Fi Yapı'dan Ev Alanların Durumu Ne Olacak?

AKFA Holding'e ait şirketler ile Fi Yapı'nın da aralarında yer aldığı 22 şirkete kayyum atandı. Peki kayyum atanan Fi Yapı'dan ev satın alanların durumu ne olacak? Fi yapıdan ev alanlar ne yapacak? Fi Yapı projeleri devam edecek mi? Fi Yapıdan ev alanlar

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının inşaat şirketlerine uzaması, bu şirketlerden konut alan yüz binlerce yurttaşı endişelendiriyor. Ellerinde tapuları olmayan ama senelerdir varını yoğunu ‘ev sahibi olacağım hayaliyle’ konut taksitlerine ödeyen yurttaşlar kara kara düşünmeye başladı.

Hakimlik, aralarında AKFA Holding'e bağlı şirketler ile Fi Yapı'nın da bulunduğu 22 şirkete, TMSF yetkililerinin kayyum olarak atanmalarına karar verdi.

Fi Yapı’da 5 bin kişi

Akfa Holding soruşturması kapsamında gözaltına alınan Fi Yapı’nın patronu Fikret İnan tutuklandı. Fi Yapı’nın teslim etmesi gereken 5 bini aşkın konut bulunuyor. Peki kayyum atanan bu şirketten tapusunu alamamış yurttaşlar ne olacak, parasını ödediği halde tapusunu alamadığı için evi elinden gidecek mi? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz cevapladı. İşte o sorular ve yanıtları:

Şu ana kadar yapılan ödemeleri taksitleri geri alma yolu var mı?

Maalesef geri almak hukuken mümkün değildir.

Mevcut projeler nasıl etkilenir?

Kayyım tutumu önem kazanacaktır. İflas ettirmek maksadıyla gelmişse projeler büyük ihtimalle duracaktır. Kayyım proje devamı için gelmişse etkilenmez. Ayrıca OHAL KHK ile el koymada tüm projeler örneğin Emlak Konut’a devredilecektir gibi bir şey çıkarsa bu durumda KHK içeriği önem kazanır.

Senet/taksit ödemeleri ne olur?

senet ödemelerinin devam etmesi gerekir. Bir tek OHAL KHK ile şirkete direkt el koyulursa mücbir sebep denilebilir.

İŞE İADE YOLU YOK

15 Temmuz darbe girişimi sonrası üç ay süre ile OHAL kararı alındı. OHAL kararı sonrası, çıkan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan düzenlemeler çok sayıda kişiyi ve şirketi doğrudan ilgilendiriyor. Ticaret Hukuku uzmanı Av. Muhammet ufuk Tekin ve İş Hukuku uzmanı Av. Emrullah Yaman, merakla beklenen sorulara yanıt oluşturabilecek çalışmalarını Hürriyet Dünyası ile paylaştı.

- Kapatılan işyerlerinde çalışıp da işten çıkarılmış olan işçilerin hukuki durumunda KHK’lerde kaynaklanan bir belirsizlik yok. Bu işçiler İş Kanunu’nun kendilerine verdiği hakları kullanmaya devam edecek. İşe iade davası açan işçi, yine de işe alınmazsa, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını alabilir.

- Kapatılan işyerleri için ise durum daha farklı. İşyerleri kapatılan ve bu sebeple iş akitleri feshedilmiş olan işçiler iş- yerleri kapatıldığı için işe iade yoluna gidilemeyecek. Bu durumdaki işçiler işçilik alacaklarının tahsili yoluna gitmeli. 670 sayılı KHK’nin 5. maddesi önemli.

- İşçiler yasal haklarını almak için Maliye Bakanlığı’na başvurabilirler. Burada önemli olan aynı KHK’nin 5. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen 60 günlük hak düşürücü süreyi kaçırmamaktır. 670 sayılı KHK 17 Ağustos 2016 günü yürürlüğe girdi. Bu durumdaki işçiler en geç 17 Ekim 2016 günü- ne kadar işyerleri vakıf ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve diğer kurumlar için ise Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulunup işçilik alacaklarını talep etmelidirler.

- Eğer Maliye Bakanlığı işçilik alacaklarını hiç veya olması gerektiği kadar ödemezse bu durumda, İş Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığı aleyhine İş Mahkemesi’nde alacak davası açılması mümkün.

-Alacaklıların Durumu: 670 sayılı KHK madde 5’te belirtilen şekilde, alacaklı olduklarına dair kanaat getirici defter, kayıt ve belgelerle birlikte borçluları vakıf ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve diğer kurumlar için ise Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulunmalı.

 

Emlak Gündemi Haberleri

Konak Damlacık’ta 10 Tarihi Yapı Restore Edilecek
3. Çeyrek İş Gücü Girdi Endeksinde İnşaat Sektörü Büyüme Kaydetti
Akiş Gayrimenkul’ün Derecelendirme Notu Açıklandı
Emlak Konut Hissesi Faiz İndirimi Beklentisi İle Yükseldi
İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak