2018 Hairan ayı kira artış oranları açıklandı. Kira sözleşmesi bu ay yenilenen kiracılara yüzde 15,80 oranında zam yapılacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon oranlarını bugün açıkladı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 3,79 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,79, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,12, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,80 artış gösterdi.
TÜİK tarafından üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerine göre on iki aylık yüzde 15,80 oranında artış yaşandı. Buna göre ev sahiplerinin kiracılarına yapacağı zam oranı da yüzde 15,80 oldu. Buna göre mal sahipleri bu orandan fazla bir miktarda kiracısına zam yapamayacak, bu orandan yüksek yapılan zamlar yasal olarak geçerli olmayacak.
Hesaplama örneği
Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedelini hesaplayalım:
Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 15,80
Zam bedeli: 158 lira
Zamlı kira bedeli 1.158 lira
İş yerlerinde "sözleşme serbestisi"
İş yeri kiralamalarında kiracıya ÜFE oranlarında zam yapma zorunluluğu bulunmuyor. Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince 2020 yılı itibari ile iş yerleri kira artış hesaplamalarında ÜFE zorunluluğu başlayacak. Bu tarihe kadar mal sahipleri iş yerindeki kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile zam yapacak. Sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise istenilen oranda zam yapılabilecek.
Dövizli kiralamalarda artış
Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.
5 yıllık kira sözleşmelerinde artış
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleniyor.
Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.