Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, konut sektörünün lokomotif bir sektör olduğunu kaydetti. Manisamansetgazetesi.com'da yer alan habere göre Akyüz, konut sektörünün önü açıldığı takdirde bütün işlerin rahatlayacağını açıkladı. Yeni yılın gelmesiyle birlikte Manisa’da konut krizine dair endişeler artmaya başladı. Özellikle ev kiralarındaki yükseliş, şehrin yıllardır süregelen imar sorununu yeniden gündeme taşıdı. Manisalılar, 35 yıldır çözülemeyen bu problemin konut fiyatlarına yansımasını tepkiyle karşılıyor" dedi.
MEVCUT KONUT STOKU YETERSİZ
"Konut kiralarındaki artış hem mevcut sakinleri hem de Manisa’ya taşınmayı planlayan vatandaşları zor durumda bırakıyor" diyere sözlerini sürdüren Akyüz, "Şehirdeki imar problemleri nedeniyle yeni yapılaşmanın sınırlı kalması, arz-talep dengesini bozarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Vatandaşlar, bu durumun hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir yük oluşturduğunu belirtiyor. Manisa’da yaşayan vatandaşlar, yıllardır süregelen imar sorunlarının çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor. Şehrin bazı bölgelerinde altyapı eksikliği ve imar planlarının yenilenmemesi gibi sorunlar, yapılaşmayı engellerken, mevcut yapı stokunun da yetersiz kalmasına neden oluyor. Bu durumun konut kiralarını artırdığına dikkat çeken vatandaşlar, yetkililerden acil adımlar atılmasını talep ediyor. Ev kiralarındaki artış, özellikle dar gelirli aileleri derinden etkiliyor. Pek çok aile, artan kira bedellerini karşılamakta zorlandığını ifade ederken, bazı vatandaşlar şehirde uygun fiyatlı konut bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini söylüyor" ifadelerini kullandı.
KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ VAR
Akyüz, "Son yıllarda konutla ilgili sıkıntıların olduğunu belirten Başkan Akyüz, “Fiyatların yükselmesinden dolayı satışların düşük olduğunu düşünüyoruz. Bunun da sebebi bankaların para musluğunu açmaması, kredi açmaması. Yani bugün bankaların konut kredilendirmesi yüzde 3 üzerlerinde. Yani bunu alıp da konut sahibi olmak bir hayli zor. Yani alırsın parayı ama nasıl ödersin konusu var. Dolayısıyla tabi ki maliyetlerin yükseldiği için maliyetler devamlı yükseldiği için inşaat maliyetleri, konutların düşme eğilimi olmaz. Yani bu eski köpük tabir ettiğimiz köpükler bitti. Ama normal seviyeye geldi. Ama bundan aşırı da konutların düşmesi mümkün değil. Ne kadar bankalar para musluğunu kapatsa da maliyetlerin yüksek oluşundan dolayı konutların her zaman için trendi yükseliyor. Tabi 2024 yılı ekim ve kasım ayları daha önceki yıllara nazaran baktığımızda yani 2023’e göre yüzde yüz artışlar söz konusu satışlarda. TÜİK'in araştırmalarına göre. Tabi ki bunu da sahada görmek gerekiyor. Türkiye genelinde 81 ilin içerisinde Manisa'da bu sıralamanın neresinde olduğunu ama TÜİK'in araştırmasına göre, ekim ve kasım aylarında Manisa'da bir hareketlenme oldu. Biz de bunu piyasada gözlüyoruz. Burada konut piyasası bir soluk aldırdı. Ama biliyorsunuz yani konut satışları veya inşa sektörü bir lokomotif olduğunu biliyorsunuz. Çünkü birçok kesime hitap ediyor. Yani bugün inşaat malzemesinden mobilyasından gençlerimizin evlenmesine varasıya kadar her türlü malzemeyi alıp içerisine koyabilecek bir şey ve piyasayı da hareketlendirecek bir konumda. Yani buna şunu diyebiliriz. Konut sektörü bir lokomotiftir” diye konuştu. Konut sektörünün önü açıldığı zaman bütün işlerin rahatlayacağını dile getiren Akyüz, “Çünkü lokomotif bir sektör” dedi.