Gayrimenkulde Kayıt Dışılığın Önüne geçmek İçin Vergi Oranları Düşmeli

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt gayrimenkul sektöründe kayıt dışılığın önüne geçmenin vergi indirimi ile mümkün olacağını söyledi.

Gayrimenkul sektöründe vergi ve kira tartışmaları devam ederken, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan da çok konuşulacak bir paylaşım geldi.  KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt resmi sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda gayrimenkul sektöründe kayıt dışılığın önüne geçmenin formülünü açıkladı. Kurt'un paylaşımı şu şekilde: Gayrimenkul sektöründe kayıt dışılığın önüne geçmek istiyorsanız; vergi oranlarını düşürmeli, vatandaşların satışları gerçek fiyatlar üzerinden yapmasını teşvik etmelisiniz.

Verilerle açıklaması aşağıda;

TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre;

- Türkiye'de 2023’te toplamda yaklaşık 2 milyon 949 bin 437 gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirildi. Bu işlemlerin büyük bir kısmını konut ve arsa satışları oluşturdu.

- Bu satışların 1 milyon 225 bin 926'sı konut satışı olurken, konut dışı satış 1 milyon 723 bin 511 ile fark attı.

- Toplam satışın yüzde 41,56'sı konut, yüzde 58,44'ü konut dışı satış olarak gerçekleşti ve bu rakam rekor olarak kayıtlara geçti.

- Ancak 2023’te Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak yaklaşık 1 milyon 226 bin seviyesine geriledi.

- Toplam tapu harcı geliri ise 60 milyar TL’yi aştı.

- Alım satım arasında kar olması halinde; alınacak vergiyi makul seviyede alırsanız, alınacak gelir vergisi ciddi bir kaynak sağlayacaktır

 

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Sektörünün 2025 Yılından Umutlu Beklentileri Var
İMSAD, İnşaat Malzemeleri Takip Sistemi’nin Geldiği Aşamaları Paylaştı
İnciraltı’ndaki Toprak Sahipleri Büyük Bir Travma Yaşıyor
Hollanda’da Konut Fiyatları Yüzde 11 Arttı
Golden Global 500 Milyon Liralık Kira Sertifikası İhraç Etti