Hafriyatçılar 15-20 Bin TL maaşla İş Garantili Eğitim Programı Başlatıyor

Ege Hafriyatçılar Kooperatifi Başkanı Bekir Arduçlu, sektörün personel sorununu çözmek için İZTO, İzmir Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği içerisinde, 15-20 bin lira maaşla, iş garantili eğitim kursu başlatacaklarını söyledi.

1985 yılında Sivas’ta kurulan 1990 yılında merkezini İzmir’e taşıyan HSM İnşaat’ın 2007 yılından beri ikinci kuşak olarak yöneticiliğini yapan Bekir Arduçlu sektörün sorunlarına çözüm üretmek için degirişimlerde bulunuyor. Ege Hafriyatçılar Kooperatif Başkanlığı ve İzmir Ticaret Odası meclis üyeliği görevlerini de yürüten Bekir Arduçlu, sektörde kalifiyeli personel açığına vurgu yaptı.

Arduçlu, İzmir’de 2.500’e yakın iş aracı olduğunu ve bu araçların yüzde 30’unun personel eksikliğinden dolayı boşta kaldığını söyledi. İşsizliğin bu kadar fazla olduğu bir dönemde kendilerinin çalışacak personel bulamadıklarını ve bu yüzden bir kurs açmayı hedeflediklerini belirten Arduçlu, şunları söyledi: İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Valiliği, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile bunun yolunu açmaya çalışıyoruz. Bir girişim yaptık.  İş makineleri operatörlerinin ehliyet ücretlerinin bir kısmını biz karşılayacağız. Biz sektör temsilcileri olarak ilk dönemde 200 kişi alım garantisi veriyoruz. Bu konuda İzmir’de ilk girişimi biz yapıyoruz. Türkiye genelinde bu sektördeki personel sorunu azaltılsın, Türkiye’deki işsizlik oranlarında da hatırı sayılır bir düşüş yaşanacaktır. Sektörün imkanları oldukça fazla. Bu sektörde çalışan kişiler en az 15-20 bin lira maaş alıyor. Burada ehliyet yaşı sorununa değinmek istiyorum. Ağır vasıta ehliyetinin yaşı 24’e çıkarıldı. 18 yaşında birisine oy hakkı, evlilik hakkı gibi haklar veriliyor. Ama ağır vasıta ehliyeti 24’te veriliyor. Biz bunun 20 yaşa düşmesini istiyoruz. Bu yaş düşerse bu kişiler işe daha erken atılarak tecrübe kazanacak.”

Kadınlar sektörde yer almalı

Sektörde kadınların da yer almasını istediklerini ifade eden Arduçlu, “Aslında kadınlar tarafından sevilen bir meslek. Avrupa’ya baktığımız zaman çok sayıda kadın iş operatörü bulunduğunu görüyoruz. İZBETON’da iş operatörü kadınlarımız var. ESHOT’ta görevli şoför kadınlarımız var. Kadınlarımıza sektörümüzü sevdirmek istiyoruz. Bizim sektör bitmeyecek bir sektör. Her yetırımın başında ve sonunda biz varız. Bir fabrika yapılacaksa da yıkılacaksa da biz varız” dedi.

Moloz döküm yeri yok

İzmir’de moloz döküm yeri sıkıntısına dikkat çeken Arduçlu, “Bu durum sadece bizleri değil bizimle çalışan paydaşlarımızı da zorluyor. Çünkü fiyat teklifi verirken molozu nereye dökeceğimize bakıyoruz. Örneğin 4 blokluk bir siteden 20 bin metreküp hafriyat çıkabiliyor. Bu 250-300 kamyonluk hafriyata denk geliyor. 100 bin metreküp hafriyatın döküm yeri yakınlığı ve uzaklığı arasında metreküpte 30 lira fark olur. 100 bin metreküpte 3 milyon lira gibi bir rakam ortaya çıkar. İnşaat firması bu maliyeti daire fiyatına yansıtıyor.  Bunun için döküm yerlerinin bir an önce İzmir Büyükşehir tarafından belirlenmesi gerekiyor.  Daha sonra bu yerlere geri dönüşüm tesisleri kurulmalı. Bunlar yapılırsa maliyetler düşmüş olur ve alım gücünü de etkiler. Yoksa bu sektör durma noktasına gelir” ifadelerini kullandı.

Hafriyatçılar yıkım belgesi almak için 20 milyon lira borçlandı

Çıkan yeni yıkım yönetmeliği ile ilgili yaşadıkları sorunlara değinen Arduçlu şunları söyledi: “Yıkım yönetmeliğinin gerekliliklerini yerine getirebilmek için her birimiz yaklaşık 20’şer milyon lira borçlandık. Yıkım sırasında çıkan tozu düşürsün diye bir makine almamız istendi. Ama baktık bu aracın hiçbir faydası yok. Değeri ise 550 bin lira. İtiraz edince farklı bir makineyi alın dediler ve 85 bin liraya onu aldık. Sonra yazı geldi ve tekrardan ‘550 binlik makine alınsın’ dendi. O 85 bine aldığımız makineler çöp oldu. Şimdi 550 bine aldığımız makineye bakıyoruz. Çok hassas ve küçük bir makine. Anında kırılabilir veya bir hırsız götürebilir. Sonuç olarak hiçbirimizin işine yaramayacak. Bütün firmalar satın alsa yaklaşık 35 milyon lira tutuyor.  Bu para boşa harcanan paradır. Bu parayla İzmir’de bir yatırım yapılsa 100 kişiye istihdam sağlar. Bu yönetmelik geri alınmazsa eylem yapacağız. Çünkü bu para çöpe atılacak bir paradır. Bizim de çöpe atacak bir paramız yok.”

Emlak Gündemi Haberleri

Nef Arsa, 33’üncü Ofisini Mersin’e Açtı
Konuta Erişim Her Geçen Gün Daha Zor Hale Gelecek
Kamukent Çiğli Yapı Kooperatifi İlk Projesine Çiğli Yakakent’te Başlayacak
Almanya’da 1 Daireyi 5’e Bölüp Kiralayan Emlak Şirketine Yargı Freni
Yapay Zekaya Göre Konut Almak İçin Uygun Zamanda Mıyız?