gitmesi bu yükselişi daha da ateşledi.
0,98 faiz kampanyasından önce ortalama faiz oranları 1,30 dolaylarındaydı. Şu anda özel bankaların çoğu yüzde 1,50’nin üzerine çıkmış durumda.
2008 yılından bu yana ilk kez konut kredisinde yüzde 2 rakamını gördük. Yüzde 2 inşaat sektörü için büyük bir tehlike. Bu tehlikeye karşı bir an önce önlem alınması gerekiyor.
***
Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz lobilerine karşı yıllardan beri çetin bir savaşı var.
Ancak son dönemlerdeki döviz artışı faiz politikasından da taviz verilmesine neden oldu. Döviz artışını engellemek için merkez bankası faiz artırımına gitti.
Cumhurbaşkanı, seçim faktöründen dolayı çok fazla müdahale edemedi ama Erdoğan’ın yeni bakanlar kurulunu kurmasıyla faiz konusunda bazı müdahaleler yapacağına eminim.
Yeni sistemin özellikle döviz ve faiz konularında kalıcı çözümler sunması gerekiyor.
Dövizin yükselmesi ülke ekonomisi için büyük bir kayıp ama faizin artması daha büyük bir yıkım.
Döviz yükselişini; yerli olana yönelerek, daha çok üretim ve ihracat yaparak dezavantajdan çıkarıp avantaja bile çevirebiliriz.
Faiz yükseldiğinde ipotekli satışlar düşer, kredi ile iş yapan yatırımcılar küçülmeye gider. Buna paralel olarak iş hacmi, üretim düşer.
Dövizi, faiz artırımıyla değil daha çok üretim yaparak, kalıcı olarak düşürmeliyiz.
***
Cumhurbaşkanımıza, devletimize faiz konusunda güveniyoruz. Yeni kabinenin kurulmasıyla faiz lobilerine karşı yürütülen savaşın çok daha kararlı bir şekilde devam ettirileceğini umut ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın bundan sonraki süreçte daha cesur adımlar atacağına ve faizleri geriye çekeceğine inanıyoruz.