Gaziantep’te İnşaat Sektörü Durma Noktasında!

Arsa fiyatlarının yüksek oluşu, doların önlenemeyen yükselişi ve güvensizlik ortamı Gaziantep’te inşaat sektörünü durma noktasına getirdi.

Arsa fiyatlarının yüksek oluşu, doların önlenemeyen yükselişi ve güvensizlik ortamı Gaziantep’te inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Güven ortamı sağlanmalı ve sektöre destek verecek projeler üretilmeli” dedi.

Gökhan Çeliktürk, Gaziantep’te inşaat sektörünün sıkıntılarının çözülmesindeki en büyük etkenin güven ortamının sağlanması olacağını söyledi. Vatandaşın, konutu yatırım aracı olarak gördüğünün altını çizen Çeliktürk, “İnsanlar yatırım yapmak için konut alıyor. Suriye’de yaşanan iç savaş ve kentimizde güvensizlik ortamını oluşturmak için yapılan algı ne yazık ki sektörümüze büyük zarar verdi. İnsanlar güvenli görmezse yatırım yapmaktan da kaçınıyor. Devlet büyüklerimiz başta olmak üzere, kentin ileri gelenleri güven ortamını sağlamalı ve kentimizin sorunsuz bir kent olduğu yönünde güven vermelidir. Güven sağlanırsa, sektörümüzün önü de açılır” diye konuştu.

SATIŞ YOK, FİYATLAR YÜKSELİYOR

Konut satışlarının talebe göre değişkenlik göstereceğini belirten Çeliktürk, gelen talebe göre fiyatların artması gerektiğini dile getirdi. Çeliktürk, “Ancak şu anda konut satılmıyor ve çok talep yok. Buna rağmen konut fiyatları artıyor. Çünkü girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Arsa fiyatları çok yüksek. Bir de dolar sürekli yükseliyor. İnşaat sektöründe dolara endeksli iş yapılıyor. Dolar yükseldikçe girdi maliyetlerimiz de artıyor. Fiyatlar da sürekli yükseliyor. Ne yazık ki, müteahhitler zararına satış yapıyor. Buna rağmen işler durgun. Bir de etrafımızda yaşanan terör olayları ve iç savaş bizi sıkıntıya soktu. Biran önce Suriye’deki savaşın bitmesini ve güvenli bir ortamın oluşturulmasını bekliyoruz” dedi.

DAR GELİRLİ KONUT ALAMIYOR

Fiyatların aşırı yükselmesinin dar gelirli vatandaşları da büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Çeliktürk, “Bugün asgari ücret alan bir vatandaşımız evini mi geçindirsin, ev mi satın alsın. Kirası, mutfak giderleri, faturaları, çocuklarının masrafları derken ellerinde avuçlarında bir şey kalmıyor. Bu insanlar konut alamıyorlar. Dar gelirlilerin de ev sahibi olabileceği şartlar oluşturulmalı. Belediyelerimiz ve müteahhitlerimiz arsa fiyatlarının çok yüksek olduğunu biliyor. Arsa fiyatları düşürülür ve sektöre destek projeleri üretilirse hem sektörün önü açılır, hem de dar gelirlilere uygun konutlar da üretilir. Biz oda olarak dar gelirlilerin de konut sahibi olmasını çok istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YEREL MÜTEAHHİTLERE İŞ VERİLMELİ

Gökhan Çeliktürk, yerel müteahhit ve mühendislerin de desteklenmesi ve iş verilmesi gerektiğini söyledi. TOKİ’nin konut yapımına girdikten sonra dışarıdan başka müteahhitlerle gelip iş yaptırdığını belirten Çeliktürk, “Gelen müteahhitler de malzemeleri ve inşaat için lazım olan şeyleri Gaziantep’ten alıyordu. Çok düşük fiyatlara ihale aldıkları için ileride sıkıntı yaşıyor ve kentimizde yaptığı alışverişlerin ödemelerini yapamıyorlardı. Bu da kent esnafımızı zora sokuyordu. Bu yüzden ben yerel müteahhitlerle iş yapılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GRİ GÖRÜNTÜDEN KURTULMALIYIZ

Gaziantep’in daha yeşil bir kent olmasını çok arzuladıklarını belirten Çeliktürk, yeşil Gaziantep için projelerin artırılması gerektiğini bildirdi. Çeliktürk, “Bugün kentimize baktığımızda her yer gri görünüyor. Biz oda olarak daha yeşil bir kent istiyoruz. Bu yolda belediyelerimizin imarlaşmasını da yakından takip ediyoruz. Kentimizde yeni yapılanmalar mutlaka yeşil alanları eve donatıları ile yapılmalı. 50 bin konutluk Kuzey Şehir Projesi de bizleri sevindirdi. Orada yeşil alanları bol olmasını umuyoruz. Yeşil alanı ve sosyal donatıları çoğaltırsanız daha yeşil bir kent şansı yakalarsınız” diye konuştu.

GAZİANTEP’İN KONUTLARI KALİTELİ

Çeliktürk, kentimizde yapılan konutların kaliteli olduğunu ve işçiliğinin de iyi olduğunu söyledi. Konutta müteahhit ve teknik eleman seçiminin önemine dikkat çeken Çeliktürk, “Gönül ister ki, tüm müteahhitler teknik eleman olsun. O zaman çok daha kaliteli işler ortaya çıkar. Ancak ülke olarak şu anda buna hazır değiliz. Gerekli alt yapımız da yok. Ancak teknik elemanlardan daha fazla faydalanmalıyız” dedi. 

Emlak Gündemi Haberleri

Kirada TEFE-TÜFE Ayarı Bozuldu!
Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa