Gökhan Çeliktürk: Kentsel Dönüşüm Amacına Aykırı Yapılıyor!

İnşaat sektörünün önündeki en büyük engelin yüksek arsa fiyatlarının olduğuna dikkat çeken İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, kentsel dönüşümün ise asıl amacına aykırı yapıldığına işaret ederek, “Böyle devam edersek bir 20 sene sonra tekrar bir

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar, kent trafiği, dövizdeki yükseliş ve kentsel dönüşüm projesi hakkında Referans gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

İnşaat sektörünün önündeki en büyük engelin yüksek arsa fiyatlarının olduğuna dikkat çeken Çeliktürk, kentsel dönüşümün ise asıl amacına aykırı yapıldığına işaret ederek, “Böyle devam edersek bir 20 sene sonra tekrar bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız olacak.” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Referans gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar, kent trafiği, dövizdeki yükseliş ve kentsel dönüşüm projesini Referans’adeğerlendiren Çeliktürk, Gaziantep’te inşaat sektörünün önündeki en büyük engelin yüksek arsa fiyatlarının olduğunu söyledi.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ YÜZDE 20’LİK FARK OLUŞTURDU                                       

Dolardaki yükselişin inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Şuanda müteahhitlik sektöründe bir dar boğaz oldu. Önceleri seçim ekonomisi vardı. Bu sene özel olarak Suriye meselesi eklendi, bir de dolar,  kur farkı eklendi. Müteahhitlik sektöründe önümüzdeki süreçte maliyetler müthiş şekilde artacak. Bu da vatandaşın konut ihtiyacını karşılamasını biraz daha zorlaştıracak. Dövizdeki artış son bir ayda demirde yüzde 20’lik bir fark oluşturdu.  Şimdi müteahhitlere sorarsanız,  müteahhitlik karı şuanda yüzde 20lere kadar düştü. Müteahhitlerin,  şuan da kar marjları minimum seviyeye inmiş durumda. Banka Kredileri ile müteahhitlik yapan insanları bir düşünün;  hem bir kredi yükü var hem de demire, betona, petrole zam geliyor. Dolarda ki her yükseliş vatandaşın hayatının her alanına zam olarak geri dönüyor.  Aynısı müteahhit için de geçerli. O yüzden maliyetlerde ki yüzde 20’lik artış müteahhidin karını öldürüyor. Dolardaki bu artış önümüzdeki yıllarda konut fiyatlarında ekstradan maliyet artışı getireceğini düşünüyorum.  ” ifadelerini kullandı.

ARSA FİYATLARI KESİNLİKLE DÜŞÜRÜLMELİ

Gaziantep’te inşaat sektörünün önündeki en büyük engelin arsa fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Çeliktürk,  “Sanayicilerimiz bankalardan kredi çekip arsa alıp satılar.  Gaziantep’te yapay bir piyasa oluştu ondan sonra hükümetimiz bunu gördü ve arsa satışları ile ilgili yasaya bir madde ekledi. Şuanda imarsız bölgeler için sıfırlandı. Tabi imarsız bölgede fiyatlar artınca imarlı bölgede de dolayısıyla fiyatlar arttı. Arsa fiyatlarını Gaziantep’te kesinlikle düşürmemiz gerekiyor.  Banka konut faizleri düştü; tabi istediğimiz kadar değil ama düştü.”  diye konuştu.

“BUNUN ARTISI DEVLETE ÇOK DAHA HIZLI OLUR”

Çeliktürk, “Tapu harçlarının yüzde 4’lerden daha aşağıya çekilmesi gerekiyor. Bu alım satımlardaki harçları yüzde 1’e kadar çekilmesi gerekiyor.  Bunun bize artısı ne olacak tapu rayiç bedelleri üzerinden satış yapılıyor şuan. Eğer bu harç fiyatları düşerse herkes gerçek bedelleri gösterecek. Vatandaş gerçek bedelleri gösterdiği taktirde belediyeler de gerçek bedeller üzerinden emlak vergisi ve arsa vergisi alacaktır.  Bunun artısı devlete çok daha hızlı olur. Çünkü insanlar 500 bin TL’lik evi 100 bin TL ye gösteriyor.”dedi.

İŞSİZLİK ORANI ÇOK ARTTI

Genç mühendislerin iş bulamadıklarını dillendiren Çeliktürk, “Üyelerimizin sorunları genç üyelerimiz iş bulamıyor. Ben gençleri çok önemsiyorum, onlara yoğunlaşmış durumdayım.  Sonuçta okumuş bir kesim var.  Bu kesimin ülke ekonomisine kazandırılmaları için iş bulmaları lazım.  İş bulmaları için yatırım yapılması gerekiyor.  Devletin; yol, alt yapı veya özel sektörde inşaat yatırımı yapması gerekiyor. Bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de işsizlik oranı çok arttı. Biz oda olarak elimizden geldiği kadar yeni mühendisleri eğitiyoruz. Sektöre oryante etmeye çalışıyoruz. Ayda en az iki kere seminer düzenliyoruz.  Boşta duran iş gücünü bir şekilde pozitif bir hale getirmeye çalışıyoruz.”ifadelerini kulandı.

KÜLTÜRE UYGUN KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Türkiye’de kentsel dönüşümün asıl amacına aykırı yapıldığını işaret eden Çeliktürk, “Böyle devam edersek bir 20 sene sonra tekrar bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız olacak.” dedi.  Çeliktürk, “Kentsel dönüşümün mantığı çok doğru.  Eski yapıları kontrollü bir şekilde devlet eliyle veya özel sektör eliyle yıkıp yerine ada bazında geniş caddeli, parklı, depreme dayanıklı bina yapmaktır. Ana mantığı budur. Sadece Gaziantep’te değil Türkiye’de bu mantıkla çok fazla ilerlemiyor tabi ki. Arsa fiyatları çok fazla olduğu için bu iki katlı yapılarda denetimsiz yapılan yapılarda yaşayan insanları alıp 2+1, 60-70 metrekare daireye koyarsak insanlar mutsuz olurlar. Bizim kültürümüze uygun kentsel dönüşüm binaları yapmamız gerekiyor.  Bir  TOKİ  binasında 80 daire var. Her dairede üç kişi yaşasa 250-300 kişi demek oluyor. Bir köy nüfusu. Üç katlı bir bina düşünün altında dükkan ilk katta kendi oturuyor ikinci ve üçüncü katta çocukları oturuyor. Bu yapıdaki bir aileye 100 metre kare ev verip mevcut yerini alırsanız. Bu kentsel dönüşüm mantıklı olmaz tabi ki. Böyle devam edersek bir 20 sene sonra tekrar bir kentsel dönüşüme ihtiyacımız olacak. Bu TOKİ binalarını dönüştürmemiz gerekecek. Tamamen tek tip projeler, altta otopark yok, sosyal donatı alanı çok az ve kalitesiz.” şeklinde konuştu.

BİSİKLET YOLLARI MUHAKKAK AÇILMALI

Gaziantep’te ulaşım kültürünün değiştirilmesi gerektiğini söylen Çeliktürk, “Bir evde iki tane araba var. Gaziantep’te özellikle gençler bisiklete çok hevesliler. Bu bisiklet yollarını muhakkak açmamız gerekiyor. Gençler eğer bisiklete alışırlarsa bisiklet kültürünü edinirlerse bir 10-15 sene sonra Gaziantep’te yolları genişletmeden sola dönüş yasakları koymadan trafiğimiz rahatlayacaktır.” diye konuştu. 

YENİ NESİL OKUL PROJESİ

Çeliktürk, “Şuanda Gaziantep’te yeni nesil okul projeleri yapılıyor.  Binanın taşıyıcı sisteminden tutun beton kalitesine her şeyi belirleniyor. Gerçekten Türkiye’ye örnek bir projeyi  Gaziantep’te yapıyoruz şuanda bütün odalar; Mimarlar, Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri odası, İnşaat Mühendisleri Odası birleştik ve  orada konsept bir kimlik oluşturduk.  Vali beyi bu konuda tebrik ediyorum zor bir şeyi gerçekleştiriyor. “ dedi.

DEPREM ŞARTNAMESİ YENİDEN YAZILIYOR

Gaziantep’te ve Türkiye’de bir deprem şartnamesi yeniden yazıldığını ifade eden Çeliktürk, “Her geçen gün Gaziantep’in depremselliği değişiyor. 10 sene önce okul da olsa ev de olsa işyeri de olsa yapılan projeler şimdiki şartlara göre kurtarmıyor. O yüzden önümüzde ki süreçlerde Gaziantep’te statik açıdan bir kentsel dönüşüm olması gerekiyor. Kavaklık bölgesi bundan 40 sene önce yapıldı. 40 sene önceki beton, demir kalitesi ile günümüzde ki aynı değil. Genel olarak 40 sene önce yapılan betonarme binaların sağlıklı ömrünü tükettiğini düşünüyorum. " şeklinde konuştu.

USTALARIN DA BİR BELGESİ OLMASI ŞART

İnşaat sektöründe kaliteyi yükseltmek için inşaat ustalarına mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini söyleyen Çeliktürk,  “Mesleki yeterlilik belgesi önümüzdeki süreçte Gaziantep’teki inşaatlardaki kaliteyi arttıracağını düşünüyorum.  Bu belge Avrupa Birliği standartlarında. Belgesiz işçi çalıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl bir mühendisin, mimarın, avukatın bir diploması varsa inşaat sektöründeki ustanın da bir belgesi olması gerekiyor. Bu konuda Gaziantep’te bunu yapan ilk kurumuz ve 40 ustamıza belge verdik. Buna akredite olmuş kuruluşları Gaziantep’e getiriyoruz. Ustalara sorduğumuzda Gaziantep’te yapacak yer yok diyorlardı. Şuan ikincisini yapacağız 100 kişilik bir usta portföyümüz oluştu. Bizim amacımız ustaların bu belgeyi alıp mesleki yeterlilik kazandırmak.“ ifadelerini kullandı.

“GAZİANTEP GÜVENİLİR OLMAYAN BİR ŞEHİR DEĞİL”

Gaziantep’in güvenli bir şehir olduğunu her platformda ifade ettiklerini vurgulayan Çeliktürk, “Gaziantep şube olarak önümüzdeki sene ulusal çelik sempozyumunu Gaziantep’te yapacağız.  Hem yurt içinden hem de yurt dışından hocalarımızı Gaziantep’e getireceğiz.  Gaziantep güvenilir olmayan bir şehir değil. Ara sıra eylemler oluyor. Ancak Gaziantep uygarlığın başkenti gibi. Bütün kültürlerin birleştiği, hoşgörünün hâkim olduğu bir şehir. Gaziantep’i karıştırmak istiyorlar biz de elimizden geldiği kadar insanları Gaziantep’e getirip burada bir sıkıntı olmadığını göstermeye çalışıyoruz.” diye konuştu. 

Gaziantep Referans

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!