Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu Kurulmalı!

Gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesinin önemine vurgu yapan ATEM Başkanı Hakan Akçam “Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu kurulmalı” ifadelerini kullandı

ATEM Başkanı Hakan Akçam gayrimenkul piyasalarını düzenleyen ve denetleyen bir kurum olarak görev yapan kamu kurumu niteliğinde, sektörün sürekliliği ve kaliteli olması yönünde düzenlemeler yapması için Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu'nun kurulması gerektiğini vurguladı. Akçam, Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: '' Nasıl ki Enerji piyasalarının düzenlenmesi amacıyla kurulan EPDK gibi, sadece gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi görevi verilmelidir Gayrimenkul alanında denetleme faaliyetleri icra etmelidir.'' dedi. Sektörü tek merkezden yönetmek için Kurulacak kurum tüm gayrimenkul hareketlerini, piyasadaki faaliyetleri düzenleyip denetlemeler yapmalıdır. Pandemi döneminden sonra gayrimenkul sektöründeki karışıklığın ve önlenemeyen fiyat artışlarını, fahiş fiyatın önüne geçebilmek adına, Sektörü ve temsilcilerini kaliteli bir hale getirmek yine maliyeti uygun, piyasa koşullarına denk olarak tüketiciye sunulması işlemlerini takip ve kontrol etmelidir, vurgusunu yapan Akçam, “Gayrimenkul piyasalarının Daha düzenleyici ve etkin rol oynamak için faaliyetini sürdürmeli” şeklinde konuştu.

PİYASA NASIL ŞEKİLLENMELİ?

Akçam, “Gayrimenkul piyasalarında faaliyetini sürdüren sektör paydaşlarının yükümlülük ve haklarını belirleyerek düzene sokarak, bunlara lisans vermeli. Sektör temsilcilerinin icra ettiği faaliyetleri ile ilgili olarak piyasada ki performansını takip etmeli. Uygulanması gereken performansları standart hale getirmek için ilgili kuralları belirlemeli. Hizmet alanına giren konularda kanun veya yönetmelik hazırlayarak, bu kanun / yönetmeliği uygun faaliyetler olması için denetlemeler yapmalı. Fiyatlandırma konuları ile ilgilenmek ve bu konuyu gelişen enflasyon verilerine göre güncel halde tutmalı. Piyasada kullanılmak üzere maliyet kâr marjını ayarlayarak belirlediği ücretleri takip ederek uyum sağlanıp sağlanmadığı kontrol ve tespit etmeli. Konut üreticilerinin stoklarını takip edilmesi, piyasada satılacak gayrimenkul deki fahiş noktaya gelmemesi için gerekli tedbirleri almalı Gayrimenkul sektöründeki tüm enstrümanları (hem satılık hem de kiralık olmak üzere; arsa, konut, işyeri, kooperatif hissesi vb.) kapsama alınarak değerlendirilmeli.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız