Futbol Sahası Yapımında Altyapı Çalışması Nasıl Gerçekleştirilir?

Profesyonel  futbol sahası ve halı saha yapımı farklı aşamalardan geçerek gerçekleşir.

Profesyonel  futbol sahası ve halı saha yapımı farklı aşamalardan geçerek gerçekleşir. Bu aşamalar altyapı çalışması ve zemin ürününün uygulanması aşamalarıdır. Altyapı çalışması, sahanın en önemli aşamalarından bir tanesidir. Çünkü; zemin ürünü değişimi mümkün olsa da altyapı çalışmasının doğru standartlarda uygulanması oldukça önemlidir. Bu yazıda bir müteahhit tarafından gerçekleştirilen altyapı çalışmasından bahsedeceğiz.

Futbol Sahası Yapımı için Altyapı Çalışması

Her futbol sahası veya halı saha yapımında mutlaka alt yapı çalışması yapmanız gerekir. Alt yapı çalışması yapılmayan bir saha kısa vadede atıl hale gelir. Altyapı çalışmasını gerçekleştirmeden önce projenin mutlaka çizilmiş olması gerekmektedir. Çizilen proje sonrası altyapı hazırlıkları yapılır.

Altyapı çalışması şu aşamalar ile ilerler:

Arazinin dört köşesine kazıklar çakılır ve arazinin kotu alınır. Kot alma işlemi: araziyi eşit zemin haline getirmektir. Tüm arazinin yükseklik seviyesi aynı olur ve araziye balıksırtı eğim verilir.

Sonraki adımda, 10-15 basarı olan bir silindir ile zemin sıkıştırılır. Zemin sıkıştırma işlemi sonrası hatıl beton dökümü için çukur kazılır ve hatıl beton dökülür.

Çevre hatıl kalıbı çakılır. Kalıbın 25 cm’i toprağın üstünde 25 cm’i toprağın altında kalır.

Futbol veya halı saha yapımı için  Sonraki işlem demir donatı işlemidir.

Drenaj amacıyla ankraj boruları yerleştirilir. Bu işlem sonrası sahanın uzun kenarına gelen destek direklerinin altına elektrik çıkış için pimaş boruları yerleştirilir ve hatıl beton dökmeye hazırdır.

Beton döküldükten sonra kalıp sökülür. Oluşan boşluğa kırma taş mıcır dökülür. Zemin silindir ile sıkıştırılır.

 

Bunun akabinde, mıcır dökülüp sıkıştırıldıktan sonra saha suni çim serimine hazırdır.

Futbol sahası yapımı için altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra sırada suni çim serim işlemi vardır. Altyapı çalışması sonrası araziye verilen balık sırtı eğim sonrası suni çim serimi yapılır.

Suni Çim Nasıl Serilir?

Suni çim serilmeden önce araziye kırma taş mıcır serilir.

Serilen mıcırın üzerine keçe serilir. Eğer hava sıcak ise halının daha iyi tutması için keçe ıslatılabilir. Rulolar halinde sahaya getirilen suni çim keçenin üzerine serilir. Serilen suni çimin fazlalıkları kesilir ve ek yerlerden çift kompenantlı bez altına serilerek yapıştırıcı dökülür ve yapıştırma işlemi tamamlanmış olur. Çok sıcak havalarda yapıştırma işlemi maalesef verimli olmamaktadır o yüzden yaz aylarında, öğleden sonraları bu işlem için idealdir. Yapıştırma sonrası suni çim, yapıştırıcı kuruması için kurumaya bırakılır.

Kum ve Granül

Sahaya getirilen kum ve granül sıra ile tüm sahaya eşit şekilde bir makine yardımı ile dökülür. 1.sırada kumun dökülmesi ve sahaya yayılması işlemi yer alır. Son olarak granül dökülür ve saha fırçalanarak kullanıma hazır hale getirilir.

Sahanın Bakımı

Rutin bakımlar yapıldıkça, suni çim bir saha, uzun yıllar dayanıklı olur. Suni çim ürünleri UV ışınlara karşı dayanımı, antibakteriyel olması gibi ek özellikleri ile uzun ömürlü ve konforlu bir kullanım sunar. Tek yapılması gereken uygun ürünün seçilmesi ve gerekli bakımlarının yapılmasıdır.

Halı saha yapımında en çok suni çim tercih edilmektedir. Futbol sahası ise; suni çim, doğal çim ve hibrit ile yapılabilmektedir. Burada kullanım amacı önemlidir.

Sektörel Haberleri

Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor