Her Şehrin Kentsel Dönüşümünü, Planlamasını Yapması Gerekiyor

Star Şehir Buluşmalarında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum her şehrin kendi içerisinde kentsel dönüşümünü, şehir planlamasını yapması gerektiğini ifade etti.

Star Gazetesince Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ana sponsorluğunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve  Ankara  Ticaret Odasının (ATO) destekleriyle yapılan  "Star Şehir Buluşmaları" toplantısı, "Yerel Seçimlere Doğru Türkiye" başlığı ile Ankara'da gerçekleştirildi. 

Bakan Murat Kurum, ATO Meclis Salonu'ndaki programın açılışında konuşma yaptı. Kurum konuşması sırasında şehirlerin sorunlarını gençlerle istişare edebilmenin ülkenin geleceği adına önemli olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı'ndan Yıldız Nevin Gündoğmuş'un haberine göre; Kurum, şehirlerin insanlar gibi ruhu olduğunu ve bu ruhun kaybedilmemesi gerektiğini belirterek, ecdadın bıraktığı tarih ve kültürün gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılmasının önemini dile getirdi.

Kurum, sanayileşmeyle şehirlerde çarpık kentleşmenin meydana geldiğini belirterek, bunun neden olduğu sorunlara işaret eti. Kurum, "Çarpık kentleşmeyle uzun yıllardır mücadele ediyoruz. Aslında ülkemiz 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde bu mücadeleyle tanıştı. O zaman 'sosyal belediyecilik' anlayışıyla başlayan bu mücadele bugün 24 yıllık birikim ve 16 yıllık tecrübeye dönüştü." diye konuştu.

1994 öncesinde çevre kirliğine ilişkin detayları anlatan Kurum, bugüne kadar çevre ve şehir ölçeğinde yapılan çalışmalara değindi.

Bu kapsamda, kentsel dönüşümde 2012'den bugüne 580 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdiklerini belirten Kurum, bugün için dönüşmesi gereken 5 milyon konut bulunduğunu, 2050'de ise bu konut sayısının 7,5 milyon olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Kurum, çevreye ilişkin yapılan projeleri de hatırlatarak, organize sanayi bölgelerinin planlamalarına ilişkin örnekler verdi.

Geçmişte yapılan organize sanayi bölgelerinin, bugün bu konumlarının doğruluğunun tartışıldığını ifade eden Kurum, buna ilişkin tedbirlerin alındığını söyledi.

Bakan Kurum, Türkiye'nin önündeki 50 yıllık dönüşümün planlanması gerektiğini söyledi. Kurum, bu kapsamda Türkiye'nin mekansal planını çıkarma çalışmalarına başladıklarını aktardı.

"Gelecek nesillere daha planlı şehirler bırakmak zorundayız"

Kurum, geçmişte planlama yapılmamasının yol açtığı sorunları hatırlattı. Kurum sözlerine şöyle devam etti;

"Maalesef o gün çarpık kentleşmeyle mücadele edemediğimiz için bugün başka şeyleri konuşur hale geldik. Biz önümüzdeki süreçte 50 yılık planlamayı yaptığımız zaman, bizim sanayilerimiz, tarım, turizm alanlarımız artık bundan sonraki süreçte daha doğru konumlanmış, daha doğru yerlere yapılmış ve inşa edilmiş olacak. Biz gelecek nesillere daha planlı şehirler bırakmak zorundayız. Bu bizim için bir zorunluluk. Bin yıllık tarihimiz var ve bu bin yıllık tarihi bir daha kazanma şansımız yok ama ecdadımızın bize bıraktığı mirasları da gelecek nesillere çok iyi bir şekilde aktarmamız gerekiyor. Bunun için mekansal plan bizim için çok büyük bir önem arz ediyor."

Kurum, kentsel dönüşümle ilgili bir vizyon çizilmesi gerektiğini belirterek, "Her şehrin kendi içinde kentsel dönüşümünü, şehrini planlaması gerekiyor. Bu planlamaları doğru yaptığımız süreçte aslında kişileri değil, biz sistemi doğru kurarsak eğer, o sisteme gelen belediye başkanı, bakan, milletvekili kim olursa olsun o sisteme uyduğu sürece şehirler de planlı bir şekilde büyür, gelişir. Dolayısıyla bizim hem mekansal plan hem de kentsel dönüşümle alakalı şehirlerin stratejik planlarını kurmamız gerekiyor." diye konuştu.

Bakan Kurum, bunları yaparken şehrin kültür ve mimarisine uygun olmasının önem taşıdığına işaret ederek, dönüşümlerin bundan sonra strateji planı üzerinden gitmesi konusunda belediyelerle iş birliğinde bulunacaklarını kaydetti.

Millet Bahçelerine ilişkin de bilgi veren Kurum, bu kapsamda Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi'nde bir Millet Bahçesi oluşturacaklarını ve İmrahor Vadisi'nden Eymir'e kadar olan bölgede yapılacak Vadi Ankara Projesi'ne değindi.

8 ilde en az bir Millet Bahçesi yapacaklarını belirten Kurum, her daireye bir otopark, bisiklet ve yaya yolu yapılması zorunluluğunu içeren düzenlemeleri de hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Bakan Kurum, 60 ilin belediye başkan adayının açıklandığını belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, belediye başkanlarımızla birlikte şehirlerimizin ihtiyacı, problemi, sorunu neyse bu sorunları beraber istişare edip, onlarla birlikte vatandaşımıza hizmet sunulması noktasında şehirlerin sorunlarını çok kısa zamanda halledeceğiz. O manada önümüzdeki yerel seçimler bizim için çok büyük önem arz ediyor." şeklinde konuştu. 

Emlak Gündemi Haberleri

İnşaatta Sürdürülebilirlik Vurgusu
Yapı Denetim Kanununda Yapılacak Değişiklik Müteahhitlerin Çıkarını Koruyor
İş Bankası Genel Müdüründen Kira Sitemi!
Konutta En Düşük ve En Yüksek Fiyatlı Şehirler...
Emlak Konut GYO'dan Çekmeköy İçin Açıklama