Günümüzde artık birçok sektörde 100 TL'lik ciro yaratmak için ortaya çıkan giderde sınırlar gittikçe zorlandı. Örneğin, gayrimenkul sektöründe bundan sadece 2 sene önce 100 TL'lik gelir için 7 TL gider oluşurken, bu sayı 2021'de 70 TL'ye yükseldi. Capital Dergisi'nden Özlem Aydın Ayvacı'nın haberine göre; gayrimenkul sektöründeki 100 TL'lik gelire karşılık oluşan maliyet 2 senede yüzde 900 arttı.
Red Stone Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, bugün bitmiş bir konutun hafriyattan girilen aynı özellikteki konuta göre daha ucuz olduğuna dikkat çekiyor.
Yükselen maliyetlerin yeni inşaat yapımını zora soktuğuna vurgu yapan Başaran, "Tarihte yaşanmayan bir durum yaşıyoruz. Metrekare fiyatları 7-8 bine geldi. 100 TL'lik ciro için saha önce 70-80 TL'lik maliyet varken, şimdi 120 TL oldu. Hiçbir zaman inşaat sektörü zarar eden bir sektör olmamıştır. Bugün müteahhitler zarara katlanmak durumunda. Bu nedenle stoklar tükenmek üzere" açıklamasında bulundu.
Gülman Group Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, gelirlerini forward ederek önceden belirlenmiş kurdan döviz alabildiklerinin altını çiziyor ve peşin ödemelere kısmen bir tahsilat indirimi sunduklarına dikkat çekiyor. İnşaatta daralan makasa karşılık "Daha az, daha öz, sadece gerçek ve talebe uygun terzi usulü gayrimenkul üretiminin anlamlı ve karlı olacağına inanıyoruz. Bizim sektörümüzde bu dönemde kaçınılması gereken en riskli yatırım, hızla uygulamaya alınan yatırım kararları" diye konuştu.
Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, veri merkezi gibi ileri teknoloji sektörlerinde de kur ve emtia bazında yaşanan maliyet yükselişlerinin piyasayı olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Gür, "Enflasyonist ortamda oluşan zamlı fiyatlar maalesef bizim gibi sektörlerde bile kar makasını daraltıyor. Satışlarımız TL bazda oluşsaydı fiyat artırmak zorunda kalacaktık. Fiyat da piyasada belirlendiği için makas aleyhimize işleyebilecekti" açıklamasında bulundu.