Gayrimenkul Sertifika Tebliği’nin yatırım yapmak için en ideal sistem olduğuna dikkat çeken Kahraman, “Bacasız sanayi olan gayrimenkul sektöründe ihracatın önü açılacak ve yabancı yatırımcı ülkemize gelecek. Sistem gayrimenkul barınma ihtiyacını karşılayacağı, reel piyasa ekonomisinde olduğu gibi yatırım aracı olarak kullanılmasını da sağlayacak. Aslında tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren konulardan birisi olan Kentsel Dönüşüm de bu tebliğle birlikte ivme kazandırılacak. Çünkü gayrimenkul sektörüne nitelikli profesyonel aktörler dahil olacak” dedi.
PARALAR YASTIK ALTINDAN ÇIKACAK
Gayrimenkul piyasasının yatırım aracı olarak değer kaybetmeye başladığını ifade eden Kahraman Gayrimenkul sertifikasının doping etkisi yarattığını söyledi. gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen ve bu yatırımlarla gelir elde etmek isteyen vatandaşlar yatırım yapacağı için yastık altındaki para ekonomiye kazandırılacağını ifade etti. Kahraman, yapılacak yatırımlarla birlikte sektörün dünyada söz sahibi olacağını ve bir gayrimenkul borsasının oluşacağını belirtti.
DEVLETİN GÜVENCESİNDE
Vatandaşın aklında soru işaretlerinin olacağını aktaran Kahraman, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Sertifikalı gayrimenkul üretimini TOKİ, İller Bankası, yetki devri yapılması halinde belediyeler ve bu kurumların anlaşma yapacağı tüzel kişilerin güvencesinde olacak. Yine özel sektörde SPK ve KAP mevzuatlarında aranan şartları yerine getiren tüzel kişilerin yetkisi olacak. Bu bağlamda alınmış olan sertifikalar önceden bağımsız gayrimenkul değerlendirme kuruluşları tarafından ekspertiz yapılacak. Sertifika alınırken de aldanma söz konusu olmayacağı gibi sertifikanın ilgili kurumların garantisinde olacağı için projenin yarım kalması halinde devlet bu projeyi tamamlayacak.”