Filyos Limanı Ne Zaman Açılacak

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Karadeniz'in en büyük limanlarından birisi olacak Filyos Limanı inşaatının hızla devam ettiğini belirterek 2020 yılında tamamlanacağını söyledi.

Sultan Abdülhamit döneminde projelendirilen “Anadolu'da Genel Üretim Raporu”nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulmasıyla kurulan yatırım, 2014 Devlet Yatırım Programı'nda bölgenin yer almasıyla gerçekleşiyor. 

Türkiye'nin en büyük 5 yatırımından biri olan ve yıllık 25 milyon ton kapasiteli limana yönelik çalışmaların hayata geçirilmesiyle Filyos Vadisi'ndeki Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen 606 hektar alanda fabrika bacalarının tütmesini sağlayacak yer tahsisinin de hız kazanlanması amaçlanıyor.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş,  Filyos Limanı inşasının büyük bir hızla devam ettiğini ve limanın Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz'in en büyük limanlarında birisi olacağını söyledi. 

"Türkiye'nin ve bölgenin on yılları aşan hayaliydi. Bu hayal gerçekleşmek üzere." diye konuşan Bektaş, şu ifadeleri kullandı:
"Filyos deyince biz Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) görevli olduğu üç il olan Zonguldak, Karabük ve Bartın'ı hedefleyen bir bölgesel kalkınma projesinin adı. Liman altyapısı 2020 yılı itibarıyla tamamlanacak diye planlandı. Yüzde 70 veya 80 gerçekleşme oranı var. Çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Limanın tamamlanmasıyla paralel olarak bölgede büyük bir endüstriyle arka tarafında ise serbest bölge planlandı. Bu bölgede limanı besleyecek ve destekleyecek 23 bin dekarlık alan söz konusu. Planlanan endüstri bölgesinde sanayicilerin gelmesini temin etmek üzere ilk görevlendirmede yapıldı. Tosyalı Grubu burada ilk büyük tesis diyebileceğimiz adımları atıyorlar. Endüstri bölgesinin koordinatörlüğünü de üstlenmiş durumdalar. bölgemizin ve ülkemizin on yılları aşan büyük projelerinden birisi olan Filyos Projesi burada büyük bir hızla hayata geçiyor." 

Erdoğan Bektaş, Filyos'un üç ilin yanı sıra Konya ile İskenderun'a kadar koridorun limanı olduğunu söyleyerek "Liman işletmesi ve üst yapısı yap-işlet usulüyle ihale edilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız bu konuda çalışıyor. Talepliler var. Hangi talepliye hangi kriterlerle tespit ve tercih edileceğini henüz bilmiyoruz. Muhtemelen liman işletmeciliğini hedef alan bir yapıya limanı vermeyi tasarlıyorlar." ifadelerini kullandı.

LİMAN İŞLETMESİNE KARDEMİR TALİP 

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden sonra uygulamaya konulması planlanan ancak 2016 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla temeli atılıp yapımına başlanan Filyos Limanı'nın işletmesine, ülkenin ilk ağır sanayisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) talip oldu. 

"50 YILDIR HAYAL ETTİĞİMİZ PROJE" 

Filyos Limanı'nın kendileri için çok büyük önem arz ettiğini söyleyen KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade etti.

KARDEMİR'in 1937 yılında güvenlik nedeniyle denizden içeri inşa edildiğini söyleyen Güleç, "Günümüz şartlarında bu tür tesisler deniz kenarlarına kuruluyor. İSDEMİR ve ERDEMİR bu durumda. Ark ocaklarının büyük bir çoğunluğu da deniz kenarında. Dünyadaki rakiplerimiz de deniz kenarında limanlarına kavuşmuş. Bizim içeride olmamız lojistik yönünden yılda 70-80 milyon dolar yük getiriyor. Bunu minimize edebilmemiz için bizim de büyük bir limana kavuşmamız gerekiyordu. 50 yıldır hayal ettiğimiz projenin 2016 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla temeli atıldı. Altyapı yatırımı başladı. O günden bu güne çalışmalar devam ediyor. İnşallah 2020 yılı mayıs ayında tamamlanması gerekiyor." dedi.

"YILLIK 25 MİLYON TON KAPASİTE"

KARDEMİR olarak bu limanda mutlaka söz sahibi olmaları gerektiğinin altını çizen Güleç, şu açıklamalarda bulundu: "Üst yapısının bize verilmesini talep ettik. Liman işletmeciliği bizde olsun istedik. Yıllık 25 milyon ton kapasiteli limanın birinci etabı 12 milyon ton. Bu 12 milyon tonun 8 milyon tonluk yük hacmi KARDEMİR'de. Yani getireceğimiz ham maddeler ve ihraç edeceğimiz ürünleri topladığımızda yılda 8 milyon ton. Oraya bundan daha büyük yük getirecek kimse yok şu anda. Orası bakir bir yer. 1-2 milyon ton da Karabük'teki diğer sanayicilerin ham madde ve ihracatları çıkacaktır. Dolayısıyla 9-10 milyon ton Karabüklülerin. KARDEMİR başka olmak üzere Karabüklülerin bu limanda söz sahibi olmaları gerektiğini düşünüyorum." 

Altyapısıyla üst yapının da başlatılıp paralel olarak ilerlemesi gerektiğini söyleyen Güleç, KARDEMİR'in 2020 olmasa bile 2021 yılında dünyadaki rakipleri gibi bir limana kavuşacağını söyledi.

70-80 milyon dolar olan lojistik giderlerinin 25-30 milyon dolarlara düşeceğini söyleyen Güleç, "Bu durum bize gelecekte rekabet etme imkanı sağlayacak. Önemli bir proje. Yakından takip ediyoruz ve destekliyoruz. Hükümetimizin başlayıp da bitirmediği hiçbir iş yok. Bu da bitecektir en kısa zamanda. Karabük de 50 yıllık hayaline kavuşmuş olacaktır." diye konuştu.

Ulaşım Haberleri

Aydın-Denizli Otoyolu Açıldı
Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL
Menemen-Seyrek-Foça Duble Yol Projesi Onaylandı, İhaleye Çıkacak!
Çiğli Tramvayında Test Sürüşleri Başlıyor
Bakırköy-Kirazlı Metrosu Ne Zaman Açılacak 2024?