Haliç Doldurularak Eğitim Ve Sosyal Kültürel Tesis Yapılacak!

Haliç’in doldurulmasıyla oluşturulacak alan üzerine meslek lisesi ve kültür merkezi hayata geçirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Üstyapı Projeler Müdürlüğü, Haliç kıyısındaki Sütlüce Parkı ile karşısında yer alan, Osmanlı barut ve cephane depolarına ait kalıntıların bulunduğu alanın 9 bin metrekarelik bölümünde, mesleki ve teknik lise ile sosyal kültürel tesis projesi geliştirdi.

Bir bölümü İBB’nin, bir bölümü de özel şahıs mülkiyetinde görülen arazi üzerinde gerçekleştirilecek projeye, karşılıklı iki parselin arasından geçen İmrahor Caddesi de dahil edildi.

SIVILAŞMA, TAŞKIN RİSKİ

Hazırlanan plana ilişkin görüş bildiren Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ise, proje alanındaki sıvılaşma ve taşkın riskine şöyle dikkat çekti:

“Dolgu kalınlığı 3 metreden fazla. Yüksek yeraltı su seviyesi, deniz suyu girişimi olan bu alanlarda oturma, taşıma gücü, sıvılaşma, şişme vb. mühendislik sorunlarıyla karşılaşılabileceği tespit edilmiş olup bu sorunlar ayrıntılı irdelenmeli ve gerekli zemin iyileştirme yöntemleri belirlenmeli. Yapılan sondajlarda 1.5-3.0 metre arası değişen derinliklerde yeraltı su seviyeleri belirlendi. Ayrıca alan Kağıthane (Cendere Deresi) yakınında ve taşkın risk alanı sınırında yer almakta olup detaylı hesaplama-analizler yapılmalı.”

NELER OLACAK

Plan değişikliğine göre Haliç kıyısındaki araziye ticaret lisesi, kız meslek lisesi, pratik sanat okulu, fen lisesi, otelcilik meslek lisesi, öğretmen lisesi, güzel sanatlar lisesi, imam hatip lisesi, polis koleji gibi mesleki ve teknik eğitim tesisler yapılabilecek. 1. Derece Kültür Varlığı olarak tescilli Osmanlı barut ve cephane depolarının yer aldığı parsele de kütüphane, halk eğitim merkezi, sergi salonu, sanat galerisi, müze, konser, konferans, kongre salonları fonksiyonları verildi.

İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün henüz görüş bildirmediği plan değişikliği teklifi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Eğitim Komisyonu’nun olumlu görüşü doğrultusunda, CHP’lilerin muhalefetine karşın kabul edildi. CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu da sıvılaşma riski yüksek bir alana okul yapılmasını eleştirip, “Haliç kıyıları fazla yapılaşmadan temizlenip halkın kullanımına açılırken, rekreasyon alanları farklı amaçlarla yeniden kullanılıp, yolu da alıp, üzerine yapı yapmaya kalkıyorsunuz. Üst üste yanlışlar yapılıyor” diye konuştu.

AK Partili İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler eleştirilere “Dolgu alanı olabilir ama eğitim tesislerini destekleyici bir proje olduğu için uygun gördük” yanıtını verdi.

Sektörel Haberleri

İnşaat Mühendisleri Odası: Kartalkaya Yangınında Ciddi Zafiyetler Var
Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi