Firmalar Kurumsal Sosyal Sorumluluklarını Yerine Getirmeli

Geçtiğimiz yıl Taksim Danışmanlık Hizmetlerinin organizasyonunu üstlendiği ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Sosyal Uygunluk Denetimleri Zirvesi’nin (SUDZ’19) ikincisi, “Sosyal Uygunluk ve Sürdürülebilirlik Zirvesi (SUSZ’20)” online olarak düzenlendi.

İlginin oldukça yüksek olduğu zirveye farklı sektörlerden birçok profesyonel katılırken; her biri alanında uzman konuşmacılar, sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlikle ilgili farklı konular hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

SUSZ’20, halihazırda ihracat yapan veya ihracat hedefi bulunan firmaların sosyal uygunluk denetimleri hakkında çalışmalar yürüten kişi ve kurumları bir araya getirdi. Zirve, denetim süreçlerinin anlaşılması için her sektörden firmanın doğru bilgilere ulaşmasını sağladı. Katılımcılar; ECOVADIS, BSCI, SEDEX, WRAP, URSA, INDITEX, FAMA ve diğer sosyal uygunluk ve marka/etik denetim programlarının gereklilikleri hakkındaki açıklamaları konunun uzmanlarından dinleme fırsatı buldu. SUSZ’20 böylelikle, sosyal uygunluk ve kurumsal sürdürülebilirlik kavramlarının yaygınlaşmasına; ülkemizde gerçekleştirilen iş süreçlerinin kalitesinin ve performansının artırılmasına katkıda bulundu.

SUSZ’20, etkinliğin organizatörü olan Taksim Danışmanlık Hizmetleri’nin kurucu genel müdürü ve aynı zamanda global raporlama uzmanı olan Dilek Aşan’ın “Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Ecovadis Ödülleri” ve “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri” hakkındaki konuşması ile başladı.

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK İÇİN BİLGİ DESTEĞİNE HAZIRIZ

Dilek Aşan, Taksim Danışmanlık Hizmetleri’nin 2020 yılında kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları kapsamında "Askıda Eğitim" projesiyle öğrenci ve iş arayan yeni mezunlara ücretsiz olarak eğitimler verdiğini ve 2021 yılında da "Askıda Eğitim" projesine devam edeceğini duyurdu. Ayrıca bir diğer kurumsal sosyal sorumluluk projesinden bahseden Dilek Aşan, Taksim Danışmanlık Hizmetleri olarak ekolojik ayak izlerini arttırmak amacıyla kurak arazileri ağaçlandırılmasıyla ilgili proje kapsamında 2021 yılında yeşillendirilecek alanları ve dikecekleri ağaç sayısını vurguladı. Sadece Taksim Danışmanlık Hizmetleri değil tüm firmaların kurumsal sosyal sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan Dilek Aşan bu konuda firmalara gerekli bilgi desteğini sağlayabileceklerini de dile getirdi.

Katılımcılar, daha sonra kurumsal sosyal sorumluluk kıdemli danışmanı ve eğitmen Ayça Aksoy’un “Sosyal Uygunluk Denetimlerinin Sürdürülebilir Yönetim Sistemlerine Katkıları” konulu konuşmasını dinlediler. Bir sonraki konuşmacı ise Taksim Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde çalışan ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı olan Fatma Sönmezler idi. Sönmezler, konuşmasında “Sürdürülebilir İş Etiği İlkeleri ve Emeğin Değerlileştirilmesi” konusunu ele aldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE VE EKO VERİMLİLİK İLE İLGİLİ BİLGİLER AKTARILDI

Fatma SÖNMEZLER’ den sonra söz alan ARMA Çevre Genel Müdürü Orkun Gümüştekin, “Sürdürülebilir Çevre ve Eko-Verimlilik” ile ilgili bilgiler aktardı. Çevresel sürdürülebilirliğin geçmişten bugüne yolculuğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu anlatan Gümüştekin, yaptığı sunumda temiz üretim, karbon ayak izi, su ayak izi, biyoçeşitlilik gibi önemli konulara değindi.

Zirvenin birinci oturumunda son konuşmacı ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Afrika Masası Başkanı Tarık Bozbey oldu. Konuşmasında kurumsal sürdürülebilirlik ve sosyal uygunluk için en önemli ilkelerden biri olan hesap verebilirlik ve şeffaf yönetim konularına değinen Bozbey, bu konuların pratikteki karşılığının nasıl olmasını gerektiğini örnekler ile açıkladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER VE TOPLULUKLAR

Sosyal Uygunluk ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nin ikinci oturumu INNOSA Bilişim Teknolojileri şirketinde İş Geliştirme ve İnsan Kaynakları Yöneticiliği görevlerini yürüten ve aynı zamanda Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı İzmir Kurul Üyesi olan Dr. Ladin YILDIRAN’ın konuşması ile başladı. Yıldıran, konuşmasında genel olarak “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” konusuna değindi ve bu konuyla ilgili çeşitli örnekler verdi.

Zirvenin ikinci oturumundaki ikinci konuşmacı ise araştırmacı-yazar Dr. Aslı VAROL oldu. Katılımcılara “Kurumsal Sosyal Raporlama” konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulunan Varol, yaptığı sunumda; raporlamanın önemine, tarihsel sürecine, raporlamada dikkat edilmesi gereken hususlara ve bu konudaki yeni trendlere değindi. Varol ayrıca, Küresel Raporlama Girişimi (GRI), AA1000, SA8000 ve ISO 14001 standartları, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi (DJSI), FTSE4Good Endeksi ve ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Standardı gibi kurumsal sosyal raporlama araçlarını anlattı.

Sağlık ve Medikal Baş Denetçisi Teoman ALPAY, Aslı VAROL’dan sonra konuşan isimdi. Sağlık alanında sürdürülebilirliğin nasıl sağlanması gerektiğini tüm yönleriyle anlatan Alpay, halk sağlığında benimsenmesi gereken temel ilkelerden bahsetti. Tıbbi cihazlar için sürdürülebilirlik uygulamalarına da değinen Alpay, katılımcılara sağlık alanındaki sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve T.C Kalkınma Bakanlığı’nın “Sağlık Hizmet Kalitesi ve Mali Sürdürülebilirlik” konulu 11. Kalkınma Planı ile ilgili bilgiler aktardı.

Zirvenin bir sonraki konuşmacısı Polisan Holding Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Dilek SARIASLAN oldu. Polisan’ın kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarından bahseden Sarıaslan, şirketin ürettiği çevre dostu ürünlerin tanıtımını yaptı. Polisan’ın Ecovadis sürdürülebilirlik değerlendirmeleri sonucu aldığı ödüllere ve ödüllerin kazanılmasına giden sürece de değinen Sarıaslan, sürdürülebilir tedarikçi zinciri faaliyetlerini ve tedarikçilerden beklentilerini anlatarak konuşmasını tamamladı.

Taksim Danışmanlık’ın bu sene ikincisini organize ettiği Sosyal Uygunluk ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nin son konuşmacısı, ülkemizin önemli tekstil şirketlerinden biri olan Bossa’da strateji ve iş geliştirme direktörü olarak görev yapan Besim ÖZEK oldu. Konuşmasında genel olarak sürdürülebilirlik, şeffaflık ve izlenebilirlik konularından bahseden Özek, özellikle tekstil sektöründeki sürdürülebilirlik çalışmalarının nasıl olması gerektiğini anlattı. Geri dönüştürülmüş ürün kullanımı ve organik pamuk izlenebilirliği konularını ele alan Özek, Bossa’nın sürdürülebilirlik çalışmalarından ve şeffaflık ilkelerinden bahsetti.

Katılımcıların sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik konularıyla ilgili farklı sektördeki çalışmaları, doğrudan konunun uzmanlarından dinleme şansı bulduğu etkinlik, zirve ile ilgili görüş ve önerilerin paylaşılması ve sorulan soruların yanıtlanması ile son buldu.

http://www.susz20.com/

Sektörel Haberleri

Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor