İzmir Barosu avukatlarından Arsin Demir, gayrimenkul alım-satımında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Alıcının gayrimenkul alımından önce almak istediği gayrimenkul hakkında şahsen ya da bir avukat aracılığıyla mutlaka ön araştırma yapması gerektiğini vurgulayan Demir, “ Mülkiyet hakkı en kutsal haklardan biridir. Yapılacak küçük bir hata, yıllarca emek vererek biriktirdiğiniz değerlerin bir anda ortadan kalkmasına neden olabilir. Bu nedenle, alıcı da satıcı da olsanız, tüm sürecin sağlıklı işlemesine dikkat edilmesi gerekir” uyarısında bulundu.
YERİNDE KONTROL EDİLMESİ ÖNEMLİ
Alınmak istenilen taşınmazın üstünde haciz, ipotek, şerh ya da taşınmazı olumsuz yönde etkilen faktörler olabileceğinin altını çizen Av. Arsin Demir, bu gibi durumlarda takyidatların sicilinden terkinin yapıldıktan sonra alım işlemlerine başlanması gerektiğini ifade etti.
Satın alınacak gayrimenkulün yerinde kontrol edilmesinin de önemine dikkat çeken Demir, “Mümkünse kadastro müdürlüğünden bir yetkili tarafından yer tespiti yaptırılmalıdır. Akabinde belediyeden ve tapu müdürlüğündeki projeden aynı yer olup olmadığı teyit edilmelidir. Aksi durumda bir sorun yaşanabilir ve mahkemeye giden bir süreç başlayabilir” dedi.
Gayrimenkul alımı için bankadan kredi çekilmesi süreci ile de bilgi veren Demir şunları söyledi: “Öncelikle alım - satım evraklarıyla birlikte bankadan verilen ipotek evrakları da ilgili tapu müdürlüğü yetkilisine verilmeli. Alım - satım işlemiyle birlikte ipotek işlemi de tek bir işlemde yapılmalı. İmza atılmadan önce tapu memuru satım bedelinin taraflarca alınıp alınmadığı sorduğunda, aldım -verdim sözüne istinaden imzalar atılır”
VEKALETNAMELER AÇIK VE NET OLMALI
Yabancı ülke vatandaşlarının da Türkiye'den konut aldığını hatırlatan Demir, alıcının Türkçe bilmemesi durumunda yeminli tercüman bulundurmanın zorunlu olduğunu dile getirdi.
İşlem esnasında tercümanın da imzasının alındığını bildiren Avukat Arsin Demir, vekaletli işlemlerde ise vekaletin düzenleme şeklinde hazırlanması gerektiğini aktardı.
Vekalet üstünde vekalet verenin ıslak imzası ve fotoğrafı bulunmasının zorunlu olduğunu açıklayan Demir, “Vekaletlerde alımı veya satımı yapılacak gayrimenkulün tapu bilgileri eksiksiz ve tam olmalıdır. Vekaletlerde ayrıca yetkiler açık ve net olmalı, yoruma açıklık bulunmamalıdır.
Yurtdışından verilen vekaletnameler doğru bilgileri içermelidir. Herhangi bir yanlışlık veya eksiklik yeni bir vekalet istenilmesini gerektirir ki; bu da zaman ve maddi kayıp yaratır” ifadesini kullandı.