Fiyatları Müteahhitler Değil Yatırımcılar Artırıyor

İMFED başkanı Ziya Dağlıer  fiyat fırsatçılığı eleştirilerine cevap verdi. Dağlıer “1 ay önce müteahhitin 900 bin TL’ye sattığı daireyi alan kişi şu anda 1 milyon 450 bin TL’ye satıyor. Fırsatçılığı müteahhitler değil bazı yatırımcılar yapıyor" dedi.

İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) başkanı Ziya Dağlıer, kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 0,64’e indirmesinin ardından müteahhitlerin fiyatlara fahiş oranda zam uyguladığı şeklindeki eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak çok sayıda telefon aldığını belirten Ziya Dağlıer, “Bu konuda her gün şikayetler alıyorum. Bunun üzerine bir araştırma yaptık. Araştırmamızda müteahhitlerin çok büyük bir kısmının düşük oranlarda zam yaptığını fahiş fiyat artışının çok olmadığını gördük. Müteahhitler krizden dolayı fiyatlarını düşük tuttuğu için zam yapmak zorunda kaldılar. Zamlarla beraber konut fiyatları 2018’den bu yana ilk kez gerçek değerine ulaştı. Müteahhitler konut stoklarını tüketmek için çok fazla zam yapmadı.” dedi.

900 BİN TL’YE SATTIĞIM DAİRE 1 MİLYON 450 BİN TL’YE SATILIYOR

Bazı fırsatçı yatırımcıların müteahhitlerden toplu olarak daire alıp iki katı fiyatına satışa çıkardığını belirten Ziya Dağlıer konuyla ilgili tespitlerini şu şekilde açıkladı, “Bayraklı’da bir meslektaşımızın 1 ay önce 900 bin TL’ye sattığı daireyi alan kişi 1 milyon 200 bin TL’ye satmış. 1 milyon 200 bin TL’ye satın alan kişi de 1 milyon 450 bin TL’ye satışa çıkarmış. Bayraklı’da başka bir projede 400 bin TL’ye satılan  daire 650 bin TL’ye satışa çıkmış. Başka bir meslektaşımızdan bir yatırımcı 300 bin TL’den 13 daire birden almış. Aldığı daireleri şu anda 600 bin TL’den satıyor. Bir başka  müteahhit arkadaşımızdan 400 bin liraya ev alan biri aynı evi faizlerin 0,64’e inmesini fırsat bilerek 650 bin TL’ye satıyor. Bunun gibi çok sayıda örnek var. Aslında fahiş fiyat artışlarını müteahhitler değil bazı fırsatçı yatırımcılar yapıyor” dedi.

MÜTEAHHİTLER MORAL BULDU, İŞE ODAKLANDI

2018’den bu yana piyasaların durumundan dolayı müteahhitlerde morallerin bozuk olduğunu belirten Dağlıer, “Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 0,64’e indirmesiyle müteahhitlerin morali yerine geldi. Müteahhitler işine dört elle sarılmaya başladı. Bu durum hepimizi mutlu ediyor. Şantiyeler yeniden çalışmaya başladı. İnşaat sektörü yeniden ekonominin lokomotifi oldu. İşsiz vatandaşlarımıza istihdam kapısı açıldı.  İnşaat sektörünün canlanması ile beraber 300’den fazla sektör canlandı. Faizlerin 0,64’e düşmesi Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladı” dedi.

PARSEL BAZLI KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL KANUN ÇIKARILMALI

Danıştay’ın iptal kararı sonrası hazırlanan imar yönetmeliğinin inşaatlarda hak kaybına neden olduğunu savunan Ziya Dağlıer, “Parsel bazlı kentsel dönüşüm projelerine özel bir yasal düzenleme yapılmalı. Parsellerdeki bina dönüşümleri yeni imar yönetmeliğinden muaf olmalı. Şu anda mevcut binayı yıkıp yerine aynı binayı yapamıyorsunuz. İmar değişikliğinden dolayı daha az inşaat hakkı tanınıyor. Biz imar artışı istemiyoruz. Mevcut imar verilse yeter. Yıkılan binalar, yapıldığı dönemin imar yönetmeliğine göre yapılmalı. Yapı Denetim Yasası’na, deprem yönetmeliğine, zemin etüdü raporlarına uygun olarak yapılsın ancak yeni imar yönetmeliği ile yapılırsa inşaat alanı azalacağından hiçbir müteahhit yerinde dönüşüm projelerine girmeyecek. Deprem riskinin çok yüksek olduğu ülkemizin yüzde 60’ı hala riskli yapılardan oluşuyor. Kentsel dönüşüme engel olmak yerine kentsel dönüşümü hızlandırmak için çalışma yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Fiyatları Müteahhitler Değil Yatırımcılar Artırıyor

Emlak Gündemi Haberleri

Kasım Ayında İnşaat Sektörüne Güven Arttı
Köprü Devi Olarak Bilinen İnşaat Şirketi Mostogradnja Satışa Çıkarılıyor
Gayrimenkulde Dönüşüm Niçin Gerekli?
Çin'deki Emlak Krizi Önümüzdeki Yıl Da Devam Edecek
Konut Üretiminde Artış Bekleniyor: Peki Fiyatlar Aratacak mı?