Ayda 40 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 7,5 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı Mart 2021 emlak verilerini yayınladı.
Mart ayı TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 111 bin 241 olurken, 2021 yılında satışlar ilk kez 100 bin bandının üzerine çıktı. Yabancıya satış ise döviz kurundaki artışla birlikte Mart ayında geçen yıla göre yüzde 40 arttı.
Emlakjet verilerine göre kullanıcıların büyük çoğunluğu satılık konut aramaya devam ederken, kiralık aramalarda aydan aya sayıca arttı. Mart ayında konut arayanların yüzde 60’ı satılık yüzde 40’ı ise kiralık konut aramaları gerçekleştirirken, Türkiye’de en çok konut araması yapılan 5 il İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa oldu.
Mart ayında ve yıllık olarak satılık konut fiyat artışında şampiyon Antalya
Satılık konutlarda aydan aya fiyat artışında liderliği aylık yüzde 3 ve yıllık yüzde 34 artışla Antalya göğüslerken, İstanbul ve İzmir’de Mart ayında satılık konut fiyat oranlarında önceki aya göre belirgin bir değişim gözlemlenmedi. Aylık satılık fiyat değişimi oranında Antalya’yı yüzde 2 artış ile Ankara ve yüzde 1 artış ile Bursa takip etti.
İlçelerde ise, en çok konut araması yine İstanbul-Beylikdüzü’nde gerçekleşirken, aylık satılık daire fiyat değişimi ise eksi yüzde 2 ile aşağı yönlü oldu. Beylikdüzü’nde satılık daire fiyat değişimi geçen ay da eksi yüzde 1 olmuştu. Mart ayında ilçelere göre konut aramasında Konya’nın Selçuklu ikinci sırada yer alırken, ardından sırasıyla Ankara-Çankaya, Gaziantep-Şahinbey ve İstanbul-Pendik ilçeleri yer aldı. İlçeler bazında aylık satılık daire fiyat değişiminde en çok artış ise yüzde 2 ile Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde oldu. Şahinbey ilçesinde yıllık satılık daire fiyat değişimi ise yüzde 22 olarak tespit edildi.
En çok 3+1 daire tercih ediyor, yaş ilerledikçe daha büyük ev arıyoruz
Emlakjet.com Mart 2021 araştırmasında ayrıca kullanıcılara “Kaç odalı bir evde yaşamak istersiniz?” sorusu sorulurken, Türkiye’nin yaklaşık yarısı (yüzde 48) 3+1 evde yaşamak istediği şeklinde cevaplandırdı. 2+1 evde yaşamak isteyenlerin oranı yüzde 31 olurken, üçüncü sırayı yüzde 14 ile 4+1 ev tercih edenler aldı. 1+1 daire tercih edenlerin oranı ise yüzde 7’de kaldı.
Yaşlara göre oda sayısı tercihinde ise tüm yaş gruplarında 3+1 daireler en çok tercih edilen oda sayısı olurken, 1+1 dairelere en çok talep (yüzde 10) 18-25 yaş grubundan geldi. 4+1 ve daha fazla odalı evlere talep ise yüzde 18 ile en çok 55 yaş ve üzeri kullanıcı grubunda.
Kullanıcılar 3+1 dairelerde oturma hayali kurarken, Emlakjet.com’da yapılan ilan analizine göre 5 yaşından genç binalarda 2+1 daire oranı, 5 yaştan büyük binalara göre daha yüksek. Yeni yapılmış “sıfır” binalarda 3+1 daireler tüm dairelerin yüzde 32’sini oluştururken, 2+1 dairelerde ise bu oran yüzde 37.
Mart ayı verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Mart ayı gayrimenkul satışlarında bu yıl ilk kez 100 bin konutun üzerinde satış görüldüğünü vurgularken, “Pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesi bu artıştaki en önemli etkenlerden. Yine de 2021 yılının ilk çeyreği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 aşağıda kapandı. Pandeminin gidişatı ve faiz oranlarının değişimi gayrimenkul sektörü için yılın geri kalanında belirleyici olacak. Bu ay yayınladığımız oda sayısı raporu ilginç bilgileri gün yüzüne çıkardı. En çok 3+1 daireler talep görürken, binalarda yaş azaldıkça 2+1 dairelerin oranında artış söz konusu. TÜİK’in verilerine göre 2012’de 3,69 olan ortalama hane halkı büyüklüğü 2016’da 3,35 olarak yayınlandı. Hane halkının zamanla küçülmesi, yatırımlık gayrimenkule ilgilinin artması ve yazlıklarda küçük yaşam alanlarının da tercih edilmeye başlaması, 2+1’lerde oluşan arz artışının sebepleri olabilir.” dedi.
Yazlık arayışı arttı
Emlakjet’in raporuna göre mart ayında yazlık aramaları bir önceki aya göre yüzde 22 artış gösterdiğini belirten Emlakjet Prestige Üyesi, Bluehouse Gayrimenkul Yöneticisi Ebru Gülay ise, “Bodrum bölgesinde çoğunlukla satılık villadan oluşan karma bir portföye sahibiz. Son dönemde hem yazlık aramaların hem de havaların ısınmasıyla sezonluk kiralık aramalarının arttığını gözlemledik. Bu trend önümüzdeki aylarda artarak devam edecektir. Müşterilerimizin oda sayısı tercihi aile büyüklüğüne ve elbette bütçeye göre değişiyor. Bu anlamda, bir standarttan bahsetmek çok zor. Yazlık seçimlerinde geçmişte çoğunlukla geniş, hatta 3-4 katlı konutlar aklımıza gelirdi. Ancak yazlık konut kavramı giderek butikleşiyor. Küçük aileler, şehirden uzaklaşmak isteyen ve evden çalışan profesyoneller 2+1 yazlık konutları sık sık tercih ediyor.” şeklinde konuştu.