Gölcük Denizevler'de Kentsel Dönüşüm Başladı

Yaklaşık 60 milyon liralık yatırım değeriyle hayata geçirilen gölcük Denizevler kentsel dönüşüm projesinin temeli başbakan Binali Yıldırım tarafından atıldı. TOKİ ve Gölcük Belediyesi tarafından yürütülen projede konutlarının 2019 yılının başlarında hak s

Başbakan Binali Yıldırım, Gölcük Denizevler Kentsel  Dönüşüm Projesi'nin toplam maliyetinin yaklaşık 70 milyon lira olduğunu  belirterek, "600 günde tamamlanmış olacak. 2019'un başında evler hak sahipleriyle  buluşmuş olacak. Bugün, temelini atacağımız ilk 541 konutun içinde olduğu bu  bölgede 4 bin 600'ün üzerinde yeni konut yapımı da devam ediyor. Bunları da kısa  sürede tamamlamış olacağız." dedi. 
 
Yıldırım, Gölcük Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma  Töreni'nde yaptığı konuşmada, projenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve  Gölcük Belediyesi'nin müşterek geliştirdikleri bir çalışma olduğunu vurgulayarak,  bunun Gölcük'te yarınlara devredilmesinin en büyük arzuları olduğunu söyledi.
 
Denizevler Mahallesi'nin 200 dönümlük arazisinde kamulaştırma  işlemlerini belediyenin uzun uğraşlardan sonra tamamladığını belirten Yıldırım,  şimdi de TOKİ ile iş birliği yapılarak, Sivritepe Mahallesi'nde 541 ev, 14 dükkan  ve bir camiden oluşan projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
 
Başbakan Yıldırım, projenin toplam maliyetinin yaklaşık 70 milyon lira  olduğunu dile getirerek, "600 günde tamamlanmış olacak. 2019'un başında evler hak  sahipleriyle buluşmuş olacak. Bugün, temelini atacağımız ilk 541 konutun içinde  olduğu bu bölgede 4 bin 600'ün üzerinde yeni konut yapımı da devam ediyor.  Bunları da kısa sürede tamamlamış olacağız. Acı bir tecrübe yaşadık. İnsanların,  vatandaşlarımızın depremden ziyade kalitesiz yapılar ölümüne vesile oldu. Biz de  hükümet olarak bundan ders çıkararak bu işin üstüne gittik ve Kentsel Dönüşüm  Kanununu 2012'de hayata geçirdik. Ancak uygulamada gördük ki bu yeterli değil,  bazı değişiklikler gerekiyor. Bu değişiklikleri de önümüzdeki günlerde  gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.
 
"28 bin konut inşa ederek yeniden bir Van yaptık"
 
Amaçlarının tehlike ve afet riski altında bulunan alanların  dönüştürülmesi ve daha sağlıklı yapıların hayata geçirilmesi olduğunu ifade  ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu konuda yapı denetim uygulamasını da 19 vilayetimizden, 81  vilayetimize yaygınlaştırdık. Çünkü birinci işimiz insanımızın can güvenliğidir.  Biz iktidara gelirken ne dedik, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Bu bizim  prensibimiz değil, bu üç kıtada 6 asırdan fazla hükümranlığı olan Osmanlının  prensibidir. Depremden canı yanmış, bedel ödemiş bir ülke olarak, gelecekteki  tehlikelere karşı tedbirli olmak mecburiyetindeyiz. Bu inanç ve kararlılıkla  şehirlerimizi afete hazır hale getirmek için özel sektör, ilgili  bakanlıklarımızla el ele çalışıyoruz. Bugün temelini atacağımız bu dönüşüm  projesi daha sağlam bir Gölcük için önemli bir proje. Vatandaşlarımız aileleriyle  deprem kurallarına uygun, güvenli evler içinde yaşama hakkına sahip olacaktır.   Şimdiden bu binalara yerleşecek vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu ömürler  diliyorum."
 
Başbakan Yıldırım, 1999 depreminde vatandaşının imdadına yetişemeyen,  çadır bile temin edemeyen bir idare olduğunu hatırlatarak, "Bu dehşeti gören  herkes, 'kıyamet bu besbelli' dedi. Van'da da deprem oldu gördünüz, aynı gün  saatler içerisinde Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bakanlarımızla deprem  bölgesindeydik ve bir yıl içerisinde 28 bin konut inşa ederek yeniden bir Van  yaptık. Yaraları sardık, depremin kalıcı etkilerini ortadan kaldırdık. Aktif fay  hatları üzerinde bulunan bir ülkemiz var, onun için deprem ne zaman gelecek diye  hesap yapmak yerine depreme hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye, vatandaşlarına  deprem uzatmaktan aciz olan bir anlayıştan bugün depreme öncesinden hazırlık  yapan bir yönetime ulaştı. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak  üzere hükümet olarak, birlikte vatandaşımızın geleceği için mutluluğu için var  gücümüzle çalışıyoruz. Bu azmimiz ve çabamızı yavaşlatmak isteyenler birçok  asılsız söylentiler yayarak fitne çıkarmanın gayreti içerisindeler. Bakın  geçtiğimiz yıllarda ne dediler; 'SEKA kapanacak, bütün işçiler sokağa atılacak.  SEKA arazisi İstanbullulara peşkeş çekilecek.' Biz ne dedik: 'Bunların hepsi  külliyen yalan.' Tek bir işçimiz işsiz kalmadı. SEKA'yı da Kocaeli'nin en güzel  parkı, yeşil alanı haline getirdik." ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Binali Yıldırım, "Kocaeli'de bugüne kadar  deprem riski altında 2 binin üzerinde konut yıkıldı. Kaçak binalara asla müsamaha  gösterilmiyor ve bugüne kadar deprem dönüşümü amacıyla 21 bin konut inşa edildi,  hak sahiplerine teslim edildi. Dar, dik, itfaiye araçlarının ambulansların dahi  giremediği sokaklar istimlak edilerek, kamulaştırılarak, çok güzel caddeler ve  yollar inşa edildi." dedi. 
 
Yıldırım, Gölcük Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma  Töreni'nde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin 15 yılda çok değiştiğini söyledi.
 
Suyu, denizi, körfezi masmavi olan bir Kocaeli'nin var olduğunu  vurgulayan Yıldırım, "İbrahim Başkan'ın yönetiminde Allah'a şükür yemyeşil bir  Kocaeli var. Belediye, 4,5 milyar lira borç devraldı, borçları ödedi. Bununla da  kalmadı. Kocaeli'ye belediyemizle birlikte 20 milyarın üzerinde yatırım yaptık.  Helal hoş olsun. Kocaeli daha fazlasına layık." diye konuştu.
 
Çarpık kentleşme örneklerinden, bugün şehrin imarlı yapılanmasına  yönelik çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını anlatan Yıldırım, şunları  kaydetti:
 
"Kocaeli'nin köylerine kadar doğal gaz gitti mi? Mega yatırım  projeleri Kocaeli'ye kazandırıldı mı? İlçeler ile şehir arasında alt yapı  farklılıkları ortadan kaldırıldı mı? İşte Kocaeli'nin, işte sizin hak ettiğiniz  bu. Kocaeli sadece Türkiye'nin değil uluslararası alanda da önemli bir şehrimiz.  Kocaeli, Türkiye'nin üreten, alın terine, akıl terine katkı sağlayan, ihracatta,  ticarette, denizcilikte önemli bir şehrimiz. Bu yönüyle göğsümüzü kabartan  şehrimiz. Biz geleceğe yatırım yaparken bir yandan da geçmişten gelen sıkıntıları  çöze çöze geliyoruz. 99 depreminin yaralarını da göreve gelir gelmez sarmaya  başladık. Bu Kocaeli neler yaşadı, neler? Siz, ne zorluklarla uğraştınız? Bunun  hepsini biliyoruz. Sizleri kaderine terk edenler bunu bilmez.
 
Depremde 17 bin 480 vatan evladını kaybettik. 23 bin 781 vatandaşımız  yaralandı. 281 binin üzerinde konut, 43 bin iş yeri hasar gördü. Yaklaşık 16  milyon nüfus depremden öyle ya da böyle etkilendi, zarar gördü. Bu felaketi  kadın, yaşlı, genç bütün Gölcük yaşadı. Bütün Türkiye, buna şahit oldu. Şimdi o  halde görevimiz daha sağlam şehirler inşa etmek. Bir daha acıların yaşanmasının  önünü geçmek. Kocaeli'de bugüne kadar deprem riski altında 2 binin üzerinde konut  yıkıldı. Kaçak binalara asla müsamaha gösterilmiyor ve bugüne kadar deprem  dönüşümü amacıyla 21 bin konut inşa edildi, hak sahiplerine teslim edildi. Dar,  dik, itfaiye araçlarının ambulansların dahi giremediği sokaklar istimlak  edilerek, kamulaştırılarak, çok güzel caddeler ve yollar inşa edildi. Şimdi de  Gölcük üzerinde bu 75 dönümlük arazide 541 konutun yapımına başlıyoruz."
 
"Şehirlerimizi, çevre bilinciyle kurmak çok önemli"
 
Türkiye'nin AK Parti ile birlikte yaşadığı dönüşümün sadece ekonomide,  siyasette değil aynı zamanda şehircilikte de gerçekleştiğine dikkati çeken  Yıldırım, "Şehirlerimizi güzelleştiriyoruz, standardını yükseltiyoruz. Diğer  yandan da afetlere, depremlere dayanıklı şehirler inşa ederken şehirlerimizi daha  da yaşanabilir hale getiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla söylediği  bir şey var: 'Artık dikey mimariyi değil yatay mimariyi geliştireceğiz.' Kazık  gibi binaları göğün tepesine doğru çıkarmaya lüzum yok. Allah'a şükür çok güzel  bir arazimiz var. Daha az katlı, daha fazla yeşil alanı olan, daha yaşanabilir  bir projeyle konut yapımlarına öncelik veriyoruz, önem veriyoruz. Yollar,  kanalizasyonlar, yeşillik alanlar konusunda proje geliştiricilerin ve  belediyelerimizin çok daha hassas olmasına azami özen gösteriyoruz.  Şehirlerimizi, çevre bilinciyle kurmak çok önemli. Bir deprem anında, afet anında  yatay yapılaşma varsa orada can kaybı, mal kaybı çok daha az oluyor. Bunu o  zamanda gördük." ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına şu sözlerle son verdi:
 
"Türkiye'nin her yerinde açılışlar yapıyoruz, temel atmalar  gerçekleştiriyoruz ama geçmişte Marmara Depremi'nin merkez üssü biliyorsunuz  nereydi? Gölcük'tü. Gölcük'ün bu bakımdan gönlümüzde müstesna bir yeri var.  İnşallah bu temel atma töreni sonrasında, bu konutların tesliminde de beraber  oluruz. Açılışını inşallah birlikte gerçekleştiririz. Bu vesileyle projenin  gerçekleştirilmesine emeği olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı, Toplu Konut  İdaremizi ve Gölcük Belediyemizi tebrik ediyorum. Bu sıcak yuvada oturacak  ailelere bir kez daha bereketli, hayırlı ömürler diliyorum. 18 yıl önce  yaşadığımız bu felakette hayatın kaybeden bütün vatandaşlarımıza bir kez daha  Allah'tan rahmet diliyor, yaralılara hayırlı ve uzun ömürler diliyorum. Bu duygu  ve düşüncelerle yapılan bu hizmetin Gölcük'ümüze, Gölcük'te, Denizevler'de  yaşayan hak sahiplerine hayırlı, uğurlu olmasını duyuyor, hepinizi sevgi ve  saygıyla selamlıyor, Allah'a emanet olun kardeşlerim. Sağ olun, var olun."
 
Konuşmaların ardından, butona basılarak konutların temeli atıldı.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!