Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Hakan GÜMÜŞ moderatörlüğünde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Adil Hakan AYBER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Akın KISA ve Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ’in konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleşen toplantıda kamunun gayrimenkul alanında dijitalleşmesine ilişkin süreçler tartışıldı.
TKGM Genel Müdür Yardımcısı AYBER, “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tescili yapılan 57 milyon adet parsele ilişkin dijital veriler TAKBİS portalı üzerinden erişime açılmıştır. TAKBİS portalı ile parsel bazında yüzölçümü ve koordinat bilgilerine ulaşılabilmektedir. Sistem GPS uygulaması ile de eşleştirilmiştir.” dedi.
Ayber, sözlerine şöyle devam etti: ‘Tapu senetleri üzerinde yenileme ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Getirilen barkod uygulaması ile gayrimenkul ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir. Artık e-haciz, e-terkin ve e-ipotek gibi birçok işlemin online olarak yapılabilecek. Bu uygulama ile alıcı ve satıcılar güvenli bir ortamda satış işlemini gerçekleştirecek; böylelikle gayrimenkul satışlarında yaşanan güven problemi, dolandırıcılık gibi riskler sona erecektir. Vatandaşların biyometrik imza tanımlamalarının yapılması ve tamamlanması sonucunda ise satışlar yakın bir gelecekte tamamıyla online yapılabilecektir.” dedi.
TAKPAS (Tapu Kadastro Paylaşım Sistemi) protokolü Tapu Kadastro ile Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanmıştır. TAKPAS üzerinden temin edilen tapu ve kadastro verileri, Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi alt yapısı üzerinden Bakanlık, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kurulları ile paylaşılmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Kısa ise konuşmasında bakanlığın dijitalleşme konusunda yaptıklarını şu şekilde özetlemiştir: “Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) ile ulusal coğrafi bilgi sistemini oluşturan bileşenleri bir araya getirip mekansal veriye tek noktadan erişim sağlanması hedeflenmektedir.
ATLAS uygulaması ile bakanlık bünyesinde üretilen coğrafi veriler web üzerinden 2 veya 3 boyutlu olarak sunulmaktadır. Atlas üzerinden 12 milyon çatıların da olduğu şekilde 3 boyutlu olarak paylaşılabilecektir. TÜBİTAK Bilgem tarafından geliştirilmekte olan Akıllı Şehirler ile kent ölçeğinde hizmetlerin etkin olarak yerine getirilmesi ve sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Ayrıca kentsel altyapıların ve kaynakların yönetiminde ve vatandaşların bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarının etkin ve verimli bir şekilde karşılanmasında akıllı şehirler sistemi önemli bir rol oynayacaktır.” diyerek son gelişmeleri paylaştı.
Gayrimenkul ile ilgili olarak Avrupa’da yapılan dijital çalışmaları sunan Prof. Dr. Harun TANRIVERMİŞ, İngiltere’de oluşturulan değer haritaları ile gayrimenkul piyasasındaki değer değişikliklerinin rahatlıkla takip edilerek gelecek kestirimlerinin yapıldığını belirtmiştir. Değer haritalarının değer tespiti için değil, kentin gelişimini takip etmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
Değerleme mesleğinin ülkemizde oldukça kısıtlı bir alana sıkışıp kaldığının altını çizen Harun TANRIVERMİŞ, gayrimenkul borsası, gayrimenkul fonları gibi araçlar ile gayrimenkul finansmanının önümüzdeki yıllarda daha çok önem kazanacağını ifade etti.