GİSP, “Metaverse ve Gayrimenkul” Konusunu Masaya Yatırdı

Gayrimenkul alanında inovatif çalışmalar yapan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) “METAVERSE ve Gayrimenkul” başlığı altında son dönemin en ilgi çeken konusunu masaya yatırdı.

GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan GÜMÜŞ’ün moderatörlüğünde, fütürist ve girişimci Alphan MANAS’ın geleceğe ilişkin öngörülerini paylaştığı, Roofstacks CEO’su Burak SOYLU’nun, YouthHolding Kurucusu Emrah KAYA’nın ve YellowX Kurucu Ortağı Ozan SÖNMEZ’in sunumlar yaptığı toplantıda katılımcılar METAVERSE kavramının gayrimenkul sektörü ile ilişkisini tartıştı. Ayrıca NFT, Avatar, Blockchain, Web 3.0, İkinci Deri (Second Skin), teleport (ışınlanma) gibi kavramlar dünyayla eş zamanlı olarak GİSP tarafından tartışmaya açıldı.    

Kullanıcı deneyiminin gelişmesiyle birlikte toplumun arttırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) kavramlarına ve sanal dünyaya beklenenden daha hızlı adapte olacağına dikkat çeken Alphan MANAS, önümüzdeki 3 yıl içerisinde günlük hayat rutinimizin büyük oranda değişeceğini, iş toplantılarının artık Metaverse’te yapılacağını belirtti. Diğer taraftan Emrah Kaya Web 3.0 teknolojisi üzerinden veri analizinin kritik öneminden bahsederken hayatımızın her alanında yer almaya başlayan dijital asistanların “Davranışsal Veri”yi, nasıl analiz ettiğini ve teknoloji firmaları için bu verinin ne kadar önemli olduğunu açıkladı.

Roofstacks CEO’su Burak SOYLU ise bir METAVERSE geliştiricisi olarak “Beyoğlu ve Harput Zaman Kapıları” projesi ile dünyanın ilk sanal şehirlerini yaklaşık 4 yıl önce inşa etmeye başladıklarını belirtti.  Buna ek olarak blockchain teknolojisi ile birlikte Metaverse dünyasında gayrimenkul yatırımı yapmanın mümkün olduğundan bahsederken bu yatırımı yapmak için fazla geç kalınmaması gerektiğinin de altını çizdi. Soylu, parekende alanında hizmet veren birçok kurumsal markanın Metaverse dünyasında yer almak üzere sanal mağazalar tasarlattığını ve bu pazarın 2030 yılında 50 Milyar Euro’luk bir hacme ulaşacağından bahsetti.  

Ozan SÖNMEZ, Metaverse’ün neden bir anda bu kadar önemli hale geldiğini dünya çapındaki örneklerle açıkladığı sunumunda ise, pandemi etkisiyle birlikte hızla değişen yaşam ve çalışma anlayışı, alışveriş trendleri gibi günlük yaşam rutinlerinin Metaverse kavramının benimsenmesine olumlu katkı yaptığını anlattı. Ayrıca, mevcut dünyada 24 ay süren bir gayrimenkul  projesinin Metaverse’te 4 saatlik bir çalışmayla Onbinde bir maliyetle tamamlanabildiğini ve çok daha yüksek karla satılabildiğini detaylarıyla anlattı.  

Yakın zamanda Sandbox’da 650.000$, Decentraland’da ise 2.400.000$ bedelle yapılan sanal arsa yatırımları Metaverse üzerindeki gayrimenkul piyasasının nerelere gidebileceğine dair fikir veriyor. Bugün sanal arsa ve NFT satışları ile 32 Milyar dolarlık işlem hacmine ulaşan Decentraland gibi Metaverse ortamları sadece yeni bir yatırım alanı değil, aynı zamanda mimarlar, iç mimarlar ve tasarımcılar için de yeni bir çalışma alanı oluşturuyor.

GİSP Başkanı Hakan Gümüş, Sanal Gerçeklik gözlüklerinin gelişmesiyle görme ve duyma; ikinci deri teknolojisiyle birlikte hissetme; yeni çalışmalarla koku ve tat duygularının da eklenmesiyle ‘Gerçeklik’ algımızın değişeceğinden bahisle yakın zamanda dünya nüfusununu ¼’ünün METAVERSE’de yer alacağını belirtti. METAVERSE’teki gayrimenkul hareketlerinin şu anda başlangıç seviyesinde olduğunu ve buraya hızlı konumlananların kar elde edeceğinden bahsetti. Gümüş, son olarak GİSP’in METAVERSE konusunda öncü çalışmalar yapmaya devam edeceğini de ekledi.  

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor