Gelir Vergisi Mükellefleri İnternetten de Beyanname Verebilecek

Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Onur Sarıbay, “Kira gelir toplamı yıllık 7 bin TL ve üzerinde olanlar vergi ödemek zorunda. Beyanname için ise vergi dairesine gitmek şart değil, internet üzerinden de başvuru yapmak mümkün” dedi.

Mart ayının gelmesiyle birlikte, gelir vergisi beyanı ve ödemeleri de gündem konusu haline geldi. Kira gelir vergisi ve kira beyannamesi mart ayı içerisinde veriliyor. Mükellefleri bilgilendirmek amacıyla konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye’nin en köklü emlak danışmanlık markası Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Onur Sarıbay, gelir vergisi ödeyecek olan mükellefleri uyardı.

M. Onur Sarıbay “Kira geliri olan her mülk sahibini ilgilendiren gelir vergisi ödemek vatandaşlık görevlerimizden biridir. 1 Ocak 2021 ve 31 Aralık 2021 tarihleri arasında alınan kira gelirlerinin bildirilmesi ve vergisinin ödenmesi gerekiyor. Bu vergilendirme için kira gelir toplamının yıllık 7 bin TL ve üzeri olması şart. Bu bedelin altında gelir elde edenler bu beyanname vermek zorunda değil. Yıllık 7 bin TL üzeri gelir elde eden vatandaşların mülkün bulunduğu vergi dairesine giderek beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Ancak son yıllarda Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden de başvuru yapmak mümkün olabiliyor. Beyannamenin 31 Mart’a kadar verilmesi şartı bulunuyor. Daha sonra bu beyan üzerinden tahakkuk eden vergi bedeli iki taksit halinde mart ve temmuz aylarında ödenebilir” dedi.

Hem ev sahibi, hem kiracı olanlar dikkat

İstisna tutarını aşan konut kira geliri olan ve beyanname vermek zorunda olan kişilerin konutta 7 bin TL’lik istisna avantajları olduğunu hatırlatan Sarıbay, ancak bunun için tüm gelirleri toplamının 190 bin TL’yi geçmemesi gerektiğini söyledi. 2021 kiralarının her ay değişmeden aynı bedel üzerinden yıl boyunca tahsil edildiğinin varsayıldığını hatırlatan Sarıbay “Gayrimenkul sahipleri, beyanname verme sırasında Gelir Vergisi Yasası’nın 89. maddesinde yazılı olan ve ödenecek vergiyi azaltabilecek olan indirimleri de gösterilen sınırlar çerçevesinde vergi hesabına dâhil edebilir. Ayrıca kendi konutunu kiraya verip, kiraya çıkan kişiler beyanname verirken gerçek gider usulünü seçmeleri, aldıkları kiradan ödedikleri kirayı düşerek beyanname vermeleri doğru olacaktır” diye konuştu.

Vergi-Kredi Haberleri

Ziraat Bankası Konut Kredisi Faizlerini Düşürdü
1.49 Faizli Konut Kredisi Verilecek Mi? Resmi Açıklama Geldi!
Konut Kredilerinde Son Durum
Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Taslaktan Çıkarıldı!
3 Milyon TL'lik Konut Kredisinin Geri Ödemesi 11 Milyonu Aştı!