Gayrimenkul Yatırımı Yapanlara Vatandaşlık Veren 13 Ülke

Ekonomik sıkıntı içindeki ülkeler gayrimenkul yatırımıyla vatandaşlık veya oturma izni verebiliyor. 250 bin Avro’luk gayrimenkul alana 7-8 yıl oturma izni veren Yunanistan, daha sonra yurttaşlık kapısını aralıyor.

Bir yandan 2008 ekonomik krizi sonrası işlerin istenen hızda ilerlememesi bir yandan siyasi çalkantılar nedeniyle çeşitli ülkelerde yaşanan belirsizlik ve ülke halkının bir kısmının kendisini güvende hissetmemesiyle gündeme gelen ‘hayatını başka bir ülkenin yurttaşı olarak geçirmek’ düşüncesi ‘satılık yurttaşlık pazarı’nı genişletmişe benziyor.

 

Bu pazarda, en dikkat çekici unsur ekonomik sıkıntı içindeki ülkelerin ağırlıkta olması... Zira kısa bir süre önce Antigua ve Barbuda, Grenada, Malta, Hollanda ve İspanya, zenginler için yatırım yoluyla doğ- rudan ya da dolaylı vatandaşlık veren programlar açıkladı. “Yurttaşlık satılık olmamalı” fikirleri sık sık gündeme gelse de halihazırda pek çok ülke, ikamet şartı aramadan yatırım yapanlara doğrudan vatandaşlık veriyor. Bizim yaptığımız küçük çaplı araştırmada ise en kolay yurttaşlığın hemen yanı başımızdaki komşuda olduğu görülüyor. 250 bin Avro’luk bir gayrimenkul alımı ile 7-8 yıl oturma izni veren ülke, daha sonra da yurttaşalık hakkı vermenin kapılarını aralıyor. Paraguay ve Bulgaristan da uygun ülkelerden.

 

Eş ve çocuklar da dahil

 

Gayrimenkul alarak, yatırım yaparak ya da bağışta bulunarak kısaca parayla yurttaşlık veren ülkeler ve koşulları özetle şöyle;

 

1- Macaristan, en az beş yıllık yapılacak 300 bin Avro’luk yatırım ve 60 bin Avro’luk işlem ücretine tabi olmak suretiyle kişinin eşi ve 18 yaşını doldurmamış çocukları için oturma ve çalışma izni, 8 yıl sonunda da vatandaşlık hakkı veriyor. 

 

 

 

 

2- Güney Kıbrıs 2.5 milyon Avro’luk gayrimenkul yatırımı karşılığında 3 ayda vatandaşlık veriyor. Avrupa Birliği vatandaş- lığı, dolayısıyla tüm Avrupa Birliği ülkelerinde oturma ve çalışma izni buna dahil.

 

 

 

 

3- Paraguay’da oturma izni almanın fiyatı 5000 dolar. 5 yıl içinde vatandaşlık için başvurulabiliyor. Paraguay vatandaşlarından Avrupa Birliği’ne turistik ziyaret için vize istemiyor.

 

 

 

 

4- Bulgaristan yaklaşık 512 bin Avro yatırım ya da 300 bin Avru’luk gayrimenkul alımı karşılığında oturma izni, 2 yıl içinde de devlet bonolarına yatırım yaparak vatandaşlık hakkını veriyor.

 

 

 

 

5- Portekiz, 500 bin Avro’luk gayrimenkul satın alımı ile oturma izni, onu takip eden 5 yıl sonunda vatandaşlık hakkı veriyor.

 

 

 

 

6- Karayipler’de küçük bir İngiliz Milletler Birliği ada ülkesi olan St. Lucia, 250 bin dolarlık bir bağış ya da 550 bin dolarlık yatırım karşılığında 2-3 ay içerisinde oturma izni ve vatandaşlık veriyor.

7- Avrupa Birliği’ne tam üye olan Malta, devlet geliştirme fonuna 650 bin Avro’luk bir bağış, üzerine 150 bin Avro’luk yatırım, artı 350 bin Avro’luk gayrimenkul satın alı- mı karşılığında oturma izni ve başvuru tarihinden önceki 12 ayı Malta’da geçirmiş olmak kaydı ile vatandaşlık veriyor.

 

‘Başka pasaport’a yılda 2 milyar dolar harcanıyor

Dünya genelinde her yıl binlerce kişinin, ikinci hatta üçüncü bir pasaport aldığı, bunun için harcanan paranın 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yatırım portföyleri gibi pasaport portföylerini de çeşitlendirenler arasında en çok Çinliler, Ruslar ve Orta doğulular yer alıyor.

Paran varsa...

8- İngiltere de vatandaşlığı da satın alınabilen ülkeler arasında. Ancak bunun için 2 milyon sterlin yatırım yapılmış olması, daha sonraki 2 yıl içinde 10 milyon sterlin ya da sonraki 3 yıl içinde 5 milyon sterlin daha yatırım yapmak şart. Bunları yaptıktan 5 yıl sonra İngiltere ya da namı diğer Birleşik Krallık vatandaşlığa sahip olabilirsiniz.

 

 

9- Amerika Birleşik Devletleri, şehirlere 1 milyon dolar, kırsal kesimlere 500 bin dolar yatırım yapıldığı takdirde yeşil kart veriyor. 5 yıl içinde vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor.

10- Kanada, Quebec yatırımcı vatandaşlık programı dahilinde 652 bin dolar yatırım yapıp yaklaşık 1.3 milyon dolar mal varlığınız olduğunu gösterebilirseniz vatandaşlık veriyor.

250 bin Avro'ya...

11- Ekonomik olarak ciddi sorun yaşayan komşu en kolay yurttaşlık veren ülke konumunda. Yunanistan 250 bin Avro’luk gayrimenkul satın alımı ile kişiye ailesi ile birlikte oturma izni, 7-8 yıl orada yaşadıktan sonra da vatandaşlık hakkı veriyor.

12- Hollanda için gereklilikler 1.25 milyon Avro’luk bir yatırım. 5 yıl sonunda vatandaşlık hakkı veriyor. İspanya için ise gereklilik sadece 500 bin dolarlık bir gayrimenkul satın alımı. 10 yıllık oturma izni sonrası İspanyolca bilmeniz şartıyla vatandaşlığa başvurma hakkı veriliyor.

13- Bahamalar’da 250 bin dolarlık bir gayrimenkul satın alımı ile çalış- ma izinsiz oturma iznine, 500 bin dolarlık bir gayrimenkul alımıyla çalışma izinli bir oturma iznine sahip olunabiliyor.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız