Deprem sonrasında evi hasar gören çok sayıda aile kent içerisindeki parklarda ve boş arsalarda konumlanan ve AFAD tarafından koordine edilen çadırlarda yaşamaya başladı. Ancak elektrik, su, altyapı hizmeti olmayan çadırlarda yaşam koşulları oldukça zorlu geçiyor.
VATANDAŞ ÜCRETSİZ OLARAK GÜVENLİ BİR YAŞAM ALANINA SAHİP OLUR
Hobi bahçeleri ile burada bulunan konteyner ve prefabrik evler devlete yük oluşmaması için deprem sonrasında kısa süreli barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir. Hobi bahçelerinde hazır bir sistem var. Elektrik, su, altyapısı hazır. Depremzedeler gelip burada güvenli bir şekilde barınabilir. Devlet her deprem sonrası konteyner kent kurmak yerine yasal bir düzenleme ile hobi bahçelerini deprem sonrası afet sonrası barınma alanı ilan edebilir.
MÜTAKİL EVLERİN 10'DA 1 FİYATINA
İzmir'de tarıma çok elverişli olmayan, yıllardır atıl durumda bekleyen çok sayıda arazi var. 1. Derece tarım arazilerine yapılması yasaklansın. Hobi bahçelerinde yapılan villalar, havuzlar yıkılsın. Ancak tarım yapılmayan, atıl durumda olan araziler ekonomiye kazandırılmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı atıl durumda bekleyen, tarım yapılmayan arazileri belirleyip bu alanlarda hobi bahçesi yapılmasına izin verilmeli. Vatandaşların ulaşılabilir fiyatta, nefes alabileceği ve üretim yapabileceği alanlara ihtiyacı var. Müstakil ev alıp tarım yapmak isteyen biri milyonlarca lira ödemek zorunda. Bu yüzden orta ve alt gelir grubu müstakil evde oturamıyor. Hobi bahçeleri bunun 10’da 1 fiyatına bu imkanı sağlıyor.