Afyonkarahisar’da bir dizi temaslar gerçekleştiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hazine arazilerinin satışına ilişkin çalışmalardan kentsel dönüşüme ve deprem bölgesindeki fahiş beton fiyatlarına kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen hazine arazilerini satarak kendilerine kaynak oluşturacaklarını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı altında kurulan Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün ülke genelinde arazi taraması için hazırlıklara başladığını dile getirdi.
ÖNCELİK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE
Yaptığı açıklamada arazilerin taranıp planlandıktan sonra halka arz edileceğini dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şu an için binlerce Hazine arazisinin işgalli olduğunu tahmin ediyoruz. Bu konuda bazı duyumlar alıyoruz ve yakın takipteyiz. Bu arazilerinden mafyatik adamlar istifade ederken biz neden tutalım o arazileri. Hepsini boşaltıp, hazırlayacağız ve kaynağa dönüştüreceğiz. Bu konuda çok kararlıyız” diye konuştu. Açıklamasında söz konusu arazilerin öncelikle konut ihtiyacı olanlara çok düşük bedellerle satılacağını dile getiren Mehmet Özhaseki, bu yolla konut ve kira fiyat artışlarının da dengeleneceğini söyledi.
DÖNÜŞÜMDE YENİ KURALLAR
Posta'da yer alan habere göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümde hak sahiplerinin anlaşması ve daha sonra ruhsat aşamasında üçte iki çoğunluk aranıyordu. Çoğu bölgede bu çoğunluğa ulaşılamadığı için dönüşüm faaliyetleri başlayamıyor veya yavaşlıyordu. Kısa zaman önce kabul edilen düzenlemeyle kentsel dönüşümde yüzde 50+1 (salt çoğunluk) şartı gelmişti. Kentsel dönüşümde köklü değişiklikler getiren bu söz konusu düzenlemeye ilişkin farklı eleştiriler de peş peşe gündeme geldi. Bu eleştiriler hatırlatıldığında Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
NÜFUSUN YÜZDE 70’LİK KISMINI KAPSIYOR
“Ülkemizin topraklarının yüzde 66’lık kısmı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi. Nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlası da buralarda yaşamını sürdürüyor. Son 100 senede 6 üzeri deprem sayısı 226. Ölen insan sayısı 130 bin. Maddi hasar ise söylenecek gibi değil. En son asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin maliyeti 110 milyar dolar. Böyle bir ülkede yapılması gereken tek şey erken tedbir almak. Binaları ve işyerlerini güvenli duruma getirmek. Bunun da bir tek yolu bulunuyor: Kentsel dönüşüm.”
36 MİLYON KONUT VE İŞYERİNDEN 6 MİLYONU RİSKLİ
Ülkemizde 31 milyon konutun, 5 milyondan fazlasının da ticari işletmenin (ünite) olduğuna değinen Bakan Özhaseki, “Toplamda 36 milyon bir bağımsız bölüm mevcut. Bunların içerisinde 6 milyonu riskli. 2 milyon yapının acilen dönüşmesi gerekiyor. Bunu hızlandırmaktan başka çaremiz yok” dedi. Açıklamasında 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasası ile ilgili bazı detaylara değinen Bakan Özhaseki, “Aradan 11 sene geçmiş dönüştürebildiğimiz toplam konut sayısı 2.2 milyon. 400 bin konutun dönüşümü de sürüyor. Toplamı 2.6 milyon. Yakında büyük bir deprem olacaksa bu sayılarla biz kendimizi kurtarabilir miyiz?” dedi.
İSTANBULLULARA ‘YARISI BİZDEN’ MÜJDESİ
Geçtiğimiz aylarda yaklaşık 1.5 milyon adet riskli bağımsız bölüm stokunu barındıran mega kent İstanbul için dönüşüm hareketini hızlandıracak ‘Yarısı Bizden’ kampanyası için düğmeye basılmıştı. Buna göre devlet inşaat maliyetinin yarısını belli kriterlere göre karşılayacak. Açıklamasında megakent İstanbul’daki 1 milyon 20 bin vatandaşın kampanyaya müracaat ettiğine değinen Bakan Özhaseki, “1 Aralık itibarıyla bu konuya ağırlık vereceğiz. Nerelerde, nasıl bir program uygulayacağımızı duyuracağız. Şartnamesini belirleyeceğiz” dedi.
Açıklamasında söz konusu projede TOKİ’nin rolüne de değinen Özhaseki, şöyle dedi: “TOKİ, 20 senede 1.2 milyon konut yaptı. Buna bakıldığında yıllık konut yapım kabiliyeti 60 bin civarı. Bu nedenle 1 milyon 20 bin konutun dönüşümüyle ilgili bir kaç formül var.”