Hazır Betonun Kalitesini Yapı Denetim Ölçmez

Tekirdağ'da beton kalitesinin düşük çıktığı bir inşaatta yapı denetim kuruluşunun sağlam raporu verdiği iddiaları üzerine açıklama yapan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, Yapı denetimin beton kalitesini ölçmediğini açıkladı.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Tayfun GÜCENMEZ, medyada yer alan iddialarla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;

Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ Malkara’da yaşanan bir olaya dair basına yansıyan haberlerde, yapı denetim kuruluşunun inşaattaki betona sağlam raporu verdiği ancak daha sonra işin müteahhitliğini de yapan inşaat mühendisinin talebi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü nezdinde alınan beton karot numunelerinin standartları karşılamadığı belirtilmiş, haber metinlerinde olayda yapı denetim kuruluşunun kusurlu olduğu algısı yaratılmıştır.

Şu gerçeği kamuoyunun bilmesi, yapı denetim kuruluşlarının ve yapı denetim sisteminin anlaşılması açısından çok önemlidir: BİNALARIN BETON KALİTESİNİ YAPI DENETİM KURULUŞLARI ÖLÇMEZ. İnşaatlarda kullanılan beton kalitesini ölçen kuruluşlar, BAKANLIK LİSANSLI YAPI LABORATUVARLARIDIR ve bu laboratuvarlar yapı denetim kuruluşlarından bağımsızlardır.

Yapı denetim kuruluşları inşaat denetimlerinde yapı laboratuvarlarının verdiği sonuçlara göre hareket eder; kendilerine sağlam olmayan bir beton raporu ulaştığında, inşaatın devamına izin vermez, faaliyetleri durdurur.

Altını çizmek isteriz ki, bahsi geçen inşaatta dökülen betonun kalitesinden en başta BETON FİRMASI SORUMLUDUR. Marmara Depreminin üzerinden 23 yıl geçmiş olmasına rağmen hala daha fazla kazanç uğruna binalara düşük kalitede beton yollayan beton firması incelenmelidir.

Yapı denetim kuruluşunun görevi, beton dökümüne ve yapı laboratuvarının betonlardan numune almasına şahitlik etmektir. Beton numunelerinin teste tabi tutularak dayanıklılıklarının ölçülmesi ise yapı laboratuvarının görevidir.

Söz konusu olayda bilindiği kadarıyla, taze beton numune sonucunun düşük gelmesi üzerine yapı denetim firması inşaatı durdurarak karot numunesi alınmasını istemiştir. Karot numune sonuçlarının yapı laboratuvarından sağlam gelmesinin ardından inşaatın devamına izin verilmiştir. Zaten yönetmelik gereği de sürecin bu şekilde ilerlemesi gerekir.

Yapı laboratuarının aldığı karotun sonucunun “sağlam” olması ancak sonradan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünün aldığı karotun “sağlam olmaması” yapı laboratuvarının sorumluluğundadır.

Betonun ne imalatında ne de kalitesinin ölçülmesinde yapı denetim kuruluşunun mevzuat gereği ilgisi bulunmamaktadır.

Çıkan haberlerde yapı denetim kuruluşunun kusurlu olduğu iması haksız ve yanlıştır. Yanlış bilgilerle toplumda yanlış algı oluşmaması adına bu açıklamayı yapmak bizim için zaruri olmuştur.

Emlak Gündemi Haberleri

Eczacıbaşı İstanbul Kartal'daki Arazisi İçin Anlaşmaya Vardı
Antalya Emlakçılar Odası Başkanı’ndan İlan Artış Cezalarına Tepki
Emlak Piyasası Yılın İlk Yarısında Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası Bekliyor
Fuzul GYO, Ayazma 4.Etap’ın Ruhsatını Aldı: 424 Konutluk Yeni Proje!
Yabancılara Yapılan Konut Satışı 2024'te Yüzde 32,1 Düştü!